Безплатна регистрация

Публикации

Жертва ли Гугъл качеството за сметка на по-голямото разнообразие?

"Domain Clustering" (в превод "струпване на домейни") е ъпдейт на Гугъл, за който не е съобщено официално, но който може да окаже значително влияние върху маркетинга за търсещи машини.

 

В тази статия Лий Алън, директор техническо планиране, и Матю Барнс, специалист SEO в "Stickyeyes", предлагат задълбочен анализ на този ъпдейт.

Увод

През май 2013 г. Мат Кътс официално обяви, че Пингвин – алгоритъм на Гугъл, вече може да стартира.

От Гугъл не си губиха времето и около седмица след изявлението на Мат Кътс последва официално потвърждение, че Пингвин 2.0 официално е пуснат.

С Пингвина Гугъл си поставя доста амбициозна задача – да намали неестествените линкове, известни още като "уеб спам". В същото време можем да говорим и за друг ъпдейт, пуснат без предупреждение и известен като "Domain Clustering".

Както вече споменахме, за този ъпдейт така и не бе съобщено официално, въпреки че Мат Кътс създаде видео за уебмастъри, озаглавено "Защо Гугъл показва много резултати от един и същи домейн?".

 



Във видеото Мат обяснява как на потребителите не им харесва това, че виждат прекалено много резултати от един и същи домейн. Той заявява: "След като сте видели цели четири резултата от даден домейн, няма да ви показваме повече резултати от него, когато кликате на следващите страници".

Това изглеждаше достатъчно, за да накара екипа за качество на търсенето да предприеме действия и да пусне алгоритъм от ново поколение за разнообразие на домейни.

Въпреки че беше съобщено, че новите промени в алгоритъма ще стартират сравнително скоро, не последва официално потвърждение, че промените, засягащи струпването на домейни, са влезли в употреба. Затова решихме да се анализираме данните и да разберем дали това се е случило или не.

Нашият анализ

Извадихме топ 100 на дневните класации за 489 основни ключови думи в Гугъл UK за най-различни отрасли и това ни даде основание да се разровим още. На първо място избрахме няколко доста често търсени по-общи ключови думи, за да видим дали се забелязват някакви видими промени.

 



Първоначалните ни открития бяха доста учудващи. Никой не е предполагал, че Гугъл ще извърши такава драстична промяна с този ъпдейт: резултатът е почти 100 (в повечето случаи 97) напълно уникални домейни при всяка заявка за търсене. Това означава почти  изцяло нов индекс.

Тъй като при някои от ключови думи не се забелязваха кой знае какви промени, решихме да проверим как стоят нещата с останалите. Таблицата долу показва средния брой уникални домейни на първите десет страници в индекса на Гугъл.

 



Резултатите показват, че промяната в никакъв случай не се ограничава до няколко ключови думи. Става ясно, че преди Пингвина, алгоритъмът не се е характеризирал с резултати от различни домейни, затова и средният брой домейни е бил сравнително малък.

Към момента сме свидетели на напълно различни резултати, като средният брой домейни се увеличава, когато потребителят посещава по-задни страници. Тук се наблюдава нещо доста интересно: преди е имало 3.8 уникални домейна на страница 9, а сега броят им е 10.

На фигурите долу може да се види по страници как се е променило това за първоначално избраните от нас думи. Основното заключение е, че няма почти никакви промени в първите няколко страници в Гугъл, а ако все пак има промени, те са незначителни. Промените на всяка следваща страница обаче стават все по-сериозни.

 

 



Данните, изложени дотук, показват ясно, че този ъпдейт все пак е вкаран в действие, въпреки че не става ясно защо не са съобщили официално за него.

Следователно можем да използваме анализа, за да потвърдим факта, че Гугъл вече не иска да показва прекалено много резултати от един и същи домейн и вместо това преминава към по-разнообразни резултати за всички заявки за търсене.

Ключовите изводи и факти, до които достигнахме досега

- Към момента на 100 резултата се падат средно 34.7 уникални домейна, в сравнение с 19.3, което означава, че определен брой думи все още не са обхванати..

- 1,323 сайта загубват всичките си резултати. Само 9 от тях започват с 10 или повече резултата, а 121 – с 3 или повече, като най-вероятно за нанесения удар допринася и ъпдейта Пингвин 2.0.

- 451 сайта загубват над 50% от резултатите си.

- Към момента 52% от индекса е зает от нови домейни, като 8,892 домейна, които не са се класирали, сега излизат.

Тъй като в резултат на този ъпдейт значителен брой домейни са отпаднали от заявките за търсене, естествено възниква въпросът "кой е засегнат?".

И така, кои са потенциалните губещи?

Графиката по-долу показва домейните, при които се наблюдават най-сериозни промени – това са основно домейни, които са загубили най-много резултати по отношение на анализираните от нас ключови думи.

 



Оказва се, че най-сериозни загуби е претърпял Money.co.uk, който е загубил 830 резултата. Учудващото е, че всички тези домейни спадат към т. нар. "големи брандове" – тяхното представяне е повлияно най-вече на по-задните страници в индекса.

Да вземем за пример "най-добри туристически застраховки". На Money.co.uk са се падали 33 от първите 100 резултата. Виждаме, че след ъпдейта, сайтът има само 1 резултат.

И така, въпреки че при някои от сайтовете се забелязват големи разлики, при други са отчетени доста по-сериозни промени в процентите. Това на първо място се дължи най-вече на факта, че определени сайтове са имали много повече резултати в сравнение с други сайтове.

 



В конкретния случай Auto Trader е ощетен с най-голям спад в резултатите от 91%. Подобна ситуация забелязваме и при "продажба на използвани коли", където Auto Trader е доминирал SERP (страницата, която се показва при търсене по ключова дума) с 65 от всички 100 резултата.

Скоро новият алгоритъм започнал да заменя с уникални резултатите на Auto Trader, затова  те били ограничени до няколко.

Кога се случва това?

Взехме за пример някои от сайтовете, които пострадали най-много, и направихме диаграма, отразяваща загубата на техни резултати във всеки ден от посочения период.

 



На базата на тези данни можем да кажем със сигурност, че стартирането на този ъпдейт е приключило до 23 май 2013 г., но промените в резултатите между 20-ти и 23-ти показват поетапна промяна към новия индекс, като в същия времеви отрязък започва да действа Пингвинът.  

Има ли причина уебмастърите да се тревожат?

За повечето хора промените всъщност изглеждат по-зле, отколкото са в действителност. Както вече подробно обяснихме, като цяло ъпдейтът не оказал влияние на първите две страници, а разчистил резултатите на по-задните страници от индекса.

Тъй като резултатите след втора страница имат доста ниска посещаемост, очаквахме повечето от тези сайтове изобщо да не забележат ъпдейта, но все пак решихме да проверим.

На графиката по-долу се вижда видимостта на всеки от сайтовете за един и същи период от време и за едни и същи ключови думи. Поради разликите в посещаемостта, резултатите са нормализирани с цел по-лесно сравнение.

 



Странен се оказва фактът, че се наблюдава противоречие по отношение на посещаемостта при най-засегнатите сайтове. Още преди ъпдейта, Auto Trader бележи спад, който може да се обясни с нормалните вариации в класирането, но след нормализиране на положението, се отчитат подобни нива на посещаемост, въпреки че Auto Trader пострадал най-много по отношение на процентите.

От друга страна, съдбата на Money.co.uk е съвсем различна, защото се отчита значителен спад в посещаемостта, докато MoneySupermarket изобщо не е сред ощетените, дори след загубата на голям брой резултати.

По всяка вероятност промените в посещаемостта на тези сайтове не се дължи на ъпдейта "Domain Clustering", а по-скоро на положителното или отрицателното въздействие, което Пингвинът е оказал върху тях.

Количество вместо качество?

Като се вземат предвид изводите, до които достигнахме, става пределно ясно, че алгоритъмът "Domain Clustering" действа към момента, като неговата цел е да намали случаите, когато посетителят вижда резултати от един и същи домейн.

Но при положение, че водещите брандове запазват челните позиции на първите страници, въпросът е дали това, че виждаме по-разнообразни резултати на по-задните страници в индекса, оказва положително влияние върху качеството на търсенето.

Решихме да анализираме промените в качеството на сайтовете след ъпдейта "Domain Clustering". Тъй като ще се опитаме да оценим типа сайтове, които се класират към момента, ще използвахме Алекса ранк – достъпен за всички начин за измерване трафика на един уебсайт.

Така ще разберем дали Гугъл е заменил предишните сайтове с висок трафик с  други "големи брандове" или пък с по-посредствени сайтове, които по принцип имат по-висок ранг в Алекса.

 



Графиката по-горе проследява средната стойност на Алекса ранга за всяка позиция през май и юни на всички сайтове, които са се класирал на първите 100 позиции по 621 ключови думи.

Данните отново са красноречиви. През май сайтовете, които заемат повечето 100 първи позиции (обикновено след 20-та позиция, или втора страница) имат значително по-нисък Алекса ранг в сравнение със сегашните сайтове.

Като цяло сайтовете, класирали се през май, са с Алекса ранг 1,437,153 в сравнение с 2,681,099, или почти два пъти повече, през юни. Това показва, че Гугъл предпочита сайтове с по-нисък трафик, а по всяка вероятност и с по-ниско качество, за по-задните страници на индекса за сметка на вече наложилите се домейни.

Според нас ъпдейтът е премахнал резултати само защото са били от един и същи уебсайт. Без да вложат повече мисъл или да проведат повече проучвания, от Гугъл са пожертвали качеството за сметка на по-голямото разнообразие.

Да не забравяме обаче хората, които все пак предпочитат да виждат повече резултати от авторитетните, вдъхващи доверие брандове.





Публикувано на 30.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация