Безплатна регистрация

Публикации

Какво трябва да знаем при използването на Google analytics?

Един от най-често задавани въпроси от клиенти е как да използват резултатно данните от Google analytics. Повечето гледат само резултатите с броя на посещенията и кои от страниците на сайтовете им са най-посещавани. Но самият Google analytics е много мощен инструмент, който може да допринесе много за подобряването на сайта Ви. Добре е да преминете към новата версия на софтуера, за да видите сами как изглеждат илюстрациите използвани в тази статия.

 

1. Поставете цели

 

Когато имаме сайт, трябва да си отговорим на въпроса – Каква е целта на моят сайт? Ако е електронен магазин, целта Ви е да продавате повече продукти, ако е блог, вероятно ще искате повече приходи от реклама. Всичко зависи от основната цел на бизнеса Ви.

 

 

За да поставите цел, трябва да отидете в административния акаунт на Google analytics. Ето и някои примера за цели:

 

-  при сайт за електронна търговия – проследяване на преобразуването посетители – покупки

-  ангажираност на посетителите – хора, които прекарват повече от минута на сайта

-  читатели – хора, които посещават повече от три страници на сайта

- проследяване на най-резултатните реклами

-  регистрирани посетители

 

 Когато съберете повече данни, ще видите от кои основни източници на трафик се осъществяват поставените цели. Запомнете че всеки сайт е уникален и целите за него също са уникални.

 

2. Свържете Google analytics с акаунта в Google Webmaster Tools.

 

Тази връзка ще ви помогне да виждате броя на импресиите на конкретни търсения в Google и позицията на сайта Ви по определени ключови думи. Ще видите също и основните целиви страници, посещавани през търсения от Google.

 

 

 

Събраните данни ще ви помогнат да:

 

-  определите ключовите думи с нисък CTR(процент на кликване), но добро средно позициониране. Чрез промяна на метаданните ще може да увеличите CTR

-  целеви страници с добър CTR но лошо позиция като резултат от търсене. Чрез on-page оптимизация и насочване на външни линкове към тях, може да придвижите позициите им по-напред

 

В следващата статия ще ви представим още полезни приложения на Google analytics.





Публикувано на 14.03.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация