Безплатна регистрация

Публикации

11 трика с Google Analytics за вашия сайт - част 2

Знаете ли кой е най-често срещаният въпрос в социалните медии, форумите и имейлите, които получавам - "Как да използвам информацията от Google Analytics по-оптимално?"

 

6. Информация в реално време

Google доведе анализите до нови хоризонти, след като представи Real-Time Reporting - инструмент, който показва какво правят посетителите на сайта Ви в реално време.



Вече може да видите точно колко посетители има към даден момент на сайта Ви, къде точно се намират, откъде са дошли (ключови думи и източници на трафик) и къде живеят.

Освен това може да получите три допълнителни доклада, от които да разберете тяхното местонахождение, как са пристигнали на сайта Ви и кои страници посещават.

За да посетите тази статистика, отидете в Home > Real Time (Beta).

Докладът "Locations" ще Ви покаже броя на посетителите и от кои държави идват те. Може да проверите местонахождението и на карта.

"Traffic Sources" показва откъде точно са дошли те.

"Content" ще ви покаже кои страници са активни и колко посетители имате на всяка една страница.

7. Мултиканални фунии

С тези фунии Google Analytics Ви дава повече информация относно конверсиите.

Ако с предишните фунии можехте да проследявате кои посещения се превръщат в конверсии, сега вече може да следите и други източници, като реклами, реферали, социална медия и др., през които потребителите са стигнали до Вашия сайт.

Да кажем например, че посетителка на Вашия сайт (Синди) е попаднала на него от Twitter и се е абонирала за RSS емисията Ви.

Следващия път Синди използва RSS четеца, за да прочете Вашите статии. Първоначално тя е търсила съвети при създаването на блог и е намерила Вашата електронна книга през търсачката.

Сега, понеже тя вече знае за Вашия сайт, тя ще си я купи и ще стане клиент.

Ако използваме този пример в старата версия на Google Analytics, търсачката беше използвана като източник на конверсии, но сега с мултиканалните фунии може да видите целия път на Синди до покупката й: Social Network > Referral > Search engine.

За да видите докладите за мултиканалните фунии, отидете в "Conversions".

Ето и видео, което обяснява приложението им:



8. Проследявайте кампаниите си

Проследяването на онлайн маркетинг кампаниите ще Ви помогне по-лесно да преминете през големия брой директни посещения, които идват от генерирани кратки адреси, като bit.ly или tweetdeck.

Освен това така ще проследите по-прецизно линковете от други сайтове и линковете, които използвате, за да рекламирате съдържанието си.

За да използвате проследяването на кампании в Google Analytics, трябва да тагнете адресите си със специален параметър. Тези параметри могат да бъдат добавени, използвайки URL Buider Tool от Google.

След като добавите параметрите, използвайте ги така, както са, или използвайте услуга за съкращаване на адреса, когато ги споделяте.

След това проверете "Campaigns" в Traffic Sources > Sources.



9. Plot Rows

Тази функция Ви позволява да правите различни сегменти с информация под формата на табове. Ако често преглеждате стандартните доклади, с Plot Rows ще може да получите по-детайлна информация.


За да използвате тази функция, отидете на бутона "Plot Rows" в края на таблицата.

След като направите това, ще забележите, че графиката се сменя и може да видите допълнителна информация за избрани от Вас елементи.

С други думи, веднага се създава сегмент с два избрани от Вас елемента, които се сравняват с общата статистика.

Използвайте тази функция, за да проверите как главната ви ключова дума, реферал или страници стоят в сравнение една с друга и с общата статистика на сайта.

10. Модифициран начален екран

В старата версия на Google Analytics имахме само един начален екран. Сега обаче може да направите до 20 различни варианта, които да пасват на Вашите нужди.



За да създадете такъв екран, отидете в Home > Dashboards и изберете "+New Dashboard".

След като направите това, сами ще може да изберете елементите, които да се показват на началния Ви екран и да направите свои метрики, таблици, диаграми и др.

11. Визуализация на потока

Визуализацията на потока определено заслужава голямо внимание.



Google Analytics пусна два нови репорта, "Visitors Flow" в "Audience" и "Goal Flow" в "Conversion".

Visitors Flow

Visitors Flow показва пътя, по който посетителите са преминали и навигирали в сайта Ви.

Ще може да го сортирате по различни параметри като държава или ключова дума.

При посочване с мишката ще получите допълнителни детайли като общ брой посещения, колко посетители са преминали към друга страница и колко са отпаднали.

Ако кликнете на някоя страница, ще видите какъв трафик е минал през нея и повече детайли за него.

Goal Flow

Goal Flow е по-добра визуализация на "Funnel Visualisation" репорта и съдържа същите параметри като "Visitors Flow".

Главната разлика между това и "Visitors Flow" е фактът, че "Goal Flow" не използва всички страници, а само тези, които сте добавили във фунията за конверсии.

Освен това може да добавите допълнителни данни, по които да се филтрира информацията.





Публикувано на 16.10.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация