Безплатна регистрация

Публикации

Как да направим ефективна SEO кампания

Ако ви предстои да започнете оптимизация на сайт за търсачките от самото начало, какво бихте направили?

 

Автор: Neil Patel

На една от последните ми конференции някой от аудиторията ми зададе интересен въпрос...

"Ако ви предстои да започнете оптимизация на сайт за търсачките от самото начало, какво бихте направили?"

Ако този въпрос ми бе зададен преди години, отговорът му щеше да е много лесен, защото тогава беше достатъчно да изградиш много на брой текстови линкове и резултатите са налице. За съжаление SEO вече не е толкова лесен процес... това, което работеше в миналото, вече не работи.

Въпреки че SEO-то ще се променя драстично и занапред, мисля, че ще има някои неща, които ще продължат да доминират за в бъдеще.

Ето как аз бих оптимизирал чисто нов сайт за търсещите машини:

Стъпка №1: Започнете с pay-per-click кампания

Повечето SEO специалисти започват с изучаване на ключовите думи и макар, че и вие трябва да направите същото, не го правете като тях. Можете да използвате инструменти като WordTracker, които ще ви помогнат да определите към кои ключови думи да се насочите, но скоро ще разберете, че дадената ви от тях информация не е напълно точна.

Това, което трябва да направите, е да следвате стъпките посочени в това ръководство, а след това да започнете платена pay-per-click кампания, използвайки тези думи и фрази. Това ще ви покаже точно кои ключови думи ви докарват потребители, които в последствие стават ваши клиенти.

Ако не знаете как да започнете платена кампания в Google, вижте следното видео.



Това е важно, тъй като не е от значение колко трафик генерирате, а колко пари изкарвате. Ако не можете да обърнете своя трафик в клиенти, няма да правите SEO за дълго време, тъй като ще ви се стори скъпо.

Когато минавате през този процес, няма да е нужно да инвестирате много пари, за да разберете коя ключова дума ви докарва достатъчно клиенти... $500 е добра сума, която ще ви издигне нагоре.

Стъпка №2: Изграждане на линкове

Веднъж след като сте намерили ключовите си думи, трябва да започнете да изграждате линкове. Не е нужно тези линкове да са с много ключови думи в тях, но по-важно е да са релевантни.

Та как да намерим релевантни линкове? Търсете ги. Ако искате да се класирате добре при ключова дума "храна за кучета", най-релевантния линк би могъл да бъде от страница, която вече е в топ 100 резултатите на Google за тази ключова дума. Втория по релевантност линк би могъл да бъде от страници, които са в топ 10000 за при търсене на "храна за кучета".

Със сигурност много от показаните сайтове вероятно ще са конкуренти, но голяма част от тях няма да са. Създайте си шаблон за електронно писмо по тези стъпки и го разпратете към всички сайтове, които сте си набелязали.

Когато изграждате линкове, трябва да ги насочите към вътрешна страница, която е обвързана с ключовата дума. Така че ако говорим за кучешка храна, трябва да вържете линковете към страница от вашия сайт, която показва всички видове кучешки храни. Това е много по-добре от колкото да насочите линка право към началната страница, където вероятно има много различни продукти за кучета.

По този начин с времето ще повишите органичния си трафик.

Стъпка №3: Изградете Facebook страница

В моя Google Analytics профил имам достъп до 100 различни страници. Знаете ли какво имат общо помежду си? Facebook винаги е един от най-големите източници на трафик.

Ако не сте във Facebook, изпускате много... независимо в коя сфера е дейността ви. За няколкостотин долара можете да си изградите голяма Facebook аудитория, която да повиши трафика на сайта ви. Освен това потребителите ще харесват вашата страница, което ще увеличи и класирането ви при търсене, тъй като социалните сигнали се използват вече в търсещите алгоритми.

Стъпка №4: Направете си профил в Twitter

Точно както Facebook, Twitter също е един от популярните източници на посещения към всички сайтове, които са в моя Google Analytics. Така че социалните сигнали в Twitter също помагат за трафика на вашия сайт.

Лесен начин да привлечете повече последователи към вашия профил там е като използвате рекламната мрежа на Twitter, която не е никак скъпа.



След като сте готови с това, следвайте тези стъпки, за да получите възможно най-много интерес към публикациите си. Ако нямате бюджет за реклама в Twitter, може да изградите и безплатно един силен акаунт, следвайки тези стъпки.

Стъпка №5: Наемете PR агенция

Линкове от авторитетни сайтове като TechCrunch или New York TImes винаги ще имат повече тежест, отколкото линковете в блога на майка ви. Но как да получите линкове от тези авторитетни сайтове?

Наемате PR агенция. И не се притеснявайте, ако нямате достатъчно пари, винаги може да намерите такава агенция, която иска заплащане само срещу вече фактически постигнати резултати.

Ето върху какво трябва да се фокусира вашата PR агенция:

1. Пусканията - всеки път когато пускате нова услуга, тя трябва да бъде покрита от PR агенцията. Това е най-лесният начин да се стигне до пресата... убеждавайки всички, че вашите услуги или продукти са невероятни.

2. Новини - ако имате важни новини, като голямо предстоящо събитие, лесно е да се получи покритие. Може не винаги да е от TechCrunch, но има достатъчно авторитетни сайтове във всеки бранш, които покриват съответни новини.

3. Писане на статии - ако имате добър стил на писане, винаги можете да попитате водещите сайтове, дали не желаят да им станете гост-автор. Повечето блогове може и да ви откажат, но си заслужава питането.

4. Интервюта - ако сте рокзвезда, ще ви е лесно да се доберете до интервюта. Ако не сте обаче, ще трябва да си формулирате интересна информация, която да споделите... всеки журналист би искал да ви интервюира, ако имате информация, която се смята за интересна.

Всички тези 4 тактики ще ви помогнат да изградите линкове, но и ще покажат бранда ви на хората. Те ще четат за вашия бизнес и това ще доведе до повече продажби.

Стъпка №6: Пишете интересно съдържание

Блогването е много силен инструмент. Това в действителност е най-успешният генератор на печалба от всички маркетинг канали за моите бизнеси и е било така през изминалите 5 години. Това е и причината, поради която блогвам толкова често.

Трябва да започнете свой блог, защото това може да доведе до чудеса във вашата дейност. Не очаквайте такива в кратък срок, но след година блогът ви ще цъфти, ако пишете интересно съдържание.

Ако не сте сигурни как да подкарате блога си, вижте публикациите ми за създаване на статии и рекламирането им. Наистина важно е да следвате стъпките в статията за рекламирането, защото без реклама няма да стигнете далеч. С нея обаче ще усетите как блогът ви получава все повече трафик, който ще бъде насочен към главния ви сайт.

И ако бях на ваше място и трябваше да започна блог от началото, щях да посветя немалка част от времето си в писане на публикации, защото всеки може да направи интересно съдържание в наши дни. Но там, където има голяма пазарна ниша, има и липса на препоръки и наставления. Прекарайте времето в писане на съдържания като "The Advanced Guide to SEO" или инвестирайте малко пари, за да го направите с професионален дизайн, защото много компании не биха го направили. Това ще ви отдели от конкуренцията.

Стъпка №7: Изградете диалог

Оптимизацията на диалога започна да става популярна едва през миналите години. Никой не го интересуваше преди 5 години, но сега всеки го прави.

Защо? Трафикът стана по-скъп от всякога и цената да докарате един посетител на сайта си ще продължи да нараства. Ако оптимизирате вашия сайт да бъде удобен за диалог, може да инвестирате добри пари за в бъдеще.

Преди да започнете с усилията по диалога, започнете с анкета. Това ще ви даде насоки защо не се пазарува от вашия магазин и кои части от сайта посетителите намират за объркващи.

След това може да използвате тази информация, за да решите какви промени трябва да направите на вашия сайт. Когато правите а/б тестове, стремете се те да са стилистично значими.

Ако усетите по време на тези тестове, че диалозите във вашия сайт се променят положително или отрицателно, обикновено това означава, че потребителите ви са чувствителни към промените, които правите, което е хубаво нещо.

Например, ако направите а/б тест на текстовете в сайта, които приканват към действие и не намерите никаква промяна след това, това означава, че потребителите ви не са чувствителни към тези призиви. Преминете към други елементи от страницата.

Трябва да се фокусирате върху получаването на големи конверсии, а най-добрият начин за това е като направите драстични промени.

Заключение

Ако забелязахте, не споменах някои неща като Google Plus и оптимизация на самата страница, защото това са основи, които задължително трябва да се направят. Вместо това исках да се фокусираме върху тактики, които драстично ще ви помогнат да постигнете повече резултати в сравнение с тези, които всички други прилагат.





Публикувано на 16.05.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация