Безплатна регистрация

Публикации

Как румънците се обединиха, за да променят предположенията при търсене в Google

Представяме Ви една любопитна инициатива, която са направили нашите съседи румънци. Историята е разказана от Габриела Андрей. Група румънци са били недоволни от подсказките, които изписвал google при търсене по ключови думи на различни езици, свързани с тяхната националност. Те си казали, че това, което хората мислят за тях, може да се влияе отчасти и от Google. И решили да променят нещата.

 

Ето историята на Габриела Андрей.

 

Google е гласът на света, който влияе по положителен или негативен начин, независимо дали ни харесва.

Но нека започна отначало.

През ноември 2011-та някой забеляза, че когато в Google се напише "romanians are (английски), romanii sunt (румънски), les roumains sont (френски), los romanos son (испански), i rumeni sono (италиански), rumanen sind intelligent (немски), автоматичното попълване на полето за търсене даваше негативни предположения.



За да разбера какво става, проучих че определянето на предположенията се базира на няколко обективни фактора (включително популярност на търсенията).

Един от най-известните румънски брандове, ROM, започна кампания за промяна на имиджа на Румъния в Google. Те направиха уебсайт Romanians are smart (с румънска версия Romanii sunt destepti), където подканваха румънците да търсят в Google специфични термини, така че да променят автоматичните предложения, давани от Google. Кампанията мина под мотото "Change with a click", като потребителите можеха автоматично да търсят през сайта на шест различни езика: румънски, английски, немски, френски, испански и италиански, като крайната цел беше да променят имиджа на Румъния в интернет.



В YouTube те качиха и видеоклип, за да бъде по-лесно разбрана тяхната идея:



По време на пускане на сайта имаше много малко търсения и то само по негативни термини. Както може да се види от проучването, количеството търсения се увеличи бързо, положителните термини станаха повече от негативните.



Разбира се, някои негативни търсения все още стояха, вероятно хората сами търсеха и лошите, за да видят какво излиза в Google.



Месец по-късно, на 21-ви декември 2011-та, румънският блог piticu.ro показа как позитивните търсения започват да излизат до негативните.

На уебсайта на живо могат да се видят колко търсения са направени на всички езици. До днес вече са направени над 600000 търсения:

163,779 търсения за romanii sunt destepti (румънски)
133,892 търсения за les roumains sont intelligents (френски)
137,782 търсения за romanians are smart (английски)
62,948 търсения за rumanen sind intelligent (немски)
79,628 търсения за i rumeni sono intelligenti (италиански)
78,829 търсения за los romanos son inteligentes (испански)



При някои езици резулатите бяха променени напълно и излизат само положителни термини:





При други обаче все още има какво да се желае. При френския позитивните излизат до негативните търсения.



Google дава лоши предложения при търсене на Вашия бранд? С малко повече работа това може да бъде оправено.





Публикувано на 04.04.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация