Безплатна регистрация

Публикации

Как дължината на съдържанието влияе върху рейтинга и конверсиите

Неил Пател, консултант и интернет предприемач забелязва, че повечето хора не скролват и не четат статиите в блога му докрай.

 

Той провежда тест върху началната страница, за да разбере защо това е така. Към момента на теста страницата има 1292 думи, а полетата за регистрация са доста по-надолу. От NeilPatel.com предполагат, че има възможност това да води до намаляване броя на конверсиите.

Те създават нова версия на началната страница на уебсайта (показана на долната снимка), която съдържа само 488 думи, а полетата за регистрация са поставени по-нагоре на самата страница.



Можете ли да познаете коя от двете води до повече регисрации на посетители? Първоначалната версия на страницата показва 7.6% повече конверсии от новия вариант. Как е възможно това? От NeilPatel.com правят проучване по въпроса и установяват, че по-дългият текст не само увеличава конверсиите, но и рейтинга.

Нека погледнем информацията:

Съдържанието наистина е "цар"

SEM Group анализират топ 10 резултати от търсене за над 20 000 ключови думи и забелязват повтарящ се шаблон.

Средната дължина на съдържанието за уебстраница, която се класира в топ 10 на резултатите за която и да е ключова дума в Google има поне 2000 думи. Колкото по-високо отивате в класацията, толкова повече съдържание има на всяка страница.



Базирано на горната графика, можете да видите, че първият резултат обикновено има 2416 думи а резултатите под номер десет – 2032 думи. Това показва, че Google предпочита сайтове, които имат богато съдържание.

Но интересната част е, че Google не предпочита по-богатото съдържание, защото смята, че е по-ценно, а просто защото информацията показва, че то се харесва.

Сайтовете с богато съдържание получават повече линкове

Хората смятат, че съдържанието е толкова ценно, че са склонни да дадат линк на едно по-задълбочено съдържание, отколкото на по-кратко.

През 2011 г. SEOmoz анализират съдържанието на своя блог, за да видят дали има връзка между броя думи и линковете, които получават.

Долната графика показва броят блог постове, които те правят и броят на думите във всеки от тях:



А тук ще видите колко линкове е получил всеки от блог постовете:



Има директна връзка между дължината на съдържанието и това, колко линкове ще дадат хората. А както вече знаете, колкото повече линкове получава дадена уебстраница, толкова по-добре ще се класира в търсачките. И заради това страницата, която се класира на първа страница в Google, има над 2000 думи в съдържанието си.

Социалните мрежи също предпочитат страници с богато съдържание

QuickSprout вземат 327 блог поста и ги разделят на 2 групи. Първата група се състои от постове, които имат по-малко от 1500 думи, а във втората са включени такива с по над 1500 думи. След това анализират колко туийта и харесвания във Фейсбук е получил всеки блог пост.

Постовете, които били по-кратки от 1500 думи, получили средно 174.6 туйита и 59.3 харесвания във Фейсбук. Постовете с над 1500 думи получили средно 293.5 туийта и 72.7 харесвания във Фейсбук.



Ако пост е дълъг над 1500 думи, той ще получава средно с 68.1% повече туийта и 22.6% повече харесвания във Фейсбук. Това че търсачките взимат предвид и социалните сигнали, когато класират сайтовете, е още един факт, който показва, че уебстраниците с по-дълго съдържание се класират по-добре.

Тенденция към използването на по-подробни ключови думи и дори изречения

Според информация от Hitwise хората са започнали да използват по-дълги ключови думи в търсачките.

- Търсене от 1 дума = 20.29% (като преди е било 19.02%)
- Търсене от 2 думи = 23.65% (като преди е било 32.58%)
- Търсене от 3 думи = 21.92% (като преди е било 25.61%)
- Търсене от 4 думи = 14.89% (като преди е било 12.83%)
- Търсене от 5 думи = 8.68% (като преди е било 5.64%)
- Търсене от 6 думи = 4.65% (като преди е било 2.32%)
- Търсене от 7 думи = 2.49% (като преди е било 0.98%)
- Търсене от 8 думи = 3.43% (никой не е търсил с 8 думи през 2004!)

Тенденцията е такава, че процентът хора, които търсят фрази с по 2 или 3 думи е намалял, а процентът на хората, които търсят фрази с по 4,5 или дори 8 думи се е увеличил.

Ако искате да спечелите от това, помислете как да увеличите количеството на съдържанието в своя уебсайт, тъй като колкото повече думи има на всяка страница, толкова по-вероятно е да получите добро класиране.



Тези дълги ключови думи не се търсят толкова много, но когато вземете предвид всички търсения и ги сравните с основните термини, ще установите, че дългите фрази носят много повече трафик. Например в блога на Quick Sprout, 71.28% от трафика идва от дългите ключови думи. Хубавата част е, че тези ключови думи имат по-малко конкуренция, така че става лесно да получите добро класиране за тях, отколкото за по-кратките ключови думи. В случая на Quick Sprout дългите ключови думи се конвертират 121.92% по-добре от по-кратките.

По-дългите статии се конвертират по-добре от късите

Както видяхте при NeilPatel.com, сайтът започва да се конвертира по-добре, когато започват да въвеждат повече съдържание, дори когато полетата за регистрация са много по-надолу на самата страница.

И това не важи само за NeilPatel.com. При много други сайтове се наблюдават същите добри резултати – за Crazy Egg по-дългата версия на началната уебстраница носи 30% повече конверсии от по-късата предишна версия.

Marketing Experiments провеждат 3 теста, в които изполват Google AdWords, за да сравнят по-дълги и по-къси варианти на едни и същи уебстраници и във всеки от случаите дългата версия се представя по-добре.

При първия тест дългата версия се конвертира с 40.54% по-добре, при втория – 50% (докато късата версия получава минус 66% възвръщаемост на инвестицията), а при третия – 45.45%.

В заключение

Надяваме се, че нашата статия Ви е убедила, че трябва да започнете да включвате повече съдържание в своя уебсайт. Дали притежавате блог, страница за продажби или друг тип уебсайт, ако искате повече трафик и конверсии, трябва да обмислите как да пишете по-дълги текстове.

Преди да започнете това трябва да знаете няколко неща:

1. Не можете да си позволите да пишете безинтересно съдържание – не можете да създадете 1000 страници с по 2000 думи всяка и да очаквате класирането и конверсиите им да се увеличават. Трябва да заложите на наистина доброто съдържание. Доброто съдържание получава туийтове, линкове, конверсии и по-добро класиране.


2. Текстовете невинаги носят конверсии – за някои продукти и страници по-късите текстове могат да се конвертират по-добре. Просто трябва да тествате нещата. Причината, поради която дългите тестове работят добре за NeilPatel.com и Crazy Egg, е, че те първо правят проучвания сред потребителите и откриват какво не им харесва в предлаганите услуги. След това пишат статия в отговор на всеки от недоволните клиенти. Освен това привличат тонове трафик от Google AdWords като експериментират с различни заглавия и бутони с призиви за действие, за да видят какво се харесва на клиентите.


3. Социалната медия помага – причината за това дългите страници да работят добре за Quick Sprout и SEOmoz е защото те притежават силни акаунти в социалните медии и много последователи. Разбира се, дългите текстове играят важна роля, но повечето от съдържанието има добри показатели именно в резултат на това, че са изградили силно присъствие в социалните мрежи. Писането на дълги статии няма да Ви донесе много туитове и харесвания във Фейсбук, ако не притежавате добри акаунти на първо място.


4. Не се разпилявайте – ако не можете да напишете статия от 1000 думи, напишете от 500. А ако не можете да я напишете в 500 думи, напишете я в 250. Действайте право към целта. Ако съдържанието Ви позволява да напишете дълга статия – чудесно! Но ако не, не я тъпчете с излишен пълнеж, само за да увеличите броя на думите.





Публикувано на 08.01.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация