Безплатна регистрация

Публикации

Кои са негативните фактори при позициониране в Google?

Със сигурност позитивните фактори при оптимизирането на един сайт - уникално съдържание, качествени външни линкове, правилна структурна на сайта са доста широко коментирани. В същото време има и негативни фактори, които не бива да се подценяват.

 

Опитните SEO специалисти обръщат внимание на всички фактори, включително и негативните. Точно това ще направим и в тази статия - ще разгледаме кои са факторите, които влияят негативно при класиране в Google и как да ги избегнем.

На всеки две години сайтът посветен на оптимизацията за търсачки, SEOmoz, пуска изследване с името "Фактори за класиране". Такъв доклад имаше преди два месеца. Позитивните фактори често получават значително голямо внимание. Откриват се нещата, които имат отношение към по-челно позициониране и се отделя много време в изучаването им.

Някои от известните позитивни фактори, за които се говори е например авторитета на страницата, който има корелация от 0.28 с по-челните позиции. Корелацията с този фактор обаче не винаги е причина за по-добри резултати. Това, което тя показва е, че когато виждаме страници с по-висок авторитет, те почти винаги са свързани и с по-добро класиране. Разглеждаме хиляди резултати по страниците, анализираме ги и се опитваме да намерим характеристика на връзката между тези страници и челните им класирания в търсачките. Когато намерим някаква връзка, казваме че тя е свързана с този резултат. Друг такъв пример за позитивна свързаност е точното име на домейна и ключовата дума, която той представлява. Да речем, че домейнът ви е Diamonds.com, следвателно имате добри шансове да се класирате добре в търсачките по ключова дума "diamonds". Същото е и за изграждането на връзки от топ домейни към вашия сайт.

Това, за което не се говори много е  негативната свързаност. Има няколко фактора, които са свързани с негативни резултати. На тях обаче не се обръща много внимание, но те все пак са от значение и ако успеем да ги преодолеем, ще подобрим позиционирането на сайта ни.

Дължината на домейна


Започваме с нещо лесно, очевидно негативна връзка е дължината на домейна - корелация 0.07. Този фактор е очевиден. Ако имате домейн, Shoes.com, той ще се оцени по-добре от търсачката от например Buy-Cheap-Mens-Shoes.com. Сега още веднъж ще повторим, че корелацията не винаги е причина за по-добро класиране. Може да докажем това с няколко причини. Например, Shoes.com, това вероятно е доста стар домейн. Сигурно е бил регистриран поне преди 10 години, има много линкове, които сочат към него. Buy-Cheap-Mens-Shoes.com изглежда като спам. Вероятно значително много по-малко сайтове ще сложат линкове към него. Друг фактор тук са и тиренцата в домейните. Избягвайте регистрирането на дълги домейни.

Бързодействие на сайта


Има много стар дебат сред SEO специалистите, дали тежките и отварящи се бавно сайтове, хоствани на бавни сървъри се ощетяват при показването на резултатите. За това обаче няма много информация. Няма и точен отговор. Очевидно е, че по-бързите сайтове са по-добри за потребителите. Ако вашият сайт се зарежда бавно, със сигурност трябва да направите нещо по въпроса.

AdSense


Това е малка изненада. Има много хора, които тепърва навлизат в SEO и смятат, че ако се използват услуги на Google, като например Google Analytics или слагане на AdSense, ще се увеличи и шансът за по-добро класиране на страницата. Корелациите обаче показват точно обратното. Със сигурност сте срещали много сайтове пълни с реклами от AdSense, но те често са на по-задни позиции от сайтове, в които има умерено и малко количество банери от AdSense. Друг фактор тук са пикселите. Тоест не само бройката банери, които имате, но и колкото място заемат те от вашия уебсайт. Отново, може и тук да няма така взаимна връзка между AdSense и резултатите, но за сега се наблюдава именно това.

Процент на директните линкове


Най-изненадващия резултат от доклада тази година е за процента на директните линкове. Това означава, че ако всички ваши линкове, които сочат към вашия домейн са директни, се получава малко по-лошо класиране. В това обаче на пръв поглед няма никакъв смисъл. По принцип много хора смятат, че ако всички линкове са директни, би трябвало позиционирането да е добро. Ключът тук е в разнообразието на линковете. При естественото изграждане на линкове, сайтовете, които се позиционират на челни позиции, имат и директни и недиректни линкове. Би изглеждало манипулативно за търсачките ако това разнообразие се наруши и преобладават само директни линкове.

Това са само няколко от негативните фактори при позиционирането, които може да откриете в доклада на SEOmoz за 2011-та година. Оригиналната статия, заедно с коментарите към нея, може да прочетете тук.





Публикувано на 27.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация