Безплатна регистрация

Публикации

Как да увеличите продажбите чрез Long Tail SEO

Целта на SEO не е само да насочи трафик към сайта ви. Оптимизацията за търсещи машини може да се използва и за увеличаване на продажбите.

 

 

Само се замислете – коя е основната причина да използвате търсещи машини?

За да правите проучвания, нали?

Ако например искате да си купите продукт на Crazy Egg, можете да потърсите в Google фразата "Crazy Egg review" (Crazy Egg отзиви), за да видите мненията на потребителите. Ако отзивите са положителни, има по-голям шанс и вие да си купите техен продукт.

И понеже отзивите за Crazy Egg са положителни, през последните 12 месеца от фирмата са генерирани приходи в размер на 19,380 долара от сайтовете, които се появяват на първа страница в Google по търсене "Crazy Egg review".

От друга страна, една фирма за автомобилни застраховки трябвало да прекрати дейността си заради негативни отзиви в интернет. Търсачката показвала толкова много негативни резултати при търсене на името на фирмата и думата "отзив", че месечните приходи на компанията спаднали от 318,288 долара през януари до 141,509 долара през юни. Тогава се наложило фирмата да прекрати дейност, защото месечните й разходи надвишавали приходите.

След като изяснихме значимостта на long tail SEO, въпросът е как можете да го използвате за увеличаване на приходите си. Ами, просто като следвате тези 3 стъпки:


1. Търсене по ключови думи

По какви ключови думи търсят потенциалните клиенти, които се интересуват от вашите продукти? Най-очевидните примери за търсене са:

•    [Име на фирмата ви] алтернативи
•    [Име на фирмата ви] отзиви
•    [Име на фирмата ви] конкуренти
•    [Име на фирмата ви] намаления

Един от начините да разберете по какви ключови думи търсят хората е като използвате Google Suggest data – това са вариантите, които излизат при търсене в Google. Трябва само да започнете да изписвате името на фирмата в полето за търсене в Google и ще ви излязат подобни резултати:

 


Единственият проблем при Google Suggest е ограничението в броя ключови думи, които излизат. За щастие има един инструмент – Suggester, който ви показва всички други ключови думи, които не са излязли при Google Suggest.

 


След като вече имате пълния списък с ключови думи, които се използват при търсене на името на фирмата ви, можете да прецените кои от тях са уместни и кои не. Следващата стъпка е да си изградите стратегия.


2. Изграждане на стратегия

Има два възможни варианта. Първият е да създадете целеви страници на своя сайт, при които фокусът да е върху всяка от дългите ключови думи при търсене. Вторият е други хора да създадат за вашите продукти целеви страници на своите сайтове и тези страници да са фокусирани върху ключовите думи.

Да започнем със създаването на целеви страници на вашия сайт. Ако имате система за управление на съдържанието, това не би трябвало да е трудно. А ако нямате, можете да пробвате Unbounce – там има стотици темплейти, така че просто трябва да добавите съдържание.

Друго възможно решение е да използвате алтернативи като WordPress. От Crazy Egg са използвали този подход. Те са преминали през първата стъпка, за да разберат какви ключови думи използват потенциалните клиенти при търсене, и е станало ясно, че търсенията са свързани най-вече с предлаганите продукти.

Както можете да видите на скрийншота към първата стъпка, хората са търсили по ключови думи като "Crazy Egg WordPress" и "Crazy Egg Code". Затова от Crazy Egg създали секция Поддръжка на WordPress с отговори на въпросите, които потенциалните клиенти биха задали.

Ето и няколко стратегии, които можете да използвате, ако предпочитате други хора да създадат на своите сайтове целеви страници, на които фокусът да е върху вашите дълги ключови думи:

1. Дайте своя продукт или услуга на блогърите: не бива да очаквате нищо в замяна, но ако предлагате страхотен продукт или услуга, има голяма вероятност блогърите да пишат за тях. Ако наистина го направят, поискайте от тях линковете да са nofollow, за да не се манипулират резултатите, които търсещите машини показват. Тази стратегия ще ви помогне да контролирате резултатите за ключовите думи от отзивите.

2. Предлагайте промоционални оферти: добавяйки купони и кодове за отстъпка на сайтове като Retail Me Not или Coupons.com, ще помогнете на други сайтове да се класират по-добре по ключови думи, свързани с купони.

3. Създайте условия за безплатно ползване: можете да дадете възможност определени хора безплатно да използват предлагания от вас продукт или услуга. От Microsoft имат инициатива, наречена BizSpark, с която подпомагат новостартиращи компании. От TreeHouse пък имат курс за обучение, чиято цел е подобна, и дори са успели да накарат TechCrunch да пише за него. Тази стратегия помага за създаване на добро впечатление и за изграждането на положително отношение към вашата компания.

Ако не успеете да създадете целеви страници, можете да използвате pay per click (PPC) кампании. От Crazy Egg използват тази стратегия, тъй като така се създава положителна възвръщаемост на инвестициите. Така че ако търсите в  Google фразата "Crazy Egg review", най-вероятно ще видите тяхната pay per click реклама.


3. Оптимизация за повече конверсии

Съдържанието на целевите страници трябва да бъде оптимизирано с цел постигане на повече конверсии. Не е достатъчно само да имате бутоните, които представляват призив към действие и с които подканвате хората да купуват вашите продукти. Вместо това съдържанието ви трябва да е написано по начин, който да насърчава хората да купуват от вас.

Най-лесно ще постигнете това, като се поставите на мястото на търсещия. Ако някой търси списък с вашите конкуренти, в идеалния случай желанието ви ще е този човек да открие на вашия сайт ясно аргументирано обяснение защо решението, което вие му предлагате, е по-добро от тези на конкуренцията.

От Clicky отлично се справят с тази задача на страницата, където представят сравнение с конкурентите:

 



С помощта на сравнения бързо можете да покажете на хората защо вашият продукт е по-добър.

Друг страхотен пример е Demo Duck. Когато потърсите в Google "Demo Duck case study", виждате сайта на Demo Duck и страниците, на които подробно са описани резултатите, които клиентите им са постигнали с помощта на предлаганите от компанията услуги.

 



Както сами виждате, на тази страница има детайлно описание как предлаганите услуги са помогнали на Crazy Egg за постигане на по-добри резултати. Дори се споменава на колко точно се равнява печалбата на Crazy Egg. Това щеше да е отличен пример за това какво да направите и вие, стига да не лисваха две важни неща. Първо, няма препоръка от самия клиент, следователно за читателя е трудно да повярва на резултатите. И второ, няма бутон за призив към действие, който да подтикне хората да се регистрират, което означава, че след като прочетат информацията, няма да знаят какво да правят.

Когато става въпрос за long tail SEO, най-добрият начин за оптимизиране на конверсиите на целевата страница е като осигурите на потребителите отговорите, които търсят, и добавите бутон, с който им предлагате да се регистрират или да купят продукта/услугата.


Заключение

Когато използвате long tail SEO за увеличаване на продажбите, не трябва да се стремите да привлечете колкото се може повече трафик от търсещите машини. Вместо това трябва да се постараете да привлечете трафик от онези ключови думи, с които знаете, че ще постигнете конверсии.

Ако се върнете към всички примери в статията, ще видите, че нито един от сайтовете не се опитва да увеличи общия си трафик, като се класира по-добре при търсене на произволни ключови думи. Вместо това усилията са съсредоточени около страници, с които се постигат повече конверсии. Може и да няма кой знае колко потребители, използващи точно тези ключови думи при търсене, но пък при тях се отчита висок процент конверсии, който е възможно дори да достигне до 40%.

По какъв друг начин можете да увеличите продажбите чрез long tail SEO?





Публикувано на 28.08.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация