Безплатна регистрация

Публикации

Как да подобрите оптимизацията на сайта си като използвате резултатите от Google Adwords

Много от хората, занимаващи се с реклама, предпочитат Google AdWords като основно средство за PPC. В практиката този вид реклама успешно може да се съчетава и с оптимизацията на сайта.

 

Но освен за привличане на платен трафик към сайта ви, AdWords може да се използва и за оптимизация. Ето няколко идеи за това:


1. За изследване на ключовите думи

Най-важната употреба на AdWords за SEO е за изследване за ключовите думи. Те стоят в основата на всяка кампания по оптимизация и дори да сте експерт в оптимизираната ниша, винаги трябва да правите проучвания за ключовите думи, защото много често хората търсят по доста неочаквани думи и фрази, за които вие като специалист изобщо няма да се сетите. Очевидно доброто класиране зависи най-вече от това по какви ключови думи търси таргетираната аудитория, а не кои според вас са най-подходящи за конкретната ниша.

За да разберете по какви думи търсят потребителите, трябва да използвате инструмент за изследване на ключовите думи. Има много инструменти, както безплатни, така и платени, но Google AdWords Keyword Tool безспорно е най-добрият.

Лесно можете да използвате AdWords за изследване на ключовите думи. Просто въведете URL на сайта си или пък най-основни ключови думи. Инструментът автоматично ще ви изкара доста примерни думи. Прегледайте резултатите и изберете всички ключови думи, които ви се струват уместни и за които има приличен обем на търсене.

Сигурно искате да се класирате по абсолютно всички от тях, но най-добре би било да фокусирате усилията си само върху няколко. Идеята е на този етап да намерите ключови думи, които са сравнително лесни за оптимизиране, но за които все пак да има приличен брой търсения. Тези ключови думи са най-малко конкурентни в Google. Отидете на Google.com и въведете една по една избраните думи. Най-добре е да търсите конкретната фраза, затова я оградете с двойни кавички. Отбележете си колко резултата излизат за всяка фраза. След като съберете "броя резултати в мрежата", изчислете конкурентността на всяка от ключовите думи, като разделите "глобалния обем на търсене" на "броя резултати в мрежата". Ключовите думи, при които съотношението е най-високо, са по-лесни за оптимизиране.

След това можете да започнете кампания по оптимизация по тези ключови думи, но би било много по-разумно вместо това да започнете AdWords кампания.


2. За да гарантирате, че избраните от вас ключови думи ще водят до конверсии

След като сте избрали ключовите думи, трябва да проверите дали ще ви донесат успех или, с други думи, дали ще доведат до повече конверсии. Независимо колко прецизно сте подбирали ключовите думи, ако не ги изпробвате на практика, няма как да знаете със сигурност дали ще са успешни или не. Можете да изберете рентабилни ключови думи с висок глобален обем на търсене и ниски нива на конкуренция, но пак да не постигнете нищо.

Да кажем например, че решавате да оптимизирате сайта webconfs.com по ключова дума "оптимизация за търсещи машини". След като цяла година сте полагали огромни усилия, сайтът може да се появи на първа страница в Google по оптимизираната фраза, но няма как да сте сигурни, че това ще се случи.

Но да приемем, че след година усилена работа по оптимизацията му, сайтът излиза на първа страница по тази фраза. За съжаление, дори доброто класиране може да не донесе очакваните резултати заради високия bounce rate (процента потребители, които напускат сайта, вместо да посетят другите му страници). Тъй като сайтът не предлага SEO услуги, много от хората, които търсят по тази ключова фраза, всъщност не намират това, което търсят. Не толкова популярни ключови фрази като "SEO съвети" и "SEO указания" обаче може да имат по-нисък bounce rate и да се окажат по-успешни от "оптимизация за търсещи машини".

Резултатът не е неочакван, но цената, която ще платите, е. Ако бяхте започнали кампания в  AdWords, щяхте да си спестите много неприятности. Можело е да похарчите 20-50 долара в AdWords за "оптимизация за търсещи машини" и след по-малко от седмица да разберете, че тази фраза има висок bounce rate и няма смисъл да се прави оптимизация за естествени резултати. Тези 20-50 долара са щели да ви спестят една година напразни усилия.


3. За по-добър CTR при сегашното ви класиране

Освен за изследване на ключовите думи, AdWords е ценен инструмент за постигане на по-добър CTR (Click-through Rate) при сегашното ви класиране. Можете да се класирате добре по дадена ключова дума и да привличате много трафик, но пак да не можете да се възползвате от този трафик заради ниския CTR. Причините за това са всевъзможни, например неподходящо заглавие и описание.

AdWord може да ви помогне да увеличите CTR при сегашното си класиране. Например, ако направите рекламна кампания в AdWords и останете доволни от постигнатите резултати и от конверсиите, може да продължите с тези реклами, правейки промени по заглавието и описанието, докато не достигнете максималния CTR за ключовите си думи.

Със сигурност ще са необходими поне няколко опита, докато откриете печелившата комбинация от заглавие и описание. На моменти CTR може дори да се понижи, но след като откриете магическата комбинация, просто копирайте заглавието и описанието като заглавие и описание на страницата си, за да увеличите максимално CTR и при органично търсене.


4. За географско таргетиране

Друга полза на AdWords за SEO включва географското таргетиране. Ако се стремите да привлечете трафик от различни географски локации, можете да използвате Google Analytics, за да сравните конверсиите при различните локации. Съвсем нормално е за една и съща ключова дума да има значителни несъответствия в конверсиите за различните държави.

Можете да използвате Google Analytics, за да видите за кои от страните се отчитат най-високи конверсии и да вложите повече усилия. Можете например да създадете локални страници за тези държави или да таргетирате специфични за тях ключови думи и това да ви донесе висок процент конверсии.

AdWords е един наистина ценен инструмент не само за хора, занимаващи се с реклама. Наистина той бил разработен като инструмент за реклама, но не се използва само и единствено за това. AdWords е най-ценният инструмент за много SEO специалисти, защото дори една обикновена кампания в AdWords ще ви помогне да достигнете до важни прозрения и ще ви спести много време и средства, които бихте отделили за неподходящи ключови думи.





Публикувано на 20.11.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация