Безплатна регистрация

Публикации

Основни и допълнителни резултати в Google

Всеки притежател на уебсайт, се стреми да има колкото се може повече индексирани страници в Google, които да се виждат на челни позиции по търсене за конкретни ключови думи. Но знаем ли всъщност как Google преценява, кои страници са достатъчно важни, за да се показват като резултати от търсене. Накратко индексираните страници се разделят на две групи – основни резултати и допълнителни резултати. Каква е разликата между тях?

 

Основните резултати се преценяват като важни страници от даден сайт. Те са с уникално съдържание, силни връзки, сочещи към тях, уникални метатагове – заглавие и описание.

Допълнителните резултати (supplemental results) са страници, които по определен алгоритъм Google e преценил че не са важни за посетителите на даден сайт. Това може да се дължи на множество фактори – дублиране на съдържание, лоша структура на сайта, липса на достатъчно съдържание на страницата, липса на линкове към страницата и нисък Page rank, дублирани метатагове.

Как се отразява на Вашия сайт, когато имате много страници индексирани като допълнителни резултати? Когато се направи търсене по конкретна ключова дума или фраза, първо излизат основните резултати и след това допълнителните. Ако конкретна страница е класифицирана като допълнителен резултат, страниците на останалите сайтове, които са класифицирани като основни, ще излизат преди нея. Веднъж попаднала в допълнителните резултати, дадена страница много трудно може да излезе оттам и реално тя е почти загубена като източник на трафик към уебсайта.

Как се определят колко страници има в основния индекс, до момента съм срещал три оператора на Google, които дават резултат, да използваме като примерен домейн - website.bg:

-  site:website.bg/*

-  site:/website.bg

-  site:website.bg –inallurl:website.bg

После вижте колко е общия брой на индексираните страници с командата site:website.bg

На тази база може да изчислите какъв e процента на основните Ви страници, спрямо всички индексирани страници, обикновено се движи между 10 и 15%. Стремете се този процент да е по-голям.

Как можем да увеличим коефициента на основните резултати?

1. Увеличаване на общото доверие към сайта(Google trust).

По-новите сайтове са по засегнати от формирането на допълнителни резултати защото все още нямат изградена богата мрежа от авторитетни линкове. Затова постепенно изграждайте линкове от други сайтове с голям авторитет. Добре е те да са тематично свързани със съдържанието от Вашия сайт. Стремете се  да избягвате реципрочните линкове или да купувате връзки към сайта си от т.нар. ферми за линкове.

2. Увеличаване на page rank  на дадена страница. Също зависи от линковете към и от нея и от вътрешната структура на сайта. Изграждайте линкове към конкретна страница, която искате да излезе от допълнителните резултати.

3. Премахване на дублираното съдържание. Допълнителните резултати често са свързани с дублирано или близко съдържание. Дори страниците от един и същи сайт, които са сходни като съдържание, могат да доведат до проблем. Това което можем да направим е да се пренапише част от съдържанието на страниците, които смятаме че трябва да са определящи за нашия трафик. Добре е периодично да се добавя и ново съдържание. Ако става въпрос за новина – да се добавят коментари. Ако става въпрос за продукт от продуктов каталог – да се добавят мнения и ревюта. Проверката за дублирано съдържание може да се прави например с Copyscape. Друг вариант е, ако някой е копирал от Вас, да се свържете със собственика на сайта и да изискате премахване на дублираното съдържание, ако това не помогне може да се обърнете към хостинг компанията, където е хостван сайта или да предприемете правни действия.

4. Напишете уникални метатагове на страниците – meta title и meta description.

5. Подобрете навигацията на сайта, така че пейдж ганга да бъде по-равномерно разпределен в различните страници.

Това са основните методи за показване на повече основни резултати от даден сайт. Прилагайте ги поетапно и посещенията на сайта Ви от Google ще се увеличат.





Публикувано на 14.10.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация