Безплатна регистрация

Публикации

Как да направим SEO одит – втора част

В първата част на статията Ви запознахме с началните стъпки при един SEO одит – преглед на ключовите думи, проверяване на URL адресите, метатаговете, използвани в кода на сайта, и количеството на уникалното съдържание.

 

Сега ще преминем към следващите стъпки в SEO оценката.

Стъпка 10: Вътрешни линкове

И двата инструмента - Webmaster Tools и Screaming Frog дават информация за вътрешните линкове. Колкото повече релевантни линкове имате в рамките на сайта си, толкова по-лесно е за роботите на търсещите машини да обхождат страниците на сайта.

Обикновено се приема, че не е добре да имате повече от 100 линка на една страница. Относно текста на линковете – както и при външните линкове, не прекалявайте много с ключовите думи. Понякога използвайте и текст – „кликнете тук” или „научете повече”.

На всяка страница от сайта си трябва да имате поне по 2-3 вътрешни линка, не повече от 10-30% от линковете трябва да са с точна ключова дума.

Стъпка 11: Текстове към картинки и alt текстове

От гледна точка на търсещите машини, както и в полза на незрящите посетители на сайта Ви, всяка картинка е добре да има ALT tag. Този таг трябва точно да описва картинката и да съдържа ключова дума, която е в синхрон със съдържанието на сайта Ви.

 
Заглавието на снимката трябва да е описание от думи, а не цифри. Ако снимката се ползва като линк, структурата трябва да е подобна:

<a href=”http://www.targeturl.com/”><img src=”http://www.domain.com/images/keyword-rich-image-name.jpg” alt=”Describe the Image and use a keyword if relevant” /></a>

С правилното поставяне на заглавия и ALT тагове ще си осигурите повече трафик и през резултатите по търсене през картинки.

От гледна точка на коректния код е добре да има спецификация на всички картинки за дължина и височина в тага за картинка.

Стъпка 12: Nofollow

Използвайки този таг, все едно казвате на търсачките – тази страница е добра, но всъщност не Ви я препоръчвам. Препоръчително е да се ползва този таг при коментарите от блогове, вътрешни линкове към по-маловажни страници от сайта Ви и към всякакви външни страници, които не биха били полезни на посетителите.

Стъпка 13: Изключване на страници

 
Може лесно да изключите от индексите на търсачките дадена страница или от robots.txt файла или с прибавяне на „noindex tag” в кода на страницата, която не искате да се индексира.

Защо се прави това? Търсещите машини не обичат страници с малко или дублирано съдържание. Понякога е трудно да ги премахнете от сайта Ви, затова удачният начин е да покажете че не искате те да се индексират.

Поставете следния код:

<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOINDEX, NOFOLLOW”>


Стъпка 14: Включване на страница

Добре е да покажете на търсачките кои страници са най-ценни за Вас. Това може да стане чрез направата на HTML карта на сайта или XML карта на сайта. Когато направите XML карта на сайта, може да я регистрирате в Webmaster Tools.

Рядко се индексират 100% от URL-те, включени в картата на сайта, но ако имате добра вътрешна структура от линкове, може да се индексират почти всички страници от сайта.

Стъпка 15: Пренасочване на URL

302 пренасочване се използва само при временно пренасочване, например обявяване на промоция, и не предава тежест през линка. Обикновено използвайте 301 пренасочване.

Всяка страница, която си сменя URL или се изтрива, се нуждае от 301 пренасочване, с което указва на потребителите и търсещите машини че вече я няма на този адрес. Повече за пренасочванията можете да прочетете тук.

Стъпка 16: Дублирано съдържание

Търсещите машини не обичат дублираното съдържание. Ако имате такова на сайта си, трябва да направите всичко възможно да го отстраните.

Има няколко опции за тази цел.
-    Оправете структурата на URL адресите на сайта, за да елиминирате случайно дублиране.
-    Пренапишете дублираното съдържание, докато то стане уникално.
-    301 пренасочване на страниците с дублирано съдържание към една основна страница.
-     Въведете тага rel=”canonical”, за да укажете оригиналната страница.

Методът, който ще изберете, зависи от текущото състояние на сайта и от целите, които си поставяте.

 

Следва продължение.





Публикувано на 26.03.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация