Безплатна регистрация

Публикации

Как да оптимизираме изображенията за по-добро класиране в търсачките

В интернет е важно да привличаме целеви трафик по всякакъв възможен начин. Ако все още не сте започнали да оптимизирате и изображенията за по-добър трафик от Google, тук ще обясним някои основни принципи в тази насока.

 

Търсенето на изображения в Google получава само половин процент от цялостния трафик, но поради смесените резултати от търсения, изображенията всъщност получават доста повече трафик.

За разлика от преди, когато търсите "мост Голдън гейт", ще получите като резултат и изображения. По тази причина е важно да оптимизирате своите изображения за търсещите машини.

Ето и как да направите това:

Alt tags

Тъй като търсещите машини не могат да разчитат изображения, трябва да използвате alt tags, за да опишете своето изображение.

 

Golden Gate Bridge covered by fog

 

Ако разполагате с изображение на моста Голдън гейт в мъгла, Вашият alt tag трябва да представлява нещо такова:

Alt=”Golden Gate Bridge covered by fog”

А ето така трябва да изглежда пълният код:

< img src=”http://www.quicksprout.com/foggygoldengatebridge.jpg” alt=”Golden Gate Bridge covered by fog”  / >

Добрите alt тагове трябва да:

- Описват изображението, а не просто да имат ключови думи
- Трябва да са богати на ключови думи
- Трябва да са кратки и ясни


Дълги описания

Първоначално са създадени, за да помагат на хора със зрителни затруднения да разбират изображенията. Ако разполагате със снимка на моста Голдън гейт в мъглив ден, има много повече думи, които биха могли да го опишат по-добре, отколото примерният alt таг.

От цвета, височината на моста до това как изглежда самата мъгла има многобройни елементи, които оформят картината. За да опишете изображението, можете да включите текст към него, който да обяснява в пълни детайли какво представлява то.

В този случай ще използвате Longdesc, в който ще включите URL, което да обяснява изображението в детайли.

< img src=”http://www.quicksprout.com/foggygoldengatebridge.jpg” alt=”Golden Gate Bridge covered by fog” longdesc=”http://www.quicksprout.com/imageseo.html” / >

 

 

Име на файл

Името на файла също трябва да описва какво има на тази снимка. Тъй като в мрежата има билиони изображения, не бихте искали да използвате наименование от типа на "golengatebridge.jpg".

Вместо това бихте искали да използвате нещо по-описателно, като например “foggygoldengatebridge.jpg”. Това наименование ще Ви свърши доста по-добра работа по отношение описанието на изображението, отколкото предишният пример.


Размер на файла

Има два аспекта що се отнася до размера на файловете. От една страна са измеренията на изображението, а от друга – колко място заема файлът.

Когато оптимизирате даден файл, оптималното решение е измеренията му да бъдат максимално големи, като същевременно файлът заема възможно най-малко място. Чрез програми като Skitch можете да променяте измеренията като същевременно чрез компресия се запазва по-малък размерът на заеманото от файла място.

Най-хубавото от всичко е, че  Skitch ще запази качеството на изображението, тъй като не бихте искали да го компресирате прекалено много и то да не изглежда добре.

 


EXIF информация

EXIF е сменяем файлов формат, който Ви позволява да добавяте различен тип мета информация към файла на изображението. С други думи, то ще се внедри в изображението така, че където и да се премести файлът, ще "отиде" с него.

EXIF информацията е по-детайлна от alt таговете и дългото описание. Тя носи информация като:

- Дали светкавицата е била включена или не по време на заснемането на изображението
- Какъв фотоапарат е използван за заснемането
- Каква апертурна скорост е използвана

- Дата и час на заснемането
- Височина и ширина на изображението


Rich снипет

За разлика от другите инструменти за оптимизация на изображения, този тагва изображението към Вашия уебсайт или бизнес. Така, ако имате едно изображение, което е тясно свързано с Вашия бизнес, то ще се покаже когато някой потърси Вашата сфера на дейност в Google.

 




Anchor текст

Anchor текстът е видимият текст в хиперлинка. Точно както при ранга на даден уебсайт, можете да увеличите ранга на изображение като изградите линкове към него. Колкото по-богат е даден anchor текст, толкова по-напред ще се класира изображението.

Ако искаме да класираме това изображение на моста Голдън гейт за "мост голдън гейт", трябва да изградим линкове с anchor текст "мост голдън гейт". И както при обикновеното изграждане на линкове и тук трябва да съкратите anchor текста, тъй като прекалено богатият текст може да влоши класирането.


Съдържание

Когато публикувате изображение на Вашия уебсайт, уверете се, че около него има текст. От текста под или над изображението, заглавието на страницата или снимката – колкото повече текст е свързан с изображението, толкова по-добре.

Недейте да наспамвате всичко с ключови думи, по-скоро ги "разпръснете" където биха Ви свършили работа.


GEO локации

Последно, но е и последно по важност – ако искате да класирате своите изображения за локални ключови думи, убедете се, че правите всичко изброено по-горе, но добавяйте локални ключови думи навсякъде.

Например, ако Вашият бизнес се намира в региона на Сан Франциско, бихте могли да кръстите файла с изображение на моста Голдън гейт:

"sanfranciscogoldengatebridge.jpg"

За Alt tag можете да използвате "San Francisco Golden Gate Bridge covered by fog" вместо "Golden Gate Bridge covered by fog".


Заключение

Ако вече оптимизирате своите изображения за търсещите машини, вероятно правите това чрез alt тагове и имената на файловете, но сте пропуснали да се възползвате от тактики като използването на GEO локации, rich snippets, или дори EXIF информация.

Ако прилагате тези тактики поотделно, те няма да имат голямо въздействие върху ранга на изображенията, но ако комбинирате всичките, ще забележите подобрение в класирането.

 

Източник: Quicksprout





Публикувано на 26.11.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация