Безплатна регистрация

Публикации

Как да преборим Panda обновяването - разделяне на няколко сайта?

Последното обновяване на Google - Panda, беше направено с цел да елиминира спама и фермите със съдържание, като по този начин да подобри индексирането и резултатите от търсенето на сайтовете с оригинално и качествено съдържание.

 

Много сайтове обаче твърдят, че са били невинни жертви на Panda обновяването и в момента изпитват трудности да възстановят позициите си в търсачката.

Не малко сайтове не успяха да възстановят изгубените си по-предни места в Google, но според Wall Street Journal, може би съществува начин за възстановяване на позициите.

Начинът е да разделите сайта, който е прихванат от Panda, в няколко по-малки сайтове. HubPages, един от сайтовете набедени за "ферма със съдържание" и ударен най-тежко от Panda, съобщи че е загубил 50% от трафика си след това обновяване.

Той реорганизира съдържанието си на сайтове разделени като поддомейни, съвет който според Wall Street Journal е даден на HubPages от Matt Cuts, отговорник за резултатите на търсенето в Google, компанията вече усеща ранни резултати и смята, че този ход може да подобри индексирането и отново.

"Тестовете с поддомейните на HubPages започнаха в края на юни и вече дават положителни резултати. Edmondson има статии в HubPages, които отбелязаха 50% спад на посещенията след като Google направи обновяването Panda, а сега се връщат на предишните си нива преди ъпдейта и то само за първите три седмици след като той активира поддомейните за себе си и за няколко други автора. Останалите автори също видяха значително, ако не и пълно, възстановяване на трафика."

Идеята зад разделянето на сайта в поддомейни е лесна за разбиране. Като се даде поддомейн на всеки автор в HubPages за Google е по-лесно да обработи съдържанието.

Вместо да накаже цялото съдържание, което се намира на hubpages.com заради пропуски и злоупотреби в някои статии, по този начин Google разбира чрез поддомейните кое съдържание е добро и кое не и наказва само тези поддомейни (автори) с лишаване от предни позиции при търсенето.

Разбира се, ще бъде малко пресилено да кажем, че поддомейните са панацеята за Panda. Сайтове без качествено съдържание най-вероятно няма да видят никаква полза от реорганизация с поддомейни, тъй като те не предлагат нищо полезно на първо място.

А и ако всеки се втурне да прави стратегията с поддомейните за да се опита да заблуди Google, най-вероятно тази стратегия вече няма да работи.

Освен това назряха и въпроси как точно Google работи с големите сайтове, за да им помогне да се справят след Panda. Статия от The New York Times оставя впечатление, че разработчици от Google, като Matt Cutts, са дали съвети на HubPages, които генерират 10 милиона долара печалба от AdSense.

Много други сайтове обаче, които твърдят че са пострадали от Panda, не са успели да получат никакво обяснение и съдействие от Google. Ако HubPages са получили такова специално внимание, тогава идва въпроса защо точно те?

Като заключение обновяването Panda ни напомня, че Google все пак не е перфектен. Когато има нови промени те могат да бъдат еднакво добри и лоши.





Публикувано на 27.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация