Безплатна регистрация

Публикации

Защо Wikipedia е на челни позиции в Google?

Наскоро беше направено интересно проучване, в което при случайно избрани 1000 термина на търсене, бяха проследени класиранията на Wikipedia.org в Google. Wikipedia се класира на челни места по 99% от термините.

 

Някои хора обясняват този факт с подкрепата на Google към Wikipedia. Дали истината е такава?

Няма съмнение, че 99% е прекалено висок обем от успеваемост при клазиране по търсене за различни ключови думи. Но все още резултатите може и да не са толкова изненадващи. Wikipedia изглежда става най-големия конкурент на всеки SEO специалист, което обяснява защо настоятелното и присъствие в Google поражда такова притеснение.

Ако се вгледаме по-подробно в резултатите, ще видим че може би те заслужават предната си пзиция. Може би не става нищо по-различно от алгоритъма заложен в Google.

 

Защо Wikipedia доминира в Google?


Наличие на уникално и дълбоко съдържание.

Wikipeadia е много добър пример за силата на UGC (генерирано от потребителите съдържание) с голям обем от статии, които са описани много детайлно.

Например статията за Турция в Wikipedia съдържа 12,536 думи на една страница, а разширеното съдържание на Wikipedia се простира до 70 милиона индексирани страници в Google сред 10 езика.

 

Таргетирани страници за ключови тремини


Всяка страница е написана индивидуално и е фокусирана около един термин на търсене и в комбинация със солидното съдържание и популярен домейн. Освен тези два силни ключови момента в една страница могат да се съдържат и около 12,000+ ключови думи, което генерира огромен трафик.

Силен домейн


Много малко домейни мога да се похвалят с индекс 100/100 в OpenSiteExplorer и с 6,13 милиона линка към сайта в MajesticSEO.

Добри вътрешни препратки


Wikipedia са направили много добра система от вътрешни контекстуални линкове, което разпределя силата на домейна в сайта.

Влиятелност


Wikipedia е лидерът в онлайн енциколопедиите, така че получава много линкове и цитати от различни източници.

Ако вземем за пример горната статия на Турция - тя има 21,735 линка, които сочат именно към тази страница. Много от тези линкове са от авторитетни източници като BBC, Telegraph и NASA.

Комбинирането на това със силния домейн изяснява и водещите резултати, които Wikipedia получава при търсене.

Ще продължи ли доминацията?


Според SEO метриките, съдържанието и линковете - най-вероятно да. Wikipedia е много силен сайт, който трудно би променил позицията си.

Главната заплаха е, ако от Google променят алгоритъма си, като за база поставят анализите на действията на потребителите.

Например, ако потребител търси "Turkey" и очаква да намери сайт за екскурзии в Труция, вероятно ще избегне страницата, в която има информация за самта страна.

Сега Google започнва да взима под внимание коефицента на напускане на страницата и действията на потребителите. Поради тази причина Wikipedia може да загуби някои от най-добрите си позиции.

Сериозно отпадане на сайта от резултатите на първата страница е почти невъзможно. Най-вече, защото от Google са убедени, че трябва да има разнообразие в резултатите на дадено търсене, а Wikipedia предоставя съдържание, което не може да бъде прелдожено от други сайтове.

Какво е значението казаното до тук, за един специалист по SEO?


Както споменахме в началото на статията, Wikipedia е конкурент на всеки SEO специалист. Независимо дали Ви харесва или не, може да не конкурира директно бизнеса Ви, но конкурира позицията и трафика към сайта Ви по определени ключови думи.

След като знаете, че Wikipedia се класира добре в Google, защо не използвате тази информация за ваши цели? Анализирайте колко трафик получава някоя страница там. Ето какво се показва за английската статия за Турция:


Оттук разбираме, че Wikipedia генерира 1,038,886 посещения за последните 90 дни, като това е 253-тата най-популярна статия в Wikipedia.

Освен това може да направите по-подробно проучване, ако имате платени акаунти в Hitwise, SearchMetrics или SEMRush, като разберете от кои ключови думи Wikipedia получава най-много трафик и след това оптимизирате сайта си именно за тях.





Публикувано на 01.03.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация