Безплатна регистрация

Публикации

Как да направим SEO одит – първа част

Повечето уебсайтове не се оптимизират за търсачките. Дори сайтовете на SEO агенциите понякога не са добре оптимизирани.

 

Специалистите, които се занимават с оптимизация знаят, че изграждането на линкове към сайта е основното, което движи класирането в търсачките. Елементите на самата страница съставляват 43.13% от алгоритъма на търсачките и не трябва да се пренебрегват.

Поради тази причина от QuickSprout решават, че ще направят SEO одит на своя сайт. В тази статия ще Ви представим техния одит стъпка по стъпка, така че да можете да го приложите и за Вашия уебсайт.

Ето и как да направите своя одит:

Стъпка 1: Използвайте Screaming Frog за своя уебсайт



Screaming Frog е безплатно приложение, което претърсва Вашия уебсайт. Минава през всяка една страница от сайта и търси следните неща:

- Грешки – клиентски и сървърни проблеми, като например 404 страници;
-  Пренасочвания – всяко постоянно или временно пренасочване (301, 302);
- Външни линкове – всички сайтове, към които сте сложили линкове;
- URL проблеми – динамични URL, главни букви, прекалено дълги URL и подчертавания;
- Дублирани страници – всичко, което има дублирано съдържание;
- Мета тагове в описание – подобно на таговете в заглавията и тук се търси всичко липсващо, дублирано, прекалено дълги или къси текстове;
- Мета тагове в ключови думи – извършват се същите действия както при заглавните тагове и тези в описанията (повечето търсачки игнорират това поле);
- H тагове – типът тагове, който ползвате (h1, h2, h3), както и употребата на ключови думи, дубликати и липсващи такива;
- Мета роботи – това, което позволявате да бъде индексирано или не, също така и дали го използвате;
- Rel canonical – в случай че сте насочили търсачките към различен URL;
- Размер на файловете – колкото по-малки са файловете, толкова по-бързо се зарежда Вашият сайт;
- Ниво на дълбочина на страницата – колко дълбоко трябва да ровят търсачките, за да намерят цялото Ваше съдържание;
- Вътрешни линкове – какви вътрешни линкове има на сайта ви;
- Anchor текст – текстът с линкове, който ползвате за изображенията и уеб страниците;
- Кои от линковете са следени и кои не;
- Изображения – техния размер, дължината на alt текста, или ако ви липсват някакви alt текстове;
-  Бот претърсване – можете да претърсите своя уебсайт с Google, Bing или Yahoo ботове, което ще ви помогне да видите онова, което те „виждат“;

След като претърсите целия сайт със Screaming Frog (което не би трябвало да отнеме повече от няколко минути), можете да експортнете цялата информация в Excel и по-добре да я анализирате.

Стъпка 2: Google Webmaster Tools и Analytics

Ако уебсайтът ви не е регистриран в Google Webmaster Tools – направете го! А ако не използвате Google Analytics или някакъв друг формат анализи, започнете!




По този начин ще видите какво е точното състояние на вашия уебсайт, какви „грешки“ вижда Google, когато го претърсва, колко бързо се зарежда сайтът и всъщност почти всичко, за което можете да се сетите. В мрежата ще намерите различни ръководства за употребата на Webmaster Tools.

Стъпка 3: Ключови думи

С информацията, която ще ви даде Screaming frog за заглавията, мета описанията и мета ключовите думи, можете да добиете добра представа за това къде се опитва да се класира даден уебсайт. Ако комбинирате тази информация с информацията за ключовите думи, която ще получите от Google Analytics, можете да видите за какво даден уебсайт получава трафик.



Ако след това вземете ключовите думи от тези 2 зони и ги въведете в инструмента на Google Keyword Suggestion tool, той ще ви даде списък с предложения за ключови думи:



Хубавото при Keyword Suggestion tool е, че ще ви каже колко конкурентна е дадена ключова дума. Освен това ще ви каже колко пъти месечно е търсена тази дума в световен мащаб (global searches) и колко пъти за вашата държава (local searches)

Това ще ви позволи по-добре да подберете потенциалните ключови думи, които все още не сте започнали да използвате. Когато използвате Google keyword suggestion tool, има няколко неща, на които да обърнете внимание:

-  Фокус върху локалното търсене – доста рядко можете да обхванете всички глобални търсения, тъй като един американски уебсайт най-вероятно ще се класира добре в САЩ, но не и на международно ниво.
- Не търсете конкурентни ключови думи – има много ключови думи, които имат малко конкуренция и същевременно притежават голям брой търсения. Трябва да се фокусирате първо върху тези думи.

Стъпка 4: URL

Когато разглеждате своя Screaming Frog репорт там ще има списък с всички ваши URL. Те могат да бъдат анализирани по следния начин:

- Статичен URL – вашите URL адреси трябва да бъдат статични. Динамичните адреси обикновено съдържат случайни символи като $, =, +, &. Статичните URL адреси обикновено съдържат числа, букви и тирета.
- Дължина – макар че не винаги е възможно, опитайте се да се придържате към URL адреси не по-дълги от 100 знака.
- Удобни за потребителя – в идеалния случай, вашите URL адреси трябва да бъдат лесни за запомняне. Премахнете излишните знаци (като тирета) ако не са наложителни.

Ако имате URL адреси, които не отговарят на горните критерии, бихте могли да създадете нови. Когато правите това, пренасочете старите URL адреси към новите с 301 редирект. По този начин няма да губите линкове, които биха могли да сочат към старите URL адреси.


Стъпка 5: Title tag / Заглавие

Голяма заблуда за заглавията е, че Google ги измерва по броя на знаците. Всъщност Google ги измерва чрез пиксели.

Това, което можете да направите е да експортнете информацията за title tag от Screaming Frog в Excel. След това сменете шрифта на Arial с размер 12 – това е, което Google използва.

След това нагласете ширината на колоната в Excel на 520 пиксела, тъй като това е лимитът на Google. Всичко, което е по-дълго от 520 пиксела е прекалено дълго и всичко, по-късо от 350 – прекалено късо.

Ето и няколко насоки относно title tags:

- Нека бъдат около 50 до 65 знака като дължина;
- Да бъдат уникални за конкретната страница (не използвайте едни и същи title tags за различни страници);
- Използвайте ключовата дума за конкретна страница два пъти, ако разстоянието позволява (веднъж в началото, последвано от разделител като двуеточие или тире и веднъж в края – в призив за действие);
- Ако е нужно, включете географско определение (например Вашингтон, Сиатъл и др.)

Стъпка 6. Мета описание

Не бива да се прекалява с използването на ключови думи в мета описанието. То трябва да подтиква към действие и да води до повече кликове на връзката в Google.

Ето някои основни насоки за писането на мета описания:
- Уверете се че са уникални и са релевантни на съдържанието на страницата.
- Да са написани като рекламен текст, подтикващ към действие.
-  Да не са повече от 160 символа, заедно с интервалите, но и не по-малко то 51 символа.
- Да съдържат едно-две изречения с правилна пунктуация.
- Използвайте само една ключова дума в изречението и да е разположена по-близо до началото.
- Добре е да има и геотаргетиране, ако се налага – споменете населено място.
   
Стъпка 7. Мета ключови думи.

Вече почти не се взимат под внимание от алгоритъма на търсачките.

Стъпка 8. H тагове.

Търсещите машини предполагат че най-важните ключови думи са с по-голям шрифт. Затова ако разположим ключова дума в хединг таг и в същото време зададем малък шрифт, няма да имаме голяма полза.

Според типичния HTML стандарт, H1 тага трябва да е към текст с най-едър шрифт.

Ето някои насоки:
- Всяка страница трябва да ими H1 таг. Добре е да е в началото на основния текст на страницата. Да не съдържа картинки или лого, само текст. Основната ключова дума на страницата да се съдържа в H1 тага.
- От гледна точка на ползваемост, параграфите да не са на повече от пет реда и на всеки два до три параграфа да има подзаглавия – H2 или H3.

Стъпка 9. Съдържание.

Сигурно сте чували, че съдържанието е цар. Уверете се, че имате достатъчно съдържание на страниците си и то е уникално. Google оценява по-високо сайтовете с повече съдържание на странца – над 2400 думи. Понякога това е трудно достижимо, в най-лошия случай да бъде поне 300 думи, обикновено между 400 и 600 думи уникално съдържание.

Това са първите стъпки от анализа на сайта. В следващата част ще разкажем за останалите стъпки. Всичко това трябва да се приеме като примерен алгоритъм, по-който да се изследва даден сайт. В процеса на анализа могат да се използват и други SEO инструменти.

Следва продължение...





Публикувано на 06.03.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация