Безплатна регистрация

Публикации

Защо маркетингът на съдържанието е новата SEO

SEO не е същата както преди време. Не можете да разчитате, че ще имате полза (добро класиране) от недобре направен сайт, посредствено съдържание и няколко линка, разпръснати тук-там.

 

В днешно време трябва да притежавате добър уебсайт, да публикувате качествено съдържание, което да решава проблемите на хората, да създадете стотици линкове и да предизвикате хората да споделят Вашето съдържание в социалните мрежи.

Създаването на стотици качествени линкове е скъпо начинание и дори ако разполагате с нужните финанси, ще минат месеци (ако не и години), за да ги изградите. Ако не разполагате с информация, която си струва да бъде споделена в социалните мрежи, няма да получите споделяния, освен ако не ги купите.


И така, как да създадем достатъчно линкове по естествен начин и да получим стотици споделяния в социалните мрежи? Чрез маркетинг на съдържанието в уебсайта.

Това е най-евтиният и ефективен начин да правим SEO. Публикуването на висококачествени материали създава линкове по-бързо от ръчното им изграждане, а е и по-евтино. Освен това съдържанието ще бъде споделяно естествено в Twitter, Facebook, Google Plus и Pinterest.

Все повече фирми залагат на маркетинга на съдържанието в своите уебсайтове и така постигат завидни резултати за сравнително кратко време. Един такъв пример е KISSmetrics, които успяват да привлекат 100 000 органични посетители месечно за по-малко от година само чрез блог постове и създаване на инфографики. Те не са изграждали своите линкове ръчно, а са вложили времето и парите си в маркетинг на съдържанието.

Същата стратегия прилагат и в Quick Sprout. Google привлича по около 90 000 посетители месечно към блога, а те не са създали нито един линк ръчно. Всичко това е постигнато чрез точно 311 блог поста.

Ето и малко цифри:

KISSmetrics създават 47 инфограрфики. Една инфографика им е струвала 600 долара, което означава, че са похарчили 25 200 долара за инфографики за 2 години. За този период те са генерирали 2 512 596 посетители и 41 142 обратни линкове от 3741 уникални домейна. И всичко това – от тези 47 инфографики. От гледна точка на социалните мрежи - за тези 2 години инфограрфиките са предизвикали 41 359 туийт-а и 20 859 харесвания във Фейсбук.

Ако сте решили, че искате да купите тези 2 512 596 посетители, това ще Ви струва 125 629.80 долара, ако плащате по 5 цента на посетител. Ако си купите 41 142 линка, по 20 долара всеки, то ще сте изхарчили 882 840 долара! А това дори няма да Ви снабди с висококачествени линкове!

Ако искате да си купите 41 359 туийта, това ще Ви струва 82 718 долара, ако плащате по 2 долара на туийт. Също така, ще платите допълнително 41 718 долара, ако заплащате по 2 долара за харесване във Фейсбук.

В крайна сметка, ако сте решили да постигнете същите резултати по този начин, ще сте похарчили сумата от  1,072,905.80 долара! Това са ужасно много пари, особено ако ги сравните с онези 25 200 долара, които KISSmetrics са платили за създаването на инфограрфиките.

Голямата разлика между платената SEO и маркетинга на съдържанието

Има една основна и доста сериозна разлика между това да заплатите за SEO и това да похачите пари за маркетинг на съдържанието. Не, не става дума за разликата в цената.

За разлика от платената SEO, маркетингът на съдържанието не се влияе от ъпдейтите на алгоритмите.

Търсачките могат да разпознават качественото съдържание и в дългосрочен план това е нещото, за което те ще се погрижат да остане на по-предни позиции в класирането.

Така че вместо да инвестирате в краткотрайни решения, можете да увеличите класирането си и трафика към сайта като инвестирате в маркетинга на съдържанието.

След като вече се убедихте, че маркетингът на съдържанието действително е новата SEO, вероятно ще се съгласите и че харченето на пари за SEO не гарантира резултати.

В заключение ще Ви разкажем и за различните резултати, които да очаквате от различните типове съдържание. Някои видове съдържание предизвикват по-добри резултати от други. Ето и няколко съвета:

Детайлно съдържание – кратките блог постове създават по-малко линкове отколкото детайлното съдържание, което е изчерпателно. Не се опитвайте да публикувате много ново съдържание всеки ден – заложете на качеството.

Разбираеми инфографики – ако можете да направите сложната информация по-разбираема и достъпна във визуален формат, можете да привлечете хиляди посетители към своя уебсайт.

Социални профили – ключово изискване за успешен маркетинг на съдържанието е това да притежавате влиятелни онлайн профили. Уверете се, че сте изградили добри профили в Twitter и Facebook. Ще имате нужда от тях, за да разпространявате своето съдържание.

Събирайте имейл адреси – ако разполагате със солиден списък от имейл адреси, можете винаги да изпращате на хората имейли, когато публикувате нова информация. Това е един лесен начин за бързо разпространение на информация.

Бъдете постоянни – ако не можете редовно да публикувате съдържание, ще Ви бъде трудно да получите някаква възвращаемост от маркетинга на съдържанието, независимо от това колко е добро самото съдържание. Уверете се, че редовно публикувате съдържание.

Заглавието има значение – независимо от това колко е качествено дадено съдържание, ако не можете да измислите атрактивно заглавие, никой няма да го прочете. Научете се как да пишете добри заглавия.





Публикувано на 30.10.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация