Безплатна регистрация

Публикации

Изграждане на линкове за малки сайтове

В интернет има множество статии от типа "най-добри похвати за изграждане на линкове към вашия сайт". Но дали те са приложими за малкия бизнес, където много често фирмата не разполага с парични ресурси и време за целенасочена кампания за привличане на линкове от други сайтове.

 

Автор: Матю Барби

Всеки път става дума за едни и същи неща: направете инфографика, публикувайте видео с вирусен ефект, напишете е-книга, която хората да могат да си свалят, напишете съвети за решаване на конкретни казуси и проблеми от вашия бранш (white papers) и т. н. Тези методи работят, защото определено са доказали се като ефективни в изграждането на линкове.  Ако става въпрос за бизнес с малко влияние и направите подобни материали с ново и уникално съдържание, може да се окаже много трудно те да достигнат до хората, които искате да ги видят. Точно затова бих искал да ви споделя методи, които съм открил за ефективни за всички от малкия бизнес.

Забравете за изграждането на линкове, мислете за изграждане на взаимоотношения

След като прекарах много време, опитвайки най-различни техники за изграждане на "перфектния линк", едно нещо започна да ми прави впечатление и то беше, че колкото и невероятно съдържание да съм направил, ако не стигне до хората, то остава безполезно. Освен това много рядко всеки път ще успявате да стигнете до създаването на толкова уникално съдържание, което никой до момента не е виждал. Решението? Фокусирайте се върху изграждането на взаимоотношение с по-влиятелни потребители в социалните мрежи.

Всеки ден отделям поне час, за да премина през всички новини относно индустрията с търсачките, да коментирам статии, които харесвам през Google+, Twitter и т. н. и да следвам нови потребители, които споделят интересно съдържание, което не е самореклама. Освен това се стремя да организирам всичките си RSS фийдове в Google Reader. Това ми позволява да видя кога има нови статии, които представляват интерес за мен, без търсенето им да ми отнема много време. Такава базова организация може не само да ви спести много време, но и ще ви помогне да получавате ново, интересно съдържание редовно.

Установете правилното взаимоотношение

Друго препятствие, което открих е, че не е толкова лесно да станеш добър приятел с хора като Rand Fishkin, Will Crichlow и AJ Kohn, като единствено споделиш техния блог в Google+ и им кажеш какво точно харесваш в тях! Когато искам да изградя взаимоотношения, важно за мен е да ги направя с правилните хора в правилния момент. Това, което имам предвид е, че ако наистина искаш да оставиш своята следа в бранша със своето съдържание, тогава е много важно да изградиш отношения с някой, с който ще имате взаимна полза.

Когато създавам съдържание, винаги си задавам следния въпрос: защо някой ще има полза да го сподели? Ако отговорът е, че вероятно няма да имат полза, значи трябва да премислите съдържанието, което предлагате. Започнете с малки стъпки - изградете взаимоотношения с блогъри, които нямат толкова голямо влияние, но изграждат такова. Търсете блогове с малка активност, където блогърите са в подобна на вашата ситуация и вие ще се радвате да споделите тяхното съдържание или да поставите линк към него. Не казвам че Rand, Will и AJ няма да са щастливи, ако споделя тяхното съдържание, но няма и да се разочароват, ако не го направя.

Така че защо някой ще има полза от споделянето на моето съдържание?

Един от най-ефективните начини да окуражите хората да споделят вашето съдържание е да публикувате тяхното и да добавите допълнителна стойност към него. Един много прост метод, който използваме в Wow Internet е да направим седмичен подбор на новините от бранша, който наричаме "Search Engine News Roundup". Той включва 5 статии, които сме намерили за полезни и преразказали накратко с линк към пълното съдържание. Винаги се стараем статиите да са от различни автори всяка седмица и да намерим такива статии, които да не са от големи и популярни блогове. След като направим това, аз се свързвам с автора през Google+, споменавам ги в Twitter и им изпращам имейл (ако имам адреса на автора, който обикновено стои в блога му).



Друг малък трик, който прилагаме, е добавянето на специален Tweet бутон до линка към всяка статия, която включваме в "Seach Enignew News Roundup". Този специален Tweet бутон включва линк към блога, кратко резюме на статията и връзка към Twitter-а на автора и Wow Internet Twitter-а (така че авторът разбира, когато е бил споделен от нашия блог). Ето и примерния tweet, който е в бутона:

"Страхотен блог от @justincutroni който говори за следващото поколение Google Analytics - http://cutroni.com/blog/2012/10/29/universal-analytics-the-next-generation-of-google-analytics/ чрез @wow_internet"

Може да забележите, че няма обратен линк към нашия блог. Причината за това е, че целият фокус е върху промотирането на съдържанието на другите, за да изградим взаимоотношение с автора и да му дадем причина редовно да споделя нашето съдържание. Така се получава обратна връзка от статията чрез социалните мрежи, което ще даде на автора отговор на въпроса "Каква ще е моята полза от споделяне на тяхното съдържание?"



Ключовото съобщение, което искам да ви предам е, че трябва да добавите стойност към съдържанието, което споделяте. След като направим това, ще можем да достигнем до по-голяма аудитория с нашето съдържание, което ще увеличи сигналите от социалните мрежи към нашия сайт, а също и ще подтикне хората да добавят към любимите си сайтове нашия блог, така че да виждат пълното ни съдържание. Това е най-важното нещо за мен, тъй като знам, че всяко съдържание което създавам, ще бъде гледано повече в бъдещ момент.

Друг много ефективен начин е увеличаването на авторитета на страницата, която линква към вас. Това е тактика, която много хора правят редовно. Ако аз линквам към нечие друго съдържание, редно е и те да линкват към мен, за да подсилят силата на линка, който аз съм им дал. Линкването към материалите на чужди сайтове ще увеличи вероятността и те да споделят вашето съдържание, по този начин се вдига общият пейдж ранк на вашия сайт и линковете към тях стават по-ценни. Така и двете страни са доволни.

Реална история

Преди няколко месеца Larry Kim качи фантастична публикация в SEOmoz, което показа софтуера за анализи на ключови думи на неговата компания (WordStream). В тази публикация Larry предложи едногодишен достъп до софтуера на всеки, който му напише писмо искайки достъп. Като любител на пазарлъка и търсещ нови инструменти, които могат да помогнат за SEO-то на нашите клиенти, приех офертата на Larry. Когато получих отговора му, че ще ми бъде изпратен код за активиране, разбрах какво става...

Целта на Larry за своята публикация беше ясна: той искаше повече хора от SEO бранша да се запишат и да използват неговия продукт, което ще популяризира компанията. Въпросът ми тогава беше как да добавя стойност към това, което Larry се опитваше да постигне, така че и аз да извлека полза от това?

Започнах да използвам анализатора за ключови думи от WordStream и наистина ми хареса. Осезаемо подобрих анализа на ключови думи за нашите клиенти. След като известно време използвах софтуера, исках да споделя позитивния си опит с моите последователи и какво по-добро можех да направя, освен да напиша публикация? За да получа вниманието на Larry, знаех, че трябва да добавя стойност към това, което той искаше да постигне, по такъв начин, че да се отрази и на неговата целева аудитория. Реших да напиша статия, която кръстих "Подобряване на анализа на ключови думи чрез WordStream". В статията дискутирах нещата, които най-много ми харесаха и как те могат да бъдат използвани за подобряване на процеса на анализиране при всяка SEO кампания. Уверих се, че съм поставил линк към Larry и добавих няколко допълнителни реда за цитат (ще обясня това след малко).

Следващата ми стъпка беше да се свържа с Larry. Пратих му имейл, в който го уведомявам за блога и колко много ми е бил полезен софтуерът. След това го запитах дали ще е така добър да сподели статията със своите последователи в социалните мрежи. После пуснах съобщение до всичките ми последователи, тагвайки Larry в постовете си. Малко по-късно получих и писмо от Larry:

Здравей Matt,

Благодаря ти за написаното.

Пуснах го в Twitter, публикувах го в inbound.org: http://inbound.org/seo/2012/09/improving-your-keyword-analysis-with-wordstream-wow-internet-blog/

а също и го споделих в facebook и google+.

Благодаря ти отново!
Larry

Преди да напиша публикацията проверих в WordStream, за да видя дали мога да имам нещо по-голямо от споделяне на статията от Larry. Това, което намерих, беше страница с препоръки, в която имаше компании като Search Engine Land. Видях, че може да се сложи и линк към сайта на Wow Internet. Тук редовете за цитат от публикацията щяха да бъдат от полза.

Отговорих на имейла на Larry, че ще бъда повече от щастлив, ако той може да използва някоя част от публикацията ми за неговия продукт, която да бъде показана на сайта. Късметът беше на моя страна и той беше повече от щастлив да го направи. Така и двамата имахме голяма полза един от друг; аз получих линк от популярна страница, а Larry получи стойностно ревю на своя продукт, от компания в бранша, към който той се е насочил.



Не само Larry сложи линк към нашта страница, но и други го направиха. Благодаря отново Larry! Може да се уверите сами тук:

http://www.wordstream.com/reviews

Поуката от тази история е да научите точно как да добавяте стойност към хората, до които достигате. Веднъж разберете ли как става, след това може да извлечете много ползи, като си бъдете взаимно полезни.

Последен съвет: Поддържайте го

Последния съвет, който бих ви дал е да поддържате начина на работа. Този метод за изграждане на линкове може да е много объркващ, както вече сигурно сте разбрали, но надявам се, че тези истории за малки успехи ще ви вдъхновят и ще пробвате.





Публикувано на 26.11.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация