Безплатна регистрация

Публикации

Съвети за SEO на електронни магазини

Как бихте могли да продадете каквото и да е, ако клиентите не знаят за Вас? SEO (оптимизация за търсещите машини) е много важна за Вашия онлайн магазин. Накратко казано, SEO е процесът на подобряване класирането на даден уебсайт в търсачките. Защо е важно това? Защото колкото по-високо се класирате по определени ключови думи в търсачките, толкова повече трафик и потенциални клиенти ще бъдат привлечени към магазина Ви.

 

Много полезна информация за това как да продавате повече през Вашия онлайн магазин, ще можете да научите на семинара "Успешни онлайн търговци", организиран от Interactive Share. Регистрация с 10% отстъпка за семинара с код - "website", можете да направите лесно на сайта на събитието.

 

Сега Ви предлагаме няколко практични съвета за SEO на електронен магазин.

 

1. Комбинирайте Pay Per Click и SEO

 

Доста уебсайтове разчитат на Pay Per Click (PPC) рекламата, за да бъдат забелязани, но цените на PPC се покачват постоянно и когато спрете да плащате, изчезва и Вашето присъствие онлайн.

Също така, някои клиенти не се доверяват на спонсорираните линкове, банери и други онлайн реклами. Онлайн магазините не могат да разчитат само и единствено на PPC – нужно е да включат и SEO стратегия, за да увеличат популярността си онлайн. От друга страна, статистиките от Google adwords носят ценна информация, която може да използвате в процеса на оптимизиране на електронния магазин.

 

2. Избягвайте дублирано съдържание

 

Търсещите машини никак не обичат дублираното съдържание. Тъй като доста електронни магазини имат голям обем дублирано съдържание заради продуктовите описания и каталози, те често са наказани от търсачките с класиране по-назад по ключови думи.

Затова проверявайте съдържанието, пренаписвайте определени текстове и задължително добавете възможност за потребителски коментари, което ще Ви донесе ново, уникално съдържание.

 

3. Оптимизирайте снимките на продуктите

 

Търсенето на снимки се е превърнало в доста популярна функция, която интернет потребителите все повече използват, за да намират продукти онлайн. Затова онлайн магазините трябва да добавят ключови думи в "Alt tags" на всяка една снимка в техния уебсайт.

За оптимален ефект убедете се, че всяка използвана ключова дума се отнася до изображението на снимката и избягвайте употребата на прекалено много ключови думи в един Alt tag.

 

4. Уникални мета описания за всяка уебстраница

 

Много притежатели на електронни магазини смятат, че е достатъчно да се използва едно и също мета описание за всяка страница от сайта им, но това е още една грешка при SEO. Мета описанията трябва да са написани с цел да привличат посещения към сайта и да кореспондират със съдържанието на страницата.

 

 5. Линкове към продуктовите категории от началната страница на сайта Ви

 

Често срещана грешка е тази да се "заровят" продуктовите страници някъде дълбоко в структурата от линкове на сайта. Това не само ще затрудни потребителите в откриването на продуктите, но и ще повлияе на класирането на сайта в търсачките, тъй като тези страници ще се появяват рядко.

 

 6. Оптимизирайте Anchor* текста

 

Добавянето на ключови думи във вътрешните линкове на Вашия уебсайт ще помогне на класирането му в търсачките. Вместо да използвате типичния линк "Кликнете тук", сложете линк от текста, който включва ключовите думи. Също така, добавете линкове с написани в тях ключови думи в продуктовите описания, които да водят към други подобни продукти във Вашия сайт.

 

7. Пригодете структурата на онлайн магазина си за SEO

 

Начинът, по който е структуриран Вашият онлайн магазин, се отразява на класирането му в търсачките. Помислете за структура, съдържаща достатъчно целеви страници*. Тези страници могат да бъдат специфични за дадена марка или тип продукт. Това ще Ви позволи да оптимизирате няколко различни страници и групи ключови думи.

 

  • Anchor текстът включва думите в линка към друга уебстраница. Търсещите машини много често проверяват този текст, за да разберат за какво точно се отнася линкът.
  • Целевата страницата е мястото, до което достига потребителят, когато кликне на рекламата или препратка в интернет.
    Тя може да бъде нова, специално създадена за кампанията секция в сайта, промо сайт или обикновена страница, разположена на поддомейн, вътрешен линк в сайта или собствен домейн. Съдържа обобщена информация за продукта или услугата, които рекламираме, контактна информация, връзка към официалния уебсайт (ако има такъв) и най-важното - функционалност, която директно насочва и подтиква потребителя към действие: форма за обратна връзка, форма за резервация, форма за заявка за резервация, връзка към система за резервация, бутон за поръчка или бутон за покупка.




Публикувано на 16.05.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация