Безплатна регистрация

Публикации

Пет грешки, които не подозирате че допускате при поставянето на линкове

Поставянето на външни линкове към сайта ви е съществена и много важна част от ефективната стратегия за SEO. Това е и предизвикателство, при което често се допускат грешки. Вижте петте най-често допускани грешки при изграждането на външни линкове с цел оптимизация за търсещите машини.

 

#1 Оценяване рейтинга на сайта  само на базата на неговия Page rank.


Добрите стратегии за линк билдинг целят получаване на линкове от различни и разнообразни сайтове. Както повечето неща от живота  и сайтовете не са създадени еднакви. Как оценявате добрия сайт?

Отговорът е авторитетност. Пейдж ранг е популярен метод за класиране на страници, но този метод може да ви заблуди. Не е ясно как точно пейдж рангът въздейства на позицията на сайта в търсачките. Освен това той се актуализира веднъж на три месеца.

Не бива напълно да се игнорира Page rank, но трябва да сте наясно с неговите ограничения и употребата на допълнителни фактори, когато се измерва рейтинга на сайта. SEOmoz има два полезни показателя - mozRank и mozTrust. Погледнете и начинът, по който хората виждат сайта, как коментират за него, как гласуват и го оценяват. Може да помислите и за други критерии , които служат като  за оценка на сайта от потребителите в интернет.


Ето и някои допълнителни въпроси, които трябва да си зададете:

Дали сайтът е надежден и ви вдъхва доверие?


Дали сайтът има читатели, които възприемат сериозно съдържанието му?

Ако предположим че сайтът е авторитетен, дали неговото съдържание отговаря на съдържанието на вашия сайт и съответно посетителите, които дойдат при вас през линк от този сайт ще се интересуват от темите, за които пишете?


#2 Дали да изграждаме линкове само с една ключова дума или ключова фраза?



Целта на успешния линк билдинг е нещата да изглеждат естествено. Ако 1000 души линкват към вашия сайт, вероятно те ще използват различни ключови думи и фрази.


Всеки, който се занимава със SEO, знае че  е препоръчително да се използват  основните ключовите фрази колкото си може по-често. Едновременно с това следете текста на препратките, които използвате, и се убедете че има достатъчно разнообразие от ключови думи и комбинации – името на бранда, адреса на уебсайта, вторични ключови фрази и др. Това ви дава възможност да линквате вторичните ключови думи към  вътрешните страници на сайта.


#3  Поставяне на невъзможни цели от милиони линкове.



От колко линка се нуждае сайтът, за да бъде конкурентен? Ако най-големите ви конкуренти имат средно около 1000 линка, стремете  към това да бъдете конкурентоспособни. Поставете своята цел на 2-5% повече от тази на конкуренцията ви.

По този начин ще можете да увеличите ефективността от SEO оптимизацията и ще подобрите техниките си за линк билдинг. Ако не си поставите цел, съобразена с постиженията на конкуренцията ви, ще изгубите прекалено много време за линк билдинг, вместо да наблегнете на по-важни аспекти от SEO като onpage оптимизацията или социалнитe мрежи.


#4 Линкване единствено към началната страница
.


Сложете линкове към различните страници на сайта. Ако имате добра вътрешна структура, то линкването към които и да е странци ще увеличи пейдж ранга на системата, укрепвайки всички страници в уебсайта. Това ще помогне да се увеличи класирането по повече ключови думи и ще привлече по-голям трафик към сайта ви. Така ще помислите и за потребителите си  - линковете  към вътрешните страници ще отвеждат директно до целеви страници, които са интересни за тях.


#5 Анализирате външните линкове на конкурентите, които не се класират добре по вашите основни ключови думи.



Обикновено петте ви най-големи конкурента може нямат сайтовете, които да се класират добре в търсачките. Потърсете, анализирайте и прегледайте по ключови думи конкурентите, които са на първите пет позиции. Проследете техните външни линкове.

Само чрез търсене, базирано на  най-видимите сайтове според търсачките, можете да добиете представа за това какви на линкове и откъде да ги вземете, за да може сайтът ви да е конкурентен.

Оригиналната статия и множество коментари по нея вижте в сайта на SEOMOZ





Публикувано на 13.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация