Безплатна регистрация

Публикации

Как да подобрите маркетинговите си кампании, след отказа на Google да показва ключовите думи в Google analytics

През последните няколко години оптимизацията за търсещи машини става все по-голямо предизвикателство.

 

Преди човек можеше да си направи сайт, да създаде посредствено съдържание, да направи линк билдинг и да се класира по конкурентни ключови думи.

Но ъпдейтите Панда и Пингвин показват, че Google е станал по-находчив. Търсачката вече разпознава некачествено и дублирано съдържание и наказва сайтовете. Освен това тя "улавя" и неестствените линкове, за което също има наказания.

Напоследък пък доста се коментира фактът, че Google изцяло спира да показва информацията за ключовите думи. Това означава, че когато влезете в Google Analytics или в друг подобен инструмент, няма да можете да видите ключовите думи, които генерират трафик към сайта ви при естествено търсене.

Тогава е съвсем нормално да си зададете въпроса какво да правите. Ето няколко стъпки, които бихте могли да следвате:


1. Спрете да се тревожите заради Google

Това не означава напълно да игнорирате Google, защото все пак търсачката позволява да генерирате доста трафик, а по-скоро да спрете да се притеснявате за новите ъпдейти.

Защото ако имате страхотен продукт или услуга, създавате качествено съдържание и изграждате уместни линкове според правилата, няма как да не постигнете успех. Освен това, ако не се класирате за всичките си ключови думи, това не означава, че бизнесът ви няма да върви.

 



Само погледнете този скрийншот. На него се вижда, че ако търсите по ключова дума "computer", Apple не е сред естествените резултати (ако обаче живеете близо до магазин на Apple, брандът ще е сред местните резултати).

От Apple използват платена реклама, но в същото време изпреварват конкуренцията, дори когато не се класират сред естествените резултати по всички ключови думи. Освен това към момента  компанията е на първо място в света по пазарна капитализация.

Точно затова не трябва да игнорирате Google, а да престанете да се тревожите за всички промени, които търсачката прави. Ако насочите усилията към създаване на невероятен продукт или услуга и правите всичко възможно да улесните потребителите си, няма как да не постигнете успех.


2. Създайте невероятно съдържание

Не е достатъчно да създадете добро съдържание, защото в днешно време се нуждаете от невероятно съдържание. Вместо да плащате на фирми, занимаващи се със SEO, които да изградят или купят линкове, се фокусирайте върху създаване на невероятно съдържание, тъй като то ще генерира повече естествени линкове и споделяния в социалните мрежи.

В KISSmetrics например са похарчили 28,200 долара за 47 инфографики, с помощта на които са генерирани 41,359 туийта, 20,859 харесвания и 41,142 беклинка от 3,741 уникални домейна и са привлечени 2,512,596 посетителя.

Ако наемете авторитетна SEO агенция, която ръчно да направи линк билдинг и да генерира същия трафик, това ще ви излезе между 240,000 и 1,000,000 долара.

В KISSmetrics над 50% от приходите са от естествена оптимизация и фирмата дори не оптимизира отделни ключови думи. Естествено, от KISSmetrics могат да насочат усилията си към оптимизация на конкретни ключови думи, но са установили, че насочвайки ресурсите си към подобряване на цялостния авторитет на сайта, той се класира по-добре при търсене на дълги ключови думи и това води до много по-висока възвръщаемост на инвестициите.

3. Направете проучване за новите ключови думи

Човек анализира информацията за естествените ключови думи на сайта си по три причини:

1. За да види кои ключови думи генерират трафик и да се фокусира върху подобряване на класирането в конкретните случаи.
2. За да провери има ли възможност за класиране по нови ключови думи.
3. За да проследите дали популярността на бранда расте.

Ето как можете да направите тези три неща, без да разчитате на информация от инструменти за анализ. Дори Google да не показва данните за естествените търсения, пак можете да подобрите цялостния си трафик.

Проследете класирането си

Първото нещо, което трябва да направите, за да разберете кои ключови думи генерират трафик, е да започнете да проследявате класирането си. Можете да го направите с помощта на услуга като Moz. Влезте в профила си в инструмента за анализ, който използвате, и вижте всички ключови думи, по които се класирате към момента. После ги пуснете в Moz и ще видите как се класирате.

Ако повечето резултатите не се показват, а вместо това излиза надпис "not provided", можете да вземете информацията, която ви трябва, от Google Webmaster Tools. Просто влезте в профила си, кликнете на "search traffic", а след това на "search queries".

 



Както се вижда на горната снимка, Google ще ви покаже списък с ключовите думи, по които се класирате, както и на кое място сте. Данните не са точни на 100%, но са по-добре от нищо. После можете да ги въведете в Moz и да проследите класирането си на едно място.

След като вече знаете по кои ключови думи се класирате, можете да поработите върху on-page оптимизацията на класираните уебстраници, да редактирате съдържанието им и да направите линк билдинг с уместни линкове.

Освен че трябва да обърнете внимание на различните елементи от оптимизацията, е добре да се фокусирате и върху копирайтинга. Както се вижда на горната снимка, Google Webmaster Tools ще ви покаже честотата на кликване (CTR), а като оправите заглавния таг и мета описанието, този процент може да се увеличи.

За да видите къде се класирате и как можете да подобрите представянето си, трябва да анализирате сайта си на ниво страница.

Анализ на ключовите думи

Втората причина да използвате информацията за ключовите думи е, за да ги изследвате. В този случай създавате съдържание, свързано с темите на ключовите думи, и правите оптимизация на страниците, която се базира на конкретните ключови думи, като целта е да увеличите общия трафик от търсене.

Дори Google да показва само "not provided", можете да откриете възможности за нови ключови думи, като използвате инструменти за изследване на ключови думи или като дадете пари за AdWords.

Ако не желаете да харчите пари, използвайте инструмент като SEMrush. От вас се иска само да въведете URL на конкурентна фирма и той ще ви покаже някои от техните ключови думи.

 



Както се вижда на горното изображение, SEMrush може да даде информация за почти всяка ключова дума, по която един сайт се опитва да се класира. Инструментът показва всички потенциални ключови думи – както естествените, така и платените.

 

Ако искате да използвате безплатен инструмент, можете да погледнете и Keyword Planner на Google. Въведете ключова дума и ще ви излязат и други, на които да обърнете внимание, както и обемът на търсене.

 



Хубавото е, че Keyword Planner показва колко струва дадена ключова дума. Като цяло колкото по-висока е цената на клик, толкова по-рентабилна е една ключова дума, като освен това тя води и до повече конверсии.


Google Trends

Google Trends ви позволява да проверите как се справя вашият бранд.

 



Ако погледнете горното изображение, ще видите, че брандът Dropbox все още се развива с доста бързи темпове. Това означава, че всичко, което Dropbox правят от гледна точка на изграждане на бранда, има положителен ефект.

Ако сте нова фирма, ще мине малко време, преди Google Trends да анализира информацията и да покаже ключовите думи за вашия бранд.


Заключение

Няма смисъл да се тревожите за ключовите думи, които Google вече не показва, тъй като нямате контрол над ъпдейтите по алгоритъма на Google.

Единственото, което можете да направите, е да се фокусирате върху създаването на добър продукт или услуга, както и постоянно да усъвършенствате маркетинговите си умения.

Вместо да се тревожите за това нововъведение, си мислете за всички положителни неща, до които ще доведе. След тази промяна, въведена от Google, много SEO специалисти ще трябва да придобият нови умения и да се превърнат в маркетолози с широки познания.





Публикувано на 08.10.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация