Безплатна регистрация

Публикации

7 неща, от които се нуждае всяка успешна целева страница

Независимо колко сте добър като дизайнер, маркетолог или копирайтър, вашият сайт никога няма да постигне максималните възможни конверсии без подходящи целеви страници.

 

Причината за това е, че се опитвате да създадете по-общ сайт, който цели да постига конверсии сред всички типове потребители.

Проблемът е, че не всички посетители са еднакви, и хората, които посещават сайта ви от Google, ще се различават от посетителите, идващи от Twitter.

 


 
Съвсем естествено възниква въпросът как да увеличите максимално броя на конверсиите. Ще трябва да създадете целеви страници, които да са обвързани с всяка от вашите маркетинг кампании. Но преди да се захванете със създаването на първата целева страница, има 7 неща, с които е добре да сте наясно:


Съответства ли рекламният текст на целевата страница с маркетинг кампанията ви?

От платените реклами до естествените резултати при търсене, рекламните ви текстове трябва да носят послание, подобно на посланието на целевата страница.

Хората от администрацията на президента Обама са изпробвали едно заглавие на рекламен текст на целевите страници на провежданата кампания. Те са установили, че свързвайки заглавията с предишни страници и маркетинг кампании, са успели да увеличат конверсиите с 21%.

 



Подобно на екипа на Обама, вие също ще постигнете добри резултати – посетителите на сайта ви няма да се объркват, защото ще има последователност при поднасянето на информация. Освен това ще успеете да спечелите доверието на повече посетители, тъй като в маркетинг кампанията сте заявили нещо, а чрез целевата страница показвате, че държите на думите си.


Започнете с решение на проблема

Всеки посетител, който идва на целевата ви страница, има някакъв проблем. И от вас се очаква да му покажете как да го разреши.

Ето три примерни проблема и решенията за тях:

1. Искате да отслабнете.
2. Искате да получите увеличение на заплатата.
3. Искате да научите чужд език.

Ето и възможни решения за тези проблеми:

1. Как да свалите 5 кг с 30 минути упражнения на ден
2. Как да получите 10-20% увеличение на заплатата с една лесна тактика
3. Как да научите чужд език, докато спите

Каквото и решение да предлагате, го включете в заглавието. И трите предложения, представени по-горе, са подходящи. Когато измисляте заглавието, трябва да сте сигурни, че то отговаря на предлагания продукт/услуга.


Не забравяйте подзаглавието

Въпреки че заглавието съдържа предлаганото от вас решение  на проблема, то не е достатъчно, за да превърне посетителите в клиенти. Затова с подзаглавието трябва да представите решението малко по-подробно.

Имате по-малко от 8 секунди да грабнете вниманието на посетителите, преди те да са напуснали сайта ви. Затова подзаглавието задължително трябва да е кратко и информативно.

Ето три възможни подзаглавия към изброените по-горе заглавия:

1. С интензивните тренировки в нашия план за по-кратко време ще отслабнете повече, отколкото ако тренирате на пътека за бягане.
2. Шефът ще ви увеличи заплатата, след като осъзнае приноса ви към работата на екипа ... а ние ще ви покажем как да го накарате да осъзнае това.
3. Слушайки нашите аудио уроци, докато спите, ще научите чужд език за по-малко от месец.

Ключът към създаване на сполучливи подзаглавия е в това да следвате тези принципи:

•    Ясно заявете ползата.
•    Вместете се в едно изречение.
•    Обвържете посланието със заглавието.


Кои са потребителите ви и какъв е техният случай?

Когато видите някаква оферта, замисляте ли се дали тя е подходяща за вас? Е, ако това е така, трябва да знаете, че доста хора реагират по същия начин... и мнозина така и не се решават да купят продукта/услугата, защото не са убедени, че им предлагате правилното за тях решение.

Можете да решите проблема, като ясно заявите кой може да използва вашия продукт/услуга:

 



Дори можете да изброите всички случаи, в които продуктът/услугата могат да се използват. От Crazy Egg изброяват 30 на целевите си страници:

 



Добавяйки тези два прости елемента към целевите страници, от Crazy Egg са успели да увеличат конверсиите с 32,5%, защото по този начин разсейват съмненията на посетителите. Ако посетителят види, че и други като него предприемат дадено действие, той ще направи същото. Това се нарича стаден манталитет и показва, че хората се чувстват по-комфортно, когато следват примера на други като тях.


Оценки и отзиви за предлагания продукт/услуга

Винаги включвайте рейтинг и информация, които подкрепят твърденията ви. Да, може наистина да предлагате най-добрия продукт за отслабване, но хиляда други компании твърдят същото.

Включете отзиви от свои клиенти, които да потвърдят думите ви. Тези отзиви трябва да включват имената на съответния потребител, снимка и конкретните резултати, които са постигнати. Ако е възможно, използвайте видео клип – така се постигат повече конверсии, отколкото с отзиви под формата на текст, защото клиповете звучат по-достоверно.

Казусите са друг страхотен начин, с който да подкрепите твърденията си. Ключът към успех е да бъдете максимално конкретни. Опишете абсолютно всяко нещо, което е спомогнало за постигане на страхотни резултати – така ще спечелите доверието на посетителите.

Ето един отличен пример. Той включва:

•    Проблемът
•    Решението
•    Резултатът
•    Подробности около решението
•    Потребителски отзив
•    Лога на компании, с които сте работили
•    Форма за абониране за бюлетин или призив към действие


Призив към действие

Ще ви се наложи да пробвате различни неща, докато откриете точната формула за успех, но в никакъв случай не забравяйте призива към действие. Сигурно ще се учудите, като разберете, че призивът към действие липсва на много целеви страници.

Пробвайте да поставяте призива към действие на различни места на целевата страница, независимо дали ще е под формата на бутон или текстови линк. Задължително обаче използвайте няколко призива към действие и експериментирайте с местоположението им. Помнете, че горната част на сайта невинаги е най-подходящото място за постигане на максимален брой конверсии.

Ако искате да създадете бутон за призив към действие, с който да увеличите конверсиите, погледнете следната статия – тя разглежда подробно различните елементи за призив към действие, които изискват да пробвате различни варианти.

Практиката показва, че бутони, които са свързани с конкретния продукт, водят до повече конверсии от бутони, които водят до по-обща информация. При Crazy Egg призивът към действие "show me my heatmap" води до 20% повече конверсии от по-общия вариант "see pricing and plans".


Елементи за изграждане на доверие

Пазаруването по интернет кара някои хора да се чувства некомфортно. Естествено, Apple и Amazon нямат подобен проблем, но вашият бранд не е толкова известен, затова елементите за изграждане на доверие са важни.

Елементите за изграждане на доверие (от Truste до Hacker Safe и значките за сигурност) помагат за увеличаване на процента конверсии. Не забравяйте да използвате тези елементи из цялата конверсионна фуния, а не само на целевата страница.

Да приемем, че конверсионната фуния изглежда така: имате целева страница, която води към страница с ценовата листа, която пък води към страница за поръчване.

В този случай ще искате да използвате сертификатите за сигурност в цялата конверсионна фуния. Практиката показва, че ако ги добавите само на 1-2 страници, няма да постигнете същия успех, както ако ги добавите из цялата конверсионна фуния, особено когато използвате студена реклама на целевите страници.

Наскоро е направен един експеримент на сайт за красота, предлагащ материални продукти. Резултатите показват, че чрез използване на елементи за изграждане на доверие из цялата конверсионна фуния, а не само на една страница, конверсиите са се увеличили с 9%.


Заключение

Вече можете да започнете с изграждането на целеви страници за сайта си. Но има две неща, които трябва да знаете, преди да се захванете с това:

1. Не пренебрегвайте същинската част – дори да не изгаряте от желание, ще трябва да опишете подробно своя продукт/услуга. Ако не ви бива в писането на рекламни текстове, можете да направите видео клип.

2. Изпробвайте различни варианти за абсолютно всичко – погрешно е просто да смятате, че сте създали най-добрата възможна целева страница. Както с всичко останало, и в този случай ще се наложи да изпробвате алтернативни варианти, за да видите с кой от тях се постигат най-много конверсии.





Публикувано на 08.10.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация