Безплатна регистрация

Публикации

Как да мислим като Google

Милиардите търсения всеки ден и притежанието на над 65% от пазара на търсене определено са една добра причина да обърнете внимание на Google.

 

Знанието за това как работи търсещата машина, какво търси и какви планове прави компанията за подобряване на търсачката ще ви помогне да бъдете по-напред от своите конкуренти.

Ако се научите да мислите като Google, не само ще научите какво прави най-голямата търсачка в света толкова успешна, но и как да подобрите своя уебсайт, за да се класира по-добре.

Преди да стигнете до това обаче, първо трябва да разберете как работят търсещите машини:

Как работи търсенето

Когато търсите нещо, може би не осъзнавате, че зад това стоят хиляди канали, програми и скриптове, които работят, за да намерят това, което търсите и то за секунди.

От Google са представили чудесна интерактивна инфографика, която опростено обяснява как работи търсенето. Разбира се, по тази формула са направени доста промени през годините. Това се е наложило и защото има сайтове, които се опитват да изиграят програмата като изкуствено „надуват“ ключови фактори, които Google преценява (линкове, възраст на домейна и усилията, положени в сферата на социалния маркетинг).

Макар че никой, освен Google, не знае какво точно има във всеки алгоритъм и дори колко алгоритъма съществуват, можете да намерите добра информация по въпроса, като проучите какво са направили от Google до момента.

Важно е да запомните, че Google е толкова добър, колко е добра услугата, която предлага. Ако хората извършват милиарди търсения, но не откриват онова, което търсят, е много по-малко вероятно да се доверят на Google и да го използват отново. От това следва, че за Google е от изключителна важност да дават на хората каквото искат.

„Улики“ от миналото

Един от начините да разберете накъде ще се насочи Google е да погледнете къде е бил преди това. „SEOmoz” имат списък с промените в алгоритъма на Google от 2000-та година насам. В него е проследена всяка малка или голяма промяна в начините на индексиране и класиране, които ползва търсещата машина. Има няколко неща, които ще забележите:

- Google винаги се опитва да изпреварва спамърите и измамниците като идентифицира сайтовете, за които се знае, че разпространяват зловреден софтуер и намалява оценката на сайтове, които използват остарели и неморални техники. Трябва да избягвате подобни действия и спам тактики, тъй като това няма да продължи дълго. Всеки един бърз начин да подобрите класирането на своя сайт вероятно не е умен ход, тъй като историята на Google показва, че това не би работило във ваша полза за дълго.

- За Google съдържанието винаги е било „цар“, но през годините хората са опитвали многократно да изиграят системата като създават посредствено съдържание. Google продължава да промотира сайтовете, които имат богато съдържание и носят полза за потребителите, както и да избутва надолу в класирането сайтове, в които няма добро съдържание. Вашата цел не бива да бъде количеството на съдържанието, а качеството му, тъй като качественото съдържание получава повече линкове и се класира по-добре.

- Линковете винаги са били изключително важни за класирането на сайтовете и изглежда че това ще продължи да бъде така. В течение на времето потребителите са открили как да изграждат линкове, но линковете, които все още са трудни за придобиване са онези, които идват от значими и авторитетни уебсайтове. Ако планирате да изграждате линкове, трябва да се насочите отново към качество, а не към количество. Докато линковете ви са качествени, би трябвало да ви служат добре в дългосрочен план. Концепцията за линковете също се променя – вземете за пример линковете в социалните мрежи (Facebook, Twitter и други).

- Когато обслужваш милиарди страници ежедневно, трябва да имаш ясен фокус върху скоростта. Не само че с въвеждането на ъпдейти като Suggest и Caffeine индексът на Google се ъпдейтва по-бързо, но и скоростта на вашия сайт е важен фактор, който влияе върху общественото му значение и броя на конверсиите. Скоростта на сайта е само един от многобройните познати алгоритмични фактори, които Google отчита, когато класира уебсайтове. Ако искате да подобрите своето класиране, помислете за оптимизация на времето за зареждане на уебсайта.

- Друг начин да бъдете в крак с Google е да проследявате в какво се включва компанията към момента. От „SEO by the Sea” публикуват интересни факти и информация за подадените от Google заявления за патент. От очилата на Google до „rich snippets”, можете да научите много за бъдещето на компанията чрез тези постове.

Какво „харесва“ Google и какво – не

Вече отбелязахме няколко неща, които не се харесват на Google – спам (в коментари или друг тип), злонамерен софтуер, дублирано съдържание, нискокачествени вътрешни линкове, голям брой изходящи линкове и т.н. А какво харесва Google?

- Авторитетно съдържание – не просто добро съдържание, а такова, което притежава обратни линкове от значими и авторитетни сайтове, както и ревюта в уебсайтове от същата област. Един лесен начин да изградите линкове към вашето съдържание е да следвате стъпките в тази статия. Също така обърнете внимание, че съдържание, което съдържа поне 2000 думи се класира по-добре от по-краткото съдържание.

 

- Съдържание тип „крайъгълен камък“ - това е информация, която служи като ресурс, към който често се дават линкове от други уебсайтове. Това е съдържание, което няма нужда да бъде променяно често, тъй като е толкова завършено и значимо, че му трябва минимална поддръжка, за да остане такова.  

 

- Социални сигнали – Google измерва социалните мрежи по различен начин и обръща внимание на разнообразни сигнали. Гласовете (лайковете), споделянията, постовете и отбелязванията (bookmarks) са само част от критериите, които Google взима предвид. Колкото повече социални сигнали получава вашето съдържание, толкова по-добре ще се класира вашият уебсайт. Това ще става все по-важно, тъй като Google отделя повече време и финанси за развитието на Google Plus.

 

- Персонализиране – Google работи в посока персонализиране на търсенето и продуктите спрямо всеки потребител. От мобилните устройства, в които те инвестират милиарди долари, до персонализираното търсене, в Google искат потребителите да получат всичко, „скроено“ според техните нужди. Ако можете да адаптирате своя сайт към нуждите на потребителите, ще бъде по-вероятно да се класирате добре в дългосрочен план. От използването на добър дизайн до персонализиране чрез историята от търсенето на даден потребител (както прави Yelp), всичко се свежда до предлагането на уникално изживяване за всеки потребител.  

Ако Google е толкова умен, защо все пак работят непочтените практики?

Вашият сайт може да е класиран в търсачките под сайт, за който сте 100% сигурни, че използва някаква непочетна практика, за да се класира по-напред. Това води до въпроса защо подобни практики работят, ако Google е толкова умен и напреднал?

Отговорът се крие в това, че индексът на Google е деликатен. Google не желае погрешка да изолира качествени сайтове или да генерира фалшиви позитивни резултати.

Инженерите на Google работят усилено върху това да поддържат балансирани качествени резултати без промените да влияят лошо върху сайтове, които не са направили нещо погрешно. Така че, вместо да падате на нивото на сайтове, които ползват неетични практики, можете да заложите на коректност и така е по-вероятно да се класирате по-високо в дългосрочен план.

Практиката показва, че сайтове, които ползват неетична тактика може и да се класират добре за няколко месеца (дори година-две), но в някакъв момент Google ги „хваща“. Ако се фокусирате върху създаването на висококачествено съдържание и изграждането на значими линкове, след време ще се класирате по-високо от хората, които поемат по краткия и по-лесен маршрут към успеха.

Инструментите

Още един начин да научим повече за Google е като използваме инструментите, които те ни предлагат. Едно от най-важните неща, на които да обърнем внимание е Webmaster Tools. Ето няколко неща, които Webmaster Tools може да ви „каже“ и които ще ви бъдат от полза в разбирането за това как „мисли“ Google:

- Скорост на уебстраницата – Google имаха информация относно скоростта на страницата в Webmaster Tools. Сега вече ви препращат към програмата PageSpeed, която ви показва, че времето за зареждане е от значение за компанията. Причината скоростта на зареждане да бъде важна е, че от Google са забелязали, че когато класират добре сайтове, които се зареждат бавно, потребителите използват Google по-рядко.
- Грешки – никоя търсачка не обича да препраща потребителите към сайтове с грешки. Google съставя списък на всички грешки, които открива по вашия сайт и които трябва да поправите чрез Webmaster Tools.
- Показвания – ако се опитвате да предвидите дали трафикът към вашия сайт ще се увеличи или ще намалее, просто погледнете колко показвания (импресии) получавате. Колкото повече получавате, толкова повече ще нараства вашият трафик. Така че ако промените вашата маркетингова стратегия и броят на импресиите се увеличи, трябва да продължите в тази посока, а ако намалява трябва да промените подхода си.
- Ценно съдържание – чрез картата на сайта Google ще ви каже колко страници индексира на вашия сайт. Това ви показва какво „мисли“ търсачката за вашето съдържание. Ако индексира голяма част от съдържанието ви, значи вероятно го счита за по-ценно в сравнение с това, ако индексира по-малка част от него.
- Съобщения – обърнете внимание и на частта със съобщенията в Webmaster Tools. Google ще ви каже какво нередно вижда във вашия уебсайт, а това е мястото, на което ще получавате и предупреждения от търсачката.

Ако искате да разберете в каква посока вървят от Google и как да се адаптирате към техните промени, е от изключителна важност да използвате Webmaster Tools.

Какво следва за Google?

Ако използвате програмите и услугите, които изброихме дотук (а и други приложения като Google+) ще можете да придобиете добра представа за това накъде се движат от Google. От Facebook се опитват да завземат част от пазарния дял на Google след като се насочиха към търсенето в мрежата и излязоха със своя рекламна мрежа, но Google продължава да се приспособява и да отвръща на удара.

Може би гледате на Google Plus като на добър опит, но все пак провал от страна на Google. Обаче това е така, тъй като може би сравнявате Google Plus с Facebook по популярност. Google Plus става все по-интегриран спрямо нещата, които използваме всеки ден, подобно на универсалния логин, който предлагат от Facebook. Скоро Google започнаха да промотират своите Plus pages и да предлагат бутона „+1“ в опит да окуражат повече компании да приемат Google Plus.

Освен Google+, от компанията представят още и Knowledge Graph в отговор на широкия обхват на Facebook в социалната сфера. Knowledge Graph събира и свързва "кой", "какво", "къде", "кога" и "как" в социалната сфера.



Комбинирайте тази информация със социалната общност и Google Maps, и ще получите Google Now. Това е персонален асистент за смартфони с Андроид, от който се очаква да ви накара да се почувствате „местен“ навсякъде по света, като ви подава точната информация в точното време. Това включва и спортни резултати в реално време, график на влаковете, докато стоите на платформата, и детайли за полета ви от момента, в който сте на летището. Колкото повече знае Google за вас, толкова по-добри са препоръките, които ще получите.




Основното нещо, което тези промени трябва да ви покажат е, че Google става все по-персонализиран не само от гледна точка на локализацията, но се опитва и да ви показва по-различни резултати от онези, които би показал на съседа ви. С цялата информация, която от Google събират за вас, вашите приятели, нещата, които харесвате, и местоположението ви, те се опитват да персонализират вашето изживяване.

Това означава, че след като се занимавате с бизнес, трябва да нагодите своята стратегия към промените. Трябва да започнете да следите резултатите от търсенията на местно ниво и в идеалния случай да приспособите и съдържанието си, така че да бъде по-значимо за всеки тип търсене, което биха могли да извършат потребителите.

В заключение

Добрата новина е, че за да успеете да мислите като Google, не е необходимо да следите прекалено зорко алгоритъма и да отразявате всяка малка промяна. Вместо това можете да се концентрирате върху това да давате на своите клиенти онова, което искат: чудесно, значимо за тях съдържание, споделено чрез разнообразни социални мрежи. Окуражете хората да споделят това съдържание сред приятелите и колегите си, и направете тази информация достъпна чрез нещо повече от един блог пост. Очевидно е, че трябва да обръщате вниманите и на ъпдейтите в алгоритъма, тъй като те биха могли да повлияят на вашия сайт в някакъв аспект, но докато давате на хората това, което искат, ще давате и на Google каквото иска.





Публикувано на 26.03.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация