Безплатна регистрация

Публикации

Създаване на уебсайт - наръчник за SEO и UX оптимизация - част 2

Искате да създадете нов уебсайт. И искате той да бъде оптимизиран за търсещите машини и за по-добра ползваемост от потребителите преди да го пуснете онлайн.

 

 

Линк към 1-ва част

 

 

Стъпка 3: Ключови думи

Вече сме задали нужните въпроси, имаме информация от компанията какво е важно за тях и какво искат да покажат. На тази основа можем да подготвим основните ключови думи и фрази. Разбийте въпросите от предната стъпка във фрази за търсене или ключови думи. Свържете ги в теми, които имат смисъл. Например:

Горният списък:



От него се изваждат следните думи:

- пате
- робот
- играчка
- цена
- безопасност
- дете
- възраст
- малки части
- програма
- програмируем
- баланс
- звук

След това съставете фрази, които имат повече смисъл:

- голямо пате робот
- евтина играчка робот
- пате робот
- безопасен робот
- безопасна играчка

След като направите това, вероятно ще имате голям списък пред вас, в зависимост колко продукта имате.

Нека клиентът Ви прегледа списъка и посочи важните за него думи.

В този пример компанията не иска роботът им да се възприема като играчка, защото играчката е прекалено детска. Роботът е за по-възрастната аудитория. Следователно думи като робот, джаджа и механичен са добри, но думи като играчка и дете не са. Не само че те могат да привлекат неправилна аудитория, но може и да възникнат правни проблеми. Освен това думи като: евтин, бърз, голям, намаление, розов, лилав също отнемат от професионалното усещане за робота. Думи като: технологичен, интересен, нов, свеж, странен, черен, червен са добре.

Оставете клиентът сам да реши кои думи отиват най-добре на продукта му.

Приоритизирайте ключовите думи.

Списъкът ви вече е съкратен. Трябват ви обаче само сигурни ключови думи. Започнете стандартното им проучване.

Синоними

Използвайте инструментите в интернет за намиране на синоними. Добавете всички синоними към списъка.

Органичен трафик

Запазете този лист. Дръжте го отделно, тъй като той ще ви трябва по-напред в работата. След като запишете листа, създайте нов екселски документ, който ще попълним в следните стъпки. Това е формулата за ключови думи.

Добавете всички ключови думи от листа си в Google Keyword Idea Generator. Използвайте този инструмент, за да намерите допълнителни думи или теми, които може да сте пропуснали. Добавете ги, ако сметнете, че има такива.

Търсете съответствия между думите. В инструмента трябва да се уверите, че сте избрали и правилния регион. За всяка ключова дума ще получите кратка справка за конкуренцията и органичния трафик.

Запазете генерирания файл и го сложете в документа с формулата за ключови думи. Когато сте готови, направете следното:

- изберете цялата колона локален/органичен трафик
- преместете я в отделен екселски таб
- натиснете CTR-F
- заместете всички "-" с "-1"
- изберете цялата колона с локален/органичен трафик
- върнете я обратно в оригиналния файл

Резултатът би трябвало да е нещо подобно:



Коефициент на съвпадение на ключовите думи

Значнието на думите е важно и има математически начин за доказване на това, който се казва коефициент на съвпадение на ключовите думи (keyword match ratio).

Така че добавете нова колона "Exact match" и "Keyword match ratio" Използвайте генератора на ключови думи на Google, за да потърсите всички ключови думи от оригиналния списък. Сортирайте ги по име. Добавете следната формула в последната колона: broad organic traffic / [exact organic traffic]

Резултатът ще е следният:



Среден CPC

След това използвайте Adwords generator, за да разберете средния Cost per Click. Качете листа с ключови думи в генератора и го сортирайте по име. Добавете CPC към документа и ще получите:



Причината да добавим тази формула е, че тя показва нещо важно за ключовите думи. Чрез нея получавате по-правилна информация за пазара, към който е насочен сайтът.

Оператори за търсене в Google ALLIN

Следва да добавим ALLINTITLE & ALLINURL за всяка дума от списъка. Колкото повече сайтове имат специфична ключова дума в title-а или адреса, толкова по-трудно ще ни е да се класираме напред. Тези метрики могат да се видят в разширения преглед на конкуренцията (competition). За да го видите, напишете ALLINTITLE:ключова дума & ALLINURL:ключова дума в google.com и ще видите резултатите.




Попълваме данните в таблицата.


Добавяне на SEO формули

След като имаме всичката тази информация, тя сама по себе си не ни е полезна. Няма как да я комбинираме или да я сравним. Сега трябва да добавим SEO резултата към отделните метрики, които намерихме. SEO резултатът на всяка метрика е степенуван, така че може да се използва за сравнение. Така че добавяме една колона вдясно, срещу всяка метрика, която да се казва "Име на SEO резултата", като например "SEO резултат за конкуренцията". Всяка метрика използва резултат от 1 до 6. 1 е най-доброто, а 6 най-лошото. Ето пример:

Competition score:     0.00     0.01-0.20     0.20-0.50     0.50-0.75     0.75-0.90     0.90+
SEO score     1     2     3     4     5     6

Екселска формула:
=IF(B3=0;1;IF(AND((B3)>=0,01;(B3)<=0,2);2;IF(AND((B3)>0,2;(B3)<=0,5);3;IF(AND((B3)>0,5;(B3)<=0,75);4;IF(AND((B3)>0,75;(B3)<=0,9);5;6)))))

Сега добавете SEO резултата за всяка метрика. Формулите са тук:

Competition

=IF(B3=0;1;IF(AND((B3)>=0,01;(B3)<=0,2);2;IF(AND((B3)>0,2;(B3)<=0,5);3;IF(AND((B3)>0,5;(B3)<=0,75);4;IF(AND((B3)>0,75;(B3)<=0,9);5;6)))))

Organic (local) traffic

=IF(D3>500;1;IF(AND((D3)>100;(D3)<=500);2;IF(AND((D3)>50;(D3)<=100);3;IF(AND((D3)>10;(D3)<=50);4;IF(AND((D3)>0;(D3)<=10);5;6)))))

Keyword match ratio

=IF(AND((F3)>1;(F3)<2);1;IF(AND((F3)>=2;(F3)<=5);2;IF(AND((F3)>5;(F3)<=10);3;IF(AND((F3)>10;(F3)<=20);4;IF(AND((F3)>20;(F3)<=40);5;6)))))

Average CPC

=IF(H3=0;1;IF(AND((H3)>0;(H3)<=0,25);2;IF(AND((H3)>0,25;(H3)<=0,5);3;IF(AND((H3)>0,5;(H3)<=1);4;IF(AND((H3)>1;(H3)<=2);5;6)))))

ALLINTITLE

=IF(J3=0;1;IF(AND((J3)>0;(J3)<=50);2;IF(AND((J3)>50;(J3)<=200);3;IF(AND((J3)>200;(J3)<=1000);4;IF(AND((J3)>1000;( J3)<=10000);5;6)))))

ALLINURL

=IF(L3=0;1;IF(AND((L3)>0;(L3)<=50);2;IF(AND((L3)>50;(L3)<=200);3;IF(AND((L3)>200;(L3)<=1000);4;IF(AND((L3)>1000;( L3)<=10000);5;6)))))

Резултатът трябва да е:




Почти сме готови. Сега имаме SEO резултати, които можем да сравняваме.

Изменяме малко формулата, защото не всеки резултат е с еднаква тежест. Затова поставяме коефициенти на тежест и определяме общата формула:

=C3+E3+(G3*0,5)+(I3*0,25)+(K3*0,25)+(M3*0,25)

    * SEO competition score weight: 1
    * SEO organic traffic score weight: 1
    * SEO Keyword match ratio score weight: 0,5
    * SEO average CPC score weight: 0,25
    * SEO ALLINTITLE score weight: 0,25
    * SEO ALLINURL score weight: 0,25

И сме готови. В списъка думите с най-малък резултат са най-удачни.





Това беше дълъг процес, но вече може да си отдъхнете и да се свържете с клиента си.

Нека клиентът да каже кои думи според него са по-значими за продукта, като след това ги приоритизирате.

Сега това, което ви остава е да направите атрактивна лендинг страница. Имате ключовите думи, имате много въпроси, на които да отговорите, както и познавате посетителите си. Остават ви още няколко финални щрихи.


Стъпка 4: Начин на писане

Последната част от пъзела, преди да започнем да мислим за менюто и индивидуалните страници, е начинът на писане на текста в сайта. Стилът му личен ли ще бъде или с бизнес насоченост? Как ще се обръщате към посетителите си - на "ти" или на "Вие". Как се обръщате към компанията си - като "ние" или с името на компанията? Ще има ли шеги в текста или жаргон? Никой стил не е най-добрият. Има различни стилове, които зависят от компанията, визията и, целите и т. н.

Няма как целият текст да се придържа 100% към един стил на писане, но може да си зададете няколко основни правила. Ето най-полезните:

- как да се обръщате към клиента
- как да се обръщате към компанията
- за кои теми не трябва да се говори (секс, наркотици, алкохол и конкуренцията например)
- напишете ключови фрази, като "писането трябва да е искрено и завладяващо" или "писането трябва да е официално и дистанцирано"
- след това напишете страница "За нас" (тъй като повечето сайтове имат такава страница) в стила, в който искате да бъде написан целият уебсайт. Така вече имате основа, върху която да работите и документ, към който да се обръщате при въпроси.

Съвет: Използвайте страницата "За нас" като я покажете на клиента си и разберете дали стилът му допада.

Линк към 3-та част





Публикувано на 12.02.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация