Безплатна регистрация

Публикации

SEO при електронната търговия

SEO може да бъде определящ фактор за това, дали продуктите/услугите Ви ще се продават успешно или не. Ако клиентите не могат да Ви открият в Google, то определено си струва времето и усилията да оптимизирате съдържанието, ключовите думи и цялостното органично присъствие на уебсайта Ви в мрежата. Струва си, защото миналия месец в Google са отчетени 12 милиарда търсения, като 85% от хората кликват на естествено генерираните резултати.

 

За да се изкачите на "върха" в Google, се изисква продължителна отдаденост в оптимизирането на цялостното Ви присъствие в мрежата.

 

Ето няколко SEO съвета, които ще Ви помогнат да подобрите своята позиция в търсачките, да привлечете повече внимание и да увеличите своите продажби:

 

1. Разберете как се позиционирате в търсачките

Преди да инвестирате в SEO е най-добре да разучите каква е вашата позиция към момента за ключовите думи, чрез които искате да бъдете намирани. Трудно се изчисляват точните SEO позиции, тъй като Google персонализира резултатите от търсенето за всеки.

Ако в полето за търсене на Google ввъведете името на Вашия продукт, може да изглежда ,че сте на първо място, но това е защото вероятно сте търсили ключовата дума и преди, и Google е запомнил това, персонализирайки Вашия резултат.  Но ако евентуален клиент търси Вашия сайт/продукт за първи път, той може да получи друг резултат (сайтът Ви да се позиционира на 8-мо място например). Също така,  позициите са различни  и за различните държави. Ако се намирате във Франция, но искате да намерите своя сайт в  Google.com, може да Ви е трудно да установите реалната си позиция.

Ето два начина как да получим по-точни резултати:

-        За да получите неперсонализирани резултати от търсенето си в Google, просто отворете нов отделен прозорец и резултатите няма да се отразят на предишните Ви "навици" при търсене. Ако и това не помогне, първо изчистете кукитата на браузъра.

-        За да влезнете в Google.com, ако сте в различна държава, следвайте горната стъпка и след като напишете търсената дума/израз, напишете &gl=us в края на URL.

Може да използвате и SEO приложения, които изчисляват ежедневно органичната позицията в търсачките, както и създават доклади за по-дълги периоди от време, за да видите тенденциите при класирането.

 

2. Подбор на ключови думи

Най-вероятно хората използват различни ключови думи при търсене от тези, които Вие сте предпочели. Например Website.bg се занимава с изграждане на уебсайтове, но хората биха могли да търсят в Google  по ключова дума "интернет страница".

Нужно е да се опитате да предвидите какви ключови думи биха използвали Вашите евентуални бъдещи клиенти и да промените стратегията си според това. Изследвайте ключовите думи, анализирайте своя уебсайт и заложете на обратната връзка от клиентите.

 

3. Публикувайте съдържание продължително във времето

Изграждането на една силна SEO стратегия започва с продължителното публикуване на съдържание. Имайте предвид, че Google "обича" свежото, стойностно съдържание.

Започнете с оценка на своя уебсайт и преценете дали съдържанието в него би могло да се подобри. Използвайте наученото в точка 2 и го приложете на практика – вмъкнете избраните ключови думи в съдържанието на сайта.

Създаването на блог и редовното публикуване в него също ще помогне да се поддържат добри позиции, когато съдържанието е оптимизирано за ключовите думи/фрази, които ще използвате. Предварително обмислете какво ще публикувате в своя блог. Помислете и за постове, свързани с продуктите и клиентите Ви. Освен в блога, публикувайте това съдържание и в Twitter, Facebook, YouTube, Google+ и т.н. социални мрежи.

 

4. Публикувайте видеоклипове в YouTube

YouTube е най-използваната търсачка след Google. След като сте определили най-добрите за Вас ключови думи и сте оптимизирали съдържанието на сайта, направете усилието и да публикувате, и оптимизирате видеоклипове в YouTube. Това ще Ви се отплати добре.

Не само че ще Ви намират, когато търсят директно в YouTube, но резултатите от търсенето в YouTube могат да бъдат вградени в страницата с резултати на Google. Това увеличава шанса да заемете няколко позиции едновременно в Google.

Осигурете достатъчно линкове към  Вашия уебсайт от страницата с видеоклипове и запомнете – не е нужно Вашите видеоклипове да бъдат скъпи.

 

5. Влиянието на социалните мрежи върху SEO

 Според търсачките Google и Bing социалните сигнали представляват от 8% до 10% от органичните алгоритми на търсене. Присъствието Ви в социалните мрежи вече има значение за SEO! Това означава, че Google оценява обема социални сигнали, които се получават от присъствието Ви в мрежата.

Социален сигнал може да бъде "Tweet" или "Retweet" в Twitter, "Like" или "Share" във Фейсбук, или Google+.

Ето няколко начина да увеличите своите социални сигнали:

-        Сложете бутони за споделяне в социалните мрежи на всяка страница на Вашия уебсайт. Това има за цел да осигури възможност на посетителите на сайта Ви да споделят лесно съдържанието му.

-        Взаимодействайте с Facebook. Например сложете Facebook  Fan Box в уебсайта си, или пък добавете Facebook Comments към своя блог.

-        Оптимизирайте своята бизнес страница във Facebook.

 

SEO може да Ви изглежда сложен процес, но ако се прави постепенно и методично, може да се раздели на множество прости стъпки. Започнете бавно, отделяйте по час на ден и това ще Ви се отплати. Добрите резултати при SEO не се случват за ден-два, но се случват. Процесът на оптимизация никога не приключва, но определено си струва отделеното време.





Публикувано на 09.05.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация