Безплатна регистрация

Публикации

Съвети за премахване на наложени от Google наказания

Преди няколко месеца Lewis Sellers, който работи за Pinpoint Designs, написал в блога на Moz статия за наказание, наложено на Pinpoint Designs заради неестествени линкове към сайта им.

 

Оттогава агенцията научила доста за указанията за администратори от Google и успяла да помогне на много компании отново да си стъпят на краката и да премахнат ръчно наложени на сайта им санкции.

Защо било наложено наказанието?

С две думи, основната причина за ръчно наложеното наказание била, че от Pinpoint Designs добавяли най-отдолу на сайтовете на клиентите си dofollow линкове с анкор текст "Web Design Yorkshire by Pinpoint Designs" (и фразата "web design yorkshire", и фразата "Pinpoint Designs" водели към сайта им). По онова време това се правело по навик, но от Pinpoint Designs никога не сменяли анкор текста, винаги използвали dofollow линкове и като цяло нарушавали указанията за качество на Google.

След усилена работа и доста проучвания, агенцията успяла да премахне наказанието и оттогава помогнала на много от своите клиенти да направят същото. Някои от наказанията били наложени както заради неестествени линкове, така и заради лошо качество, cloaking (за една и съща заявка на паяка и на интернет потребителя се отварят различни страници) или заради малуер (софтуер, който извършва негативни действия върху компютърните системи). От агенцията отчитат положителни резултати и постоянно се стремят към още по-голям успех.

Какво правят от агенцията за подобряване на резултатите

През последните няколко месеца агенцията изпробва различни инструменти, които да помогнат за възстановяване на линкове, за по-бърза връзка с уеб администраторите, за откриване на нови начини за връзка с тях и като цяло за опростяване на процеса по премахване на нежелани линкове. В настоящата статия се разглеждат някои от изпробваните инструменти и се дават идеи за ръчно премахване на линкове, което да доведе до отмяна на наложеното наказание.

Съветите са насочени предимно към хора, които са получили предупреждения за наказание заради неестествени линкове. За да проверите дали ви е било наложено такова наказание, просто влезте в профила си в Google Webmaster Tools и използвайте новия таб "Manual actions". На картинката се вижда надписът "Unnatural links" с удивителен знак, ограден в жълто.

 



Целта на Lewis Sellers е за период от няколко месеца да се опита да напише статии със съвети за различни видове наказания. Освен това от Pinpoint Designs разработват изцяло новия инструмент Peel, с който да се правят анализи на линковете.

Ето ги и самите съвети:

 


Стъпка 1. Събиране на информация за беклинковете

Първо трябва да направите списък на всички линкове към сайта ви, които идват от няколко източника. Наскоро във форума Webmaster Central един служител на Google препоръчал хората да се фокусират върху Webmaster Tool Links.

Съвсем друг е въпросът дали ще повярвате на това. Ето интересна дискусия по темата във форума на Webmaster Central:

http://productforums.google.com/forum/#!category-topic/webmasters/ga3vI8Y2RtA

Неотдавна и Matt Cutts от Google отговорил по следния начин:

"Стремим се да показваме примери от линковете, върнати от Webmaster Tool, и предпочитаме да оценяваме молбите за преразглеждане на базата на тези линкове. Но ако се появи добър примерен линк, който илюстрира даден проблем, оставяме възможност за споделяне на линка, особено като се има предвид, че той може по-добре да помогне на администратора да открие и реши проблема".

Може Google просто да иска да премахнете по-голямата част от некачествените линкове, а не абсолютно всички линкове, но Lewis Sellers препоръчва да свършите работата както трябва и първо да съберете колкото се може повече информация от различни източници на линкове към сайта ви:

•    Google Webmaster Tools – логнете се в Google Webmaster Tools и кликнете на помощния център, отидете на "Search Traffic" > "Links To Your Site", след това кликнете на "more" под таба "Who links the most". После кликнете на "Download more sample links".

 


•    Open Site Explorer – отидете на http://www.opensiteexplorer.org и изпишете името на домейна (бъдете много точни, защото дори съвсем дребни промени като например това да изпишете името без www. ще доведе до различни резултати). След като се зареди, кликнете на таба "Advanced Reports", изберете "Links that come from: External linking page" и не пипайте нищо друго по настройките. След това кликнете на експорт.


•    Ahrefs - отидете на http://www.ahrefs.com и въведете домейна си. Кликнете на таба "CSV" и експортирайте списъка с "Backlinks/Ref pages". Ahrefs е страхотен инструмент, който доста е помогнал на Pinpoint Designs в кампаниите за премахване на линкове. С него бързо откривате sitewide линкове, dofollow/nofollow линкове и др.


•    Majestic SEO - отидете на http://www.majesticseo.com, въведете името на домейна си и изберете "Historic Index". Ще ви излязат всички предишни линкове, а не само последните. Кликнете на таба за беклинкове, скролирайте до края на страницата и кликнете на "download data'".

За повечето от гореизброените сайтове се изисква регистрация.



Стъпка 2. Документирайте свършената работа

Още в самото начало създайте таблица в Google Docs, в която да отбелязвате свършената работа, за да видите как върви процесът по премахване на линкове. Това ще е от голяма полза, когато подавате молба за преразглеждане на сайт, защото от Google ще видят какво точно сте направили, за да решите проблемите със сайта си.

На този етап е важно да се отбележи още, че от Google не се доверяват на външни линкове от източници, които не са заслужили доверието им. Точно затова е препоръчително когато отбелязвате свършената работа, да използвате само таблица в Google Docs, защото това е техен продукт. Освен това в молбата за преразглеждане на сайт можете да сложите линк към таблицата.

От Pinpoint Designs обикновено още в самото начало създават таб за всеки отделен източник, например Google Webmaster Tools, Ahrefs, Majestic SEO и Open Site Explorer. Не е задължително да разделяте информацията в отделни работни листове, но по този начин изглежда така, сякаш сте свършили повече работа, и има по-голяма възможност за задълбочени анализи.

Единственият недостатък е, че много от линковете ще се повтарят – но от Pinpoint Designs задължително махат дублираните линкове.

В блога на Pinpoint Designs има таблица в Google docs, която можете да използвате и която помага да комбинирате много работни листове, както и да махате дублираната информация. Това ще ви е от голяма помощ в кампанията за премахване на линкове.

В Google Docs можете да въвеждате наведнъж само 50,000 символа. Символите изобщо не са много, дори да ви се стори така на пръв поглед. Можете да въвеждате данни от файл във формат CSV – отидете във файла си в Docs file и след това кликнете на "File > Import". Можете да повторите процедурата с всеки отделен документ, който експортирате от OSE, Ahrefs, Majestic и Google Webmaster Tools, и след това да ги импортирате в отделни работни листове в същия документ. Пак има ограничение, но символите са повече от 50,000 и процесът ще се ускори.

ВАЖНО: След като попълните цялата информация в таблицата, задължително добавете следните колонки в края на всеки работен лист или в основния, ако сте използвали само един:

•    Име
•    Имейл за контакт
•    Контактна форма на сайта
•    Twitter URL
•    Facebook URL
•    Google+ URL
•    LinkedIn URL
•    Дата – 1-ви контакт
•    Дата – 2-ри контакт
•    Дата – 3-ти контакт
•    Линк – статус
•    Записки

Може да ви се струва, че информацията е прекалено много, но това е най-добрият начин да документирате работата си. Когато правите проучване за домейните си, ще попълвате таблицата и ще улесните живота си в дългосрочен план. Освен това по този начин от Google много лесно ще видят какво сте свършили по премахване на линковете.

Ако не искате да попълвате цялата информация, съберете всичко в една клетка. По всяка вероятно Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Email и контактна форма на сайт няма да ви трябват за всеки отделен URL, така че от вас зависи какво ще включите. Горният списък представлява най-добрият начин за събиране на информация според Pinpoint Designs.

И накрая, добавете още един работен лист, в който да сложите няколко примерни снимки на имейли, изпратени до администраторите, с които сте работили. Спестете си негативните коментари, защото от Google ще четат доста внимателно.

Не заплашвайте администраторите с твърдения от сорта, че Google ще блокира сайта им и т.н. Вместо това обяснете, че просто се опитвате да следвате указанията за администратори от Google. Можете да се извините на администратора за причиненото неудобство и да му благодарите за съдействието. Така от Google ще разберат, че наистина се опитвате да оправите нещата, и може дори да смекчат отношението си към вас.

Съвет: ако използвате Mac, натиснете "Cmd + Shift + 4". Тази команда ви позволява бързо и лесно да правите скрийншот на определен участък от монитора, което е отличен начин бързо да снимате контактни форми, имейли, които изпращате, и т.н. и да ги качвате в таблицата в Google docs.

 

Стъпка 3. Разпознаване на линкове с лошо качество

Това е изключително важна част от премахването на линкове. Звучи просто, но трябва да сте много внимателни какви линкове премахвате. Изграждането на качествени линкове обикновено отнема много време и ако ги премахнете, мислейки си, че ви вредят, положените усилия ще отидат на вятъра.

През последната година от Pinpoint Designs са научили, че най-добрият начин да се разбере кои линкове са нежелани е като прегледате ръчно всеки един поотделно. Ако линкът е качествен, го отбележете в таблицата, за да се подсещате, че не трябва да го махате. Не трийте никакви линкове от таблицата, защото всички те са част от проучването, с което ще покажете на Google каква работа сте свършили. Оцветете клетката в различен цвят или добавете бележка в колонката, за да знаете, че линкът не трябва да се премахва.

Но как точно да разпознавате кои линкове трябва да махнете?

За някои от линковете е много лесно да прецените дали са нежелани или не. Например, ако има линк към вашия сайт в BBC News, "Guardian" или друг качествен, авторитетен сайт, можете да сте сигурни, че подобен линк не трябва да се маха.

Трудно е да се даде определение за органичен (естествен) линк. Като цяло това е линк, който се е появил вследствие друго съдържание, което сте създали по естествен начин. Да кажем, че работите в автомобилната промишленост и сте написали доста подробна статия за историята на автомобилите и различните производители. Статии от този тип със сигурност ще се окажат доста качествени, като по всяка вероятност ще са увлекателни и приятни за четене. Ако сте създали такъв материал и сте го споделили на правилните места, по всяка вероятност ще се сдобиете с естествени линкове. Хората ще слагат линк към вашата публикация, без да се налага да ги молите за това, така че тези линкове не ви вредят.

По същия начин се оказва лесно да забележите и нежеланите линкове. Например, ако фигурирате на сайт, където на същата страница има списък с още 10,000 линка или ако сте оставили коментар в блог, където има още xx,xxx коментара само заради беклинка, не е трудно да прецените ситуацията, въпреки че конкретният пример е малко преувеличен. С други думи, ако знаете, че един линк е поставен само и единствено с цел SEO, най-вероятно този линк е неестествен.  

Понякога обаче не е толкова лесно да прецените дали линкът ви вреди, така че следните съвети ще са ви от полза:

Индексиран ли е един сайт в Google или не:

Ако не е индексиран, най-вероятно сайтът е получил наказание, така че махнете линка. Можете да проверите дали домейнът е индексиран в Google, като пуснете за търсене "site:yourdomain.com".

 



Авторитет на страница и авторитет на домейн:

Не им обръщайте прекалено много внимание. Може да имате силен линк на нов домейн, въпреки ниския авторитет на домейн и страница и обратното – сайт с ниско качество може да има висок авторитет на домейн и страница. Така че просто бъдете внимателни.

Sitewide линкове:

Sitewide линковете са линкове, които фигурират на всяка страница от един сайт. Като цяло представляват приятелски или платени линкове. По тази причина е по-добре да няма ваши линкове на всяка страница на нечий сайт: направете линковете nofollow или ги махнете, оставяйки линк само на една страница. Ahrefs бързо и лесно забелязва подобни линкове на сайтовете.

Ако линковете изглеждат като спам, ги махнете всичките.

Директории за линкове:

Лесно ще забележите директориите за линкове. Ако в техния URL има думи като "беклинкове", "линкове", "seo" и т.н., по всяка вероятност това са линкове с ниско качество, които трябва да махнете. Ако в директорията има всевъзможни категории – от уеб дивелъпъри до слънчеви очила, махнете сайта си оттам.

В интернет пространството има и добри директории за линкове, като по принцип те обхващат конкретна ниша, преглеждат се ръчно, а понякога таргетират определени градове. Задайте си въпросите "Ще се увеличи ли трафикът ми от този сайт?" и "Този линк има ли някаква стойност?". Ако отговорът клони към "Не", махнете линка. Бъдете честни със себе си и ако линкът не ви вдъхва доверие, най-вероятно имате право да мислите така.

Ето накратко съветите, които трябва да следвате:

Премахнете линка, ако:

•    сайтът не е индексиран в Google, защото това показва, че му е наложено наказание;
•    сайтът приема линковете автоматично, без ръчен преглед;
•    много нежелани линкове сочат към сайта (изпишете URL на директорията в Open Site Explorer и вижте какво ще ви излезе);
•    на сайта има категории за каквото се сетите (коли, екскурзии, слънчеви очила, уебсайтове, хостинг, рокли и т.н.);
•    очевидно сайтът е част от мрежа, обхващаща много свързани директории със сходни имена или с уебсайтове, които изглеждат по подобен начин;
•    в името на сайта се съдържат ключови думи като "най-добър", "линкове", "seo" и др.

Ако във футъра на сайта видите "powered by phpLD" или "PHP Link Directory", директорията не е за препоръчване. Това не е общовалидно правило, но важи за 9 от 10 случая.

Наскоро, по време на кампания за премахване на линкове, от Pinpoint Designs успели да накарат един уебмастър да махне линковете към сайта на техен клиент от 20 свързани директории. Вместо да махат всеки линк поотделно, направили сайтовете недостъпни, така че изчезнали линковете и на другите сайтове.

Профили във форуми:

Обикновено не се препоръчват. Някой и друг профил във форум, в който сте активни, не е проблем. Но ако сте регистрирани във форум в друга държава например и никога не сте публикували мнения в него, линкът трябва да се махне.

Ако сте в един форум само заради линка към сайта ви, премахнете този линк. Това е много полезна техника, с която да прецените дали линковете са нежелани, така че не рискувайте.

Коментари в блогове:

Подобно на профилите във форумите, и за коментарите в блогове лесно ще прецените качествени ли са или не. Ако от време на време сте оставяли коментари в блог, който е бил полезен за вас, или блог във вашия бранш, и коментарът ви е допринесъл за дискусията (а не е бил от сорта на "Страхотен материал"), няма проблем.

Следователно, ако сте оставяли много и безсъдържателни коментари в блогове и ако на един сайт има стотици коментари и вашият също попада сред безсъдържателните, махнете всички линкове.

Социални букмарк мрежи:

Подобно на профилите във форуми и коментарите в блогове, и социалните букмарк мрежи няма да ви създадат проблем, стига да влагате съдържание. Не забравяйте, че наказанията се налагат ръчно, и когато подадете молба за преразглеждане на сайт, по всяка вероятност служител на Google ръчно ще прегледа някои от линковете ви. Така че непременно трябва да премахнете некачествените.

Платени линкове:

Ако имате платени линкове, ги махнете или ги направете nofollow. В молбата за преразглеждане обяснете, че сте купували линкове, но вече сте решили проблема с тях, като сте ги направили nofollow или сте ги премахнали.

Google все по-успешно "улавя" платените линкове, така че не се опитвайте да го надхитрите.

Публикации в блогове:

Ето няколко съвета как за разпознаете нежеланите публикации в блогове:

•    Смислена ли е статията? - Имат ли смисъл отделните изречения или текстът е спиннат и няма абсолютно никаква стойност?


•    Хубав ли е дизайнът на сайта? - Оставате ли с впечатлението, че блогът е истински, че добре го поддържат и редовно се публикува информация на него? Или е използван стандартен темплейт с ужасно оформление и съдържание?


•    Уникално ли е съдържанието? - Можете да използвате сайт като http://www.copyscape.com, за да проверите дали съдържанието е дублирано или спиннато.


•    Качествена ли е статията? - Това също е въпрос на лична интерпретация, но все пак се запитайте полезна ли е статията за бизнеса ви или е там, колкото да се каже, че я има. Ако е качествена, но проблемът е в линка, помолете администратора да го направи nofollow.


•    Забелязвате ли прекалено стриктна последователност? - Публикуват ли се материали един ден за обувки, на втория за софтуер и т.н.? Във всяка публикация ли има изходящ линк към някакъв уебсайт, с еднаква дължина ли са текстовете и пълни ли са с анкор текст, за който са използвани конкурентни ключови думи? Ако отговорите са положителни, блогът не е фокусиран върху конкретна ниша и най-вероятно постовете се създават автоматично или пък целта на блога е оптимизация. Избягвайте подобни сайтове и премахнете линковете.


•    Осигурен ли е лесен начин за връзка с човека, който води блога? - В много от по-некачествените блогове няма контактна форма или изобщо не става ясно кой стои зад тях. Ако няма как да се свържете с човека, който води блога, по всяка вероятност този блог е некачествен.

Ако отговорът на някой от горните въпроси е отрицателен, премахнете линковете. Можете да обърнете внимание и на следните неща:

•    Използвате ли конкурентни ключови думи и анкор текст в статията? - Няма проблем, стига да не прекалявате и употребата им да е естествена. Ако ви се струва, че една статия е некачествена, за всеки случай я махнете.

 

•    Има ли прекалено много ключови думи в статията? - Ако статията звучи така, сякаш е писана специално заради търсачките, я махнете.

Ако отговорът на въпросите е положителен, махнете статиите.

Мрежи за размяна или купуване на беклинкове:

Тези мрежи представляват порочна практика, но много от фирмите, занимаващи се с оптимизация, ги използват. Ето как да ги разпознаете:

•    IP адрес - Ако IP адресът на голям брой различни домейни е един и същ, това е знак, че може да сте част от мрежи за размяна или купуване на беклинкове. Можете да направите бързо търсене в Whois на различните домейни, за да видите кой е собственикът. При някои от кампаниите за премахване на линкове от сайтовете на клиенти, Pinpoint Designs са се натъкнали на случаи, когато над 150 домейна са били от един и същи IP адрес.

•    Търсене в Whois - Когато пуснете за търсене в Whois име на домейн, в повечето случаи можете да видите кой е регистрираният му собственик. Ако забележите, че много от домейните с линкове към вашия сайт са на един и същи собственик, трябва да се замислите.

•    Google Analytics ID - Погледнете изходния код на сайтовете и потърсете кода в Google Analytics. Форматът е UA-XXXXXXXX-X (където X се замества с цифри). Ако видите, че UA-кодът е използван на много сайтове, това е знак за подобна мрежа.

•    Дизайн на сайта - Сайтът изглежда ли точно като други сайтове, които препращат към вашия домейн? Понякога става въпрос за едни и същи линкове във футъра, "спонсорирана компания" или дори един и същи външен вид и оформление на сайтовете. Това говори, че най-вероятно са създадени от един човек.

Някои от инструментите, изброени по-нататък в статията, ще ви помогнат по-бързо да разпознавате мрежите за размяна или купуване на беклинкове, като за всеки домейн автоматично ще събирате резултатите от Whois и Google Analytics и IP адресите. След това можете да използвате Excel, за да отсеете ръчно информацията и веднага да забележите линковете, които трябва да се махнат.

Свръхопитимизиран анкор текст:

Ако сте публикували статии с анкор текст ключови думи, по които искате да се класирате в  Google, трябва да махнете тези статии. В интернет пространството се е изписало много за съотношението между анкор текст за бранда и комерсиален анкор текст, но според Lewis Sellers не трябва да се разсъждава по този начин.

Вместо това се фокусирайте върху изграждането на бранда си. Ако ви се струва уместно да сложите линк към ключовите думи, които оптимизирате, или към тези, които ги заобикалят, го направете. Ако се стремите да изградите бранда си, ще видите, че по-често използвате името на бранда си или неговия URL като линк и линк профилът ви е по-естествен.

Един съвет: използвайте инструмента Link Detective на Eppie Vojt, за да видите как изглежда настоящият ви линк профил. Така много бързо ще разберете кои ключови думи таргетирате прекалено често.

Ако използвате само ключови думи като анкор текст, трябва да махнете линковете. По всяка вероятност обаче и самото съдържание на статията не е качествено.

Размяна на линкове:

Това е сравнително стара тактика, но много хора все още я прилагат. Не създавайте страница на сайта си, озаглавена "линкове", и не разменяйте линкове с други хора – по този начин се прави линк билдинг, който не е за препоръчване.

Информационни бюлетини:

Според Lewis Sellers информационните бюлетини са страхотен начин за оптимизация, но само ако са направени както трябва. Не сте на прав път, ако просто пускате някакъв бюлетин, който съдържа 3-5 линка към сайта ви с ключови думи като анкор текст.

Вместо това трябва да използвате информационния бюлетин, за да изградите бранда си и да покажете с какво се занимава фирмата ви. Също така трябва да използвате бюлетина само когато има какво да кажете на хората. Например, ако наскоро сте отчели най-високите си годишни приходи, напишете един наистина качествен бюлетин, който да бъде интересен на хората. В този случай можете да сложите линк към сайта си под името на бранда или пък URL на сайта.

Ако включите и ключови думи, по-добре за всеки случай направете линковете nofollow. И накрая, махнете всички информационни бюлетини, които нямат никакво стойност.

Малуер:

Ако сайтът съдържа малуер, премахнете линковете към вас. Или, ако знаете, че сайтът е авторитетен, се свържете с администратора и го накарайте да реши проблема възможно най-бързо.

Дотук трябва да сте добили представа как да разпознавате линкове с лошо качество. Целта на статията е просто да покаже на какво обръща внимание Pinpoint Designs.

Най-важният съвет на Lewis Sellers е да се доверявате на здравия разум. Дълбоко в себе си ще знаете дали един линк е качествен или не. Понякога линковете са полезни и от вас се иска само да ги направите nofollow. Освен това се опитвайте винаги да се поставяте на мястото на Google.

Трябва ръчно да преглеждате всеки линк и да си записвате дали трябва да го махнете или не. Ако смятате, че линкът е надежден, отбележете, че не трябва да се маха. За тази цел оцветете линка или си напишете коментар до него. Ако използвате много цветове, си направете Легенда, така че служителите на Google да знаят кой цвят на какво отговаря.

Инструменти, които ще направят живота ви по-лесен...

Съществуват много онлайн инструменти, които ще ви помогнат да разпознаете линковете, заради които ви е наложено наказание. С някои от тези инструменти ще направите анализите много по-бързо, но не бива да им се доверявате на 100%.

Сайтове/инструменти за пълно премахване на линкове:

Link Research Tools/ Link Detox

Това е един от полезните инструменти, от които Pinpoint Designs са доволни. Link Detox определя рискова стойност за всеки от беклинковете ви, който се базира на 22 различни източника на линкове. Освен това предоставя подробна информация за линковете и се опитва да даде имейл адрес или име на собственика на сайтовете, които нарушават правилата на Google. За Lewis Sellers контактната информация е изключително полезна, а част от допълнителните данни (например IP адрес на сайта и регистратор на домейна) са му помогнали да разкрие мрежи за размяна или продажба на линкове. По отношение на оценките за линковете обаче има какво да се желае. Понякога линковете, за които рискът е оценен като много нисък, всъщност трябва да се премахнат, така че, ако използвате инструмента, трябва да сте много внимателни и повторно да проверявате линковете, които възнамерявате да махнете. Но въпреки това инструментът е доста добър.

Link Risk

Lewis Sellers никога не е използвал Link Risk, но е чувал добри отзиви за него, като екипът, който работи по Link Risk, определено си разбира от работата.

Linkquidator

Можете да използвате този инструмент безплатно в продължение на 30 дни за ограничен брой беклинкове.

Remove'em

Sellers е използвал Remove'em за няколко от кампаниите, но не е очарован от интерфейса. Инструментът обаче върши добра работа за намиране на некачествени линкове, но не показва качествените.

Rmoov

От Rmoov се опитват да не дават оценка кои линкове са с лошо качество. Системата помага по-бързо да се свържете с администраторите, като ви осигуряват контактна информация за всеки домейн и ви дава възможност да изпращате имейли и да ги проследявате чрез напомняне. Освен това периодично проверява статуса на линковете ви и отбелязва всяка предприета стъпка в Google Doc.

Barry Schwartz от Search Engine Roundtable е написал отличен материал за идентифициране на вредни линкове. Там се споменава, че все още се налага да правите ръчна проверка дори когато използвате инструменти, защото не може да им се има доверие на 100%.

Очаквайте продължение.





Публикувано на 19.11.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация