Безплатна регистрация

Публикации

Три типа съдържание, което Гугъл харесва

Три типа съдържание, което Гугъл харесва - примери с български фирмени сайтове.

 

Всички вече сме чували, че доброто и уникално съдържание е ключово за доброто позициониране на уебсайта ни в Гугъл. И както в повечето случаи, проблемът възниква, когато се опитаме да приложим в действие този общовалиден и известен принцип. Наясно сме, че уникално съдържание означава такъв текст, който се появява за пръв път на нашия сайт, а доброто съдържание предполага смисловото му богатство, разнообразие и тематична свързаност. Как обаче да пишем и къде да разположим подобни текстове за фирмени сайтове? В 95% от случаите те се състоят от няколко текстови страници, описващи дейността и партньорите на фирмата и евентуално продуктов каталог, с предлаганите продукти или услуги? С тази статия ще дадем няколко идеи за решаването на този проблем.



1. Направете си портфолио

Ако сравните произволни сайтове на български фирми с фейсбук профилите на средностатистически интернет потребители, ще установите колко шаблонна и клиширана информация предоставят компаниите на евентуалните си клиенти. Задължителната секция "за нас" съдържа няколко реда за профила и историята на фирмата, разположена по правило на една страница. Подобна схематичност не помага за доброто позициониране на сайта в Гугъл, а и не дава отговор на най-важния потребителски въпрос: "защо да избера тази фирма"?

Всяка компания има какво повече да каже за себе си и точно това е информацията, от която потенциалният клиент има нужда. Става дума за примери от реалната дейност на фирмата, ежедневни казуси, с които се сблъскват и решават служителите й. Това могат да бъдат описания на извършени услуги и обекти, с конкретни особености и характеристики. Предимството на този тип информация е, че тя дава възможност на потребителя да се идентифицира с конкретния възложител и да си представи по-ясно какво го очаква при бъдещата съвместна работа.

Ето добър пример за подобна секция в сайта на наш дългогодишен клиент:

 



Тук е описана работата на фирмата по конкретни обекти, техните специфични особености, както и подходът на компанията към всеки един казус. Всяко представяне е придружено от снимки, които илюстрират постигнатия резултат. По този начин съдържанието на фирмения сайт постепенно е увеличено с 19 уникални страници /2 за краткото представяне на обектите и 17 за подробното им описание/.


Последователното развитие на портфолиото позволява натрупването на уникално съдържание, което съчетано със SEO писане, води до доброто класиране сайта при търсене на ключови думи в Гугъл.

Ако не ви хрумва каква информация можете да включите в подобна секция, изпратете ни линк към вашия сайт, с име и телефон за връзка на този адрес: office@website.bg и ние ще се опитаме да ви помогнем.



2. Привлечете трафик към ценовите си листи

При търсене в Гугъл потребителите много често използват комбинацията "ключова дума + цени". Този тип потребители са много интересни за фирмите, които предлагат съответния продукт или услуга, защото това търсене издава конкретна нагласа и готовност за покупка. Най-добрата страница, към която трябва да води тази комбинация е естествено ценовата листа. В повечето случаи това не се случва, защото секцията за цени съдържа само една таблица, в която имаме заглавия на продукти/услуги и цени. На този етап Гугъл категорично не харесва подобно съдържание, състоящо се от малък на брой /под 200/ и често повтарящи се думи.

Какво да направим? Да добавим текстово описание над съответната таблица. То може да е свързано с принципите на ценообразуване, с често задавани въпроси от клиенти или с всякаква друга релевантна информация. Ето как изглежда и една подобна страница на наш клиент, която излиза на първо място по конкурентна комбинация от ключова дума + цени:

 

 

В конкретния случай текстът над таблицата е допълнен и със съответен пояснителен текст под нея. По този начин схематичната страница придобива уникален вид, който е началната стъпка за доброто класиране по съответната ключова фраза, заложена в заглавието и метатаговете.

Чудите се как би изглеждала вашата ценова листа? Свържете се с нас на office@website.bg и ще ви дадем няколко идеи.

 


3. Продуктово ревю

Основният проблем при оптимизацията на фирмени сайтове е еднотипното и често повтарящо се описание на предлаганите продукти или услуги. Става дума за съдържание от типа продуктов каталог, състоящо се от съответни категории и представено на две нива: 1) списък на продуктите, представени със заглавие, кратко описание и често снимка и 2) подробно описание на продукта, до което се стига след клик върху краткото представяне от първо ниво.

В повечето случаи подобна страница изглежда така:

 



В нашия случай това е страницата, която искаме да излиза по ключовата дума "почивки в Турция", защото тук са представени всички предложения на фирмата за тази услуга. Но тази категория не излиза при търсене в Гугъл по тази конкурентна фраза в първите няколко страници. Основната причина е, че тя се състои от 5 еднотипни заглавия, в които има и повтарящи се фрази. Общото й съдържание е в рамките на 40 думи, което определено не впечатлява роботите на Гугъл.


Добре, но какво може да се направи, при условие че фирмата предлага само тези оферти и те действително си приличат по много параметри? Решението се състои във въвеждането на продуктово ревю – текстово описание към съответната категория.

Ето как изглежда идентична страница в същия сайт, след въвеждането на ревюто:

 


Страницата е вече с обем от около 500 думи, а релевантният текст е причината класирането й в Гугъл да се предвижи с 8 страници напред, в рамките на две седмици.

Периодичното въвеждане на уникално съдържание е ключово условие за доброто позициониране на фирмения ви сайт в Гугъл. За да може това да се случва, открийте източник на информация, свързана с дейността ви, който да позволява създаването на текстове. Те ще са от полза за потенциалните ви клиенти, а и ще помогнат за повишаване на рейтинга на уебсайта ви. Много често основното препятствие е липсата на време и човешки ресурси. В този случай бихте могли да възложите тази дейност на специализирана дигитална агенция, която да помогне за реализирането на вашите цели.

Ако темата е провокирала вашия интерес и са възникнали конкретни въпроси, свържете с нас на office@website.bg. И за да улесним първоначалния ни контакт ви предлагаме следната промоция за популяризиране на вашия сайт.





Публикувано на 20.11.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация