Безплатна регистрация

Публикации

Избягване на петте най-често срещани грешки при оптимизацията за търсачките – първа част

Тъй като при създаването на сайтовете се допускат някои много често срещани грешки при оптимизацията за търсачките (SEO – search engine optimization), решихме в тази статия да ги обобщим, както и да предложим решения за тях.

 

Петте най-често срещани грешки са:

1. Използване на нестандартен титулен елемент;
2. Пропускане на оптимизацията на снимките;
3. Използване на неясен JavaScript там, където и стандартен код би свършил работа;
4. Непосочване на йерархията на съдържанието с използване на хедър елементи;
5. Лош правопис и пунктуация.

Нека да разгледаме всеки един от тези проблеми по-подробно.


Използване на нестандартен титулен елемент

Първо, нека да определим какво имаме предвид под стандартен титулен елемент. След като това понятие се изясни, отклоненията от стандарта ще бъдат очевидни и лесно ще можете да коригирате грешките.

Стандартният титулен елемент трябва:
1. да включва една или две от ключовите думи на сайта;
2. да включва препратка към основното съдържание на страницата в първите три до пет думи (не е проблем, ако включите синоними или разновидности на една от ключовите думи на сайта).

Логиката, която лежи зад тази дефиниция, е, че "спайдърите" (ботове, които проверяват съдържанието и структурата на нашите страници и ги индексират към търсачката) преглеждат само първите 60 знака от титулния елемент. В допълнение те успешно разпознават повторенията на ключовите думи, което ще разгледаме по-долу и което трябва да се избягва.

Нека да разгледаме няколко примера. За една компания, която произвежда говорещи детски играчки, стандартният титулен елемент може да изглежда по следния начин:
Говорещи играчки от Детски Игри ООД
Титулният елемент е семпъл, ключовите думи се съдържат в първите две думи. Има и разновидност на ключовата дума играчки в името но компанията. Общо той съдържа 35 знака.

За сметка на това много уеб сайтове използват нестандартни титулни елементи, които изглеждат по следния начин:
Говорещи играчки, Детски играчки, играчки за деца, детски игри, детска играчка от Играчки за малките ООД

В този титулен елемент има четири проблема. Можете ли да ги откриете? Титулът съдържа очевидно претрупване с ключови думи – това се получава, когато се включва голям брой ключови думи с надеждата, че сайтът може да бъде намерен по всяка една от тях. Всъщност при тази практика може да се стигне до налагане на санкции от страна на търсачките, което да доведе до много по-лошо позициониране или дори до премахване на сайта от резултатите при търсене.

Добавянето на толкова много ключови думи в титула е загуба на енергия, тъй като "спайдърите" разпознават само първите 60 знака.

Името на компанията, което е поставено в края на титула, най-вероятно няма да бъде индиксирано от "спайдърите" и това ще затрудни хората да откриват Вашия сайт, ако извършат търсене по името на компанията.

И накрая: съдържанието на този титулен елемент изглежда непрофесионално и наподобява спам. Кой ще се довери на уеб сайт, който използва такива спорни бизнес практики.

Пропускане на оптимизацията на изображенията

Това е определено една от най-често срещаните грешки от уеб мастърите. Толкова много талантливи PhotoShop-гурувци създават прекрасни банери, фонови изображения и др., а след това ги добавят на страниците си по начин, при който търсачките просто ги игнорират!

Пример за неоптимизиран HTML на банер изглежда примерно така:
banner
или дори така:


Във втория случай непосочването на никаква информация е най-малкото една изгубена възможност, но при първия пример също има проблем: не е описано достатъчно ясно съдържанието на изображението.

Например, ако изображението на банера съдържа фразата "Говорещи играчки от ДИ ООД" (ДИ е абревиатура на Детски Игри), тогава alt-атрибутът също трябва да съдържа този текст. Много е просто.

Факт е, че mylogo.jpg не означава нищо за търсачката, така че ние трябва да опишем изображението чрез използването на alt-атрибута.

За да опишем изображение с логото на фирмата, името на компанията и думата "лого" са достатъчни.

Разбира се, хората могат отново да се подлъжат да използват погрешно този елемент – да добавят голям брой изображения и в alt-атрибутите им да впишат огромен брой ключови думи. Тази глупава стратегия отново може да доведе до забрана на сайта в търсачката.

Накратко: използвайте alt-атрибута, за да опишете с няколко ключови думи съдържанието на изображението, но без да прекалявате.

Вижте: Избягване на петте най-често срещани грешки при оптимизацията за търсачките – втора част





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация