Безплатна регистрация

Публикации

Как оптимизирането на видеоклипове може да удвои трафика от Google

Новите изследвания в употребата на видеоклипове показват, че уебсайтовете могат да удвоят (и повече) трафика, идващ от Google като вкючат видео тъмбнейл.

 

Направени са два теста, които допълнително утвърждават аргумента, че брандовете трябва да оптимизират своите снипети (rich snippets) за търсене, тъй като това им дава значително предимство относно привличането на повече кликове.

Ще Ви представим обобщение на двата теста. Ето и първия, който разглежда козметичния гигант Клиник (Clinique).


Clinique

Изследвани са резултатите от търсене на израза "Clinique turnaround instant facial" сред жени над 35-годишна възраст.

На половината от тях е показан скрийншот с видео тъмбнейл, поставен на 4-та позиция в резултатите от търсенето, докато на другите 50% е показана същата страница но без въпросния тъмбнейл. И двете страници съдържат Google Adwords и са идентични във всички други аспекти. Анкетираните жени са запитани кой от резултатите от търсенето биха избрали на първо място и кой на второ.

 



В теста без видео тъмбнейл 11% от потребителите кликнали върху четвъртия линк, но когато тъмбнейлът бил добавен, процентът нараснал на 28%. И в двата случая CTR (click through rate) за повечето от линковете бил постоянен или спадал с няколко процента, като по-голямата част от трафика се отклонявал от втората PPC реклама (спаднал от 46% на 35%).

Трябва да уточним и че освен линковете към Google Shopping, никой от органичните резултати не съдържал каквото и да е изображение или тъмбнейл.

Ако другите линкове включваха тъмбнейли, вероятно увеличението в CTR не би било толкова забележимо като разлика в двата теста, тъй като изображението нямаше да изпъква толкова много.


Adventure holiday

В този тест на мъже на възраст между 20 и 64 години са показани резултати от търсене в Google за израза "adventure holiday".

Както и при теста на Clinique, половината видели резултати с включен тъмбнейл на 5-та позиция, а другата половина видели същата страница с резултати  но без тъмбнейл.

 



В случая когато линкът бил показан без тъмбнейла, той постигнал 28% CTR, но когато изображението било добавено, стойността на CTR станала 46%.

Отново трябва да се отбележи, че както и при предишния тест, и тук никой от другите резултати не съдържал тъмбнейл, така че тестът е тясно свързан с тестовия линк.


Оптимизиране на видеоклипове за търсещите машини

"Blended search" е практика, която става все по-популярна сред основните търсещи машини. Тя показва резултати от търсене под формата на видеоклипове, изображения, карти и т. н. наред със стандартните резултати от търсенето.

Оптимизирането на видео съдържаниетo, за да можете да се възползвате максимално от предимствата на "blended search", засега е най-лесният начин да постигнете класиране на първа страница в резултатите от търсене в Google.

За да сте сигурни, че Google разпознава Вашето видео съдържание, трябва да създадете карта на видеоклиповете на сайта. Тази карта е това, което ще позволи на Google да намери Вашите видеоклипове, да "види" как се казват и какви са Вашите описания и ключови думи.

Много е важно да оптимизирате и страницата (заглавието, ключовите думи и описанието), на която потребителят ще попадне, ако кликне върху видео тъмбнейла. Правилата, по които да направите това, са същите както при SEO: например първата дума в заглавието е най-важна.

Има онлайн платформи (например Buto), които автоматично могат да генерират карта на Вашия уебсайт, но въпреки това е добре да подобрите генерираното съдържание на картата.

Когато сте готови с картата на уебсайта, има още две неща, които трябва да направите: качете я на своя сайт, така че ботът на Google да може да я открие и след това "кажете" на бота, че тя е там. Картата на видеоклиповете трябва да бъде поставена в уеб директория, така че да може да бъде намерена. Нещо като:  www.yourcompany.co.uk/video_sitemap.xml

След това използвайте инструментите на Google Webmaster, за да уведомите Google, че картата е там. Ако никога досега не сте използвали Google Webmaster, трябва първо да го инсталирате. След инсталацията всичко става много лесно.





Публикувано на 18.12.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация