Безплатна регистрация

Публикации

Съвети от професионалния SEO специалист - част 1

Съветите се базират на опита на Sujan Patel, който е основател на Single Grain, SEO агенция, намираща се в Сан Франциско, Калифорния. Single Grain е специализирана в подпомагането както на стартиращи, така и на едни от най-големите фирми в САЩ, в техните онлайн стратегии.

 

1. Не изграждайте линкове прекалено бързо. Когато стартирах за първи път с SEO, си направих сайт и бързо започнах да се ентусиазирам, без да усетя, че трябва да се успокоя малко. "Построих" всичките линкове, които успях и оставих всичко на течението. За съжаление колкото бързо сайтът отиде на предни позиции, толкова и бързо се срина надолу. Можех да избегна това, ако всичко се беше случило бавно и постепенно.


2. Мета таговете имат значение. Дори и да нямат голямо значение от SEO гледна точка днес, те винаги ще са полезни, поне за добрия CTR.


3. Не се вманиачавайте за рейтингите и трафика. Тези неща се променят месечно, не дневно или седмично.


4. Има голяма разлика между това да се информираш и това да се вманиачаваш. Когато стартирах за първи път, седях по цял ден и гледах позицията на сайта ми, мислейки си, че нещо ще се промени. В резултат на това си губех времето, вместо да пиша статии за блог или да създавам нови линкове например.


5. Няма заместител на добрия продукт. Направил съм оптимизацията на стотици сайтове и разбрах, че най-добрата SEO тактика е всъщност добрият продукт, и това никога няма да се промени.


6. Има голяма разлика в това дали оптимизирате онлайн магазин, фирмен сайт или потребителска мрежа. Трябва да прецените не само текущото състояние на сайта, но и типа му, като цялата стратегия трябва да се върти около това.


7. Тактиките идват и си отиват, но креативността никога не умира. Чувствах се ужасно, когато виждах хора, които сляпо следват съветите на други SEO специалисти, без изобщо да се замислят дали техниките, които използват вършат работа за сайтовете им. Никога не можете да сгрешите, ако вложите енергия в осигуряването на редовни клиенти и намирането на креативен начин за постигане на тази цел.


8. Възрастта е просто число. Възрастта на един домейн и сайт със сигурност помага за по-доброто индексиране, но нека това не Ви плаши. Има много други фактори, които влияят на това, което Ви дава адски много възможности да "смачкате" конкуренцията.


9. Големите брандове не са чак такава конкуренция. В процеса на работа съм разбрал, че колкото по-голяма е фирмата, толкова по-голям е и бюджетът й, но също толкова бавно реагират. Само помислете, кое е по-трудно за местене - малка моторна лодка или голям кораб?


10. Разнообразявайте всичко, което правите. Google понякога "обезценява" определени методи, така че не рискувайте да Ви хванат "по бели гащи".


11. Оптимизацията се развива непрекъснато. SEO-то става все по-сложно с всеки изминал ден, заради което е изключително важно да сте информирани за всички новости в тази сфера.


12.  Съдържанието Ви трябва да е интересно. Да, SEO-то е важно, но ако нямате нищо интересно на сайта Ви, реално всички посетители ще го затворят веднага. Няма смисъл да минавате през целия процес и накрая да нямате резултат.


13. Всеки оптимизатор трябва да знае поне малко езици на програмиране. Кодът на Вашия сайт играе голяма роля в SEO процеса, така че отделете време да се запознаете с това което става "зад кулисите".


14.  Няма алтернатива на опита. Можете да изчетете хиляди статии и книги за SEO, но в крайна сметка има толкова много малки тънкости, с които няма как да сте запознати, освен ако не сте се занимавали с това.


15. Сладките животни са най-лошите. Винаги когато Google излезе с ъпдейт, кръстен на някое животно (като скорошните "Панда" и "Пингвин"), знайте, че е време да се притеснявате.


16. Всичко е свързано. Има различни аспекти на SEO, така че информирайте се редовно за тях, за да сте сигурни в използваните от Вас методи.


17. Интернет маркетингът никога няма да умре. Поне веднъж в месеца чета по някоя статия, в която се обяснява как различните аспекти от SEO се променят и замират. Истината е, че SEO никога няма да умре. Да, ще еволюира и някои от нещата ще се променят, но в крайна сметка теориите и концепциите ще продължава да си ги има, поне докато хората създават уебсайтове.


18.  Проверката на ключовите думи е единственото, което има значение. Направете своята проверка правилно. Ако някъде по пътя сбъркате, то всичките Ви усилия ще бъдат напразни.


19. С нищо не можеш да заместиш уникалното съдържание. Спрете да се залъгвате, че безмислените статии имат някакво значение за Вашата аудитория.


20. По-добре нормални резултати, отколкото прекалено оптимизирани. По мое мнение ъпдейтът "Пингвин" е само първата стъпка към момента, в който Google ще започне да наказва сайтовете, които използват нечестни методи.


21. PageRank-ът е просто едно число. Има други, доста по-важни неща, върху които трябва да се съсредоточите, като например входящите и изходящи линкове на сайта Ви.


22. Авторитетът и доверието могат да бъдат измервани. Ако не обръщате внимание на тези неща, шансовете конкуренцията да Ви е изпреварила са много големи.


23. Задържат ли се посетителите на сайта Ви? Това е маловажно в SEO-то, но всъщност е много голям фактор за Вас. Защото в крайна сметка, какъв е смисълът някой да влезе в сайта и след това да си тръгне без да го е разгледал.


24. Координирайте екипа си. Много е важно оптимизаторът и останалите хора от екипа Ви да работят съвместно, за да може всичко да върви добре.


25. Програмистите обичат да използват сложни термини. Не се оставяйте това да Ви плаши. Опитвайте се да говорите на тяхното ниво. Работата с такива хора не е толкова страшна, колкото си мислите.

Следва продължение





Публикувано на 24.09.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация