Безплатна регистрация

Публикации

Как да създадете персонализиран отчет в Google Analytics

Персонализираните отчети навярно са най-полезната функция на Google Analytics, тъй като ви позволяват да намерите информацията и представянето, които най-добре ще отговорят на вашите бизнес цели.

 

Греъм Чарлтън, главен редактор на Econsultancy, споделя, че не е експерт в сферата на Google Analytics, но го е използвал в хода на работа, за да разбере по-добре поведението на потребителите и да подобри блога.

Той дава съвети за начинаещи как да се създадат персонализирани отчети от начало до край.


Откъде да започнете

Първо отворете Google Analytics и отидете на  таб Customisation.

 



След това изберете "+ New Custom Report" от горното навигационно меню:

 



Ще ви излезе екран като на снимката по-долу. На този етап може да сте малко объркани, така че би било добре от Google да осигурят повече информация за начинаещи.

 




Dimensions and metrics (Измервания и показатели)

Ето кратко описание на различните опции:

•    Report tab – Позволява ви да създавате множество табове в един и същи отчет, които лесно да преглеждате. Например, в този отчет на Дан Баркър има различни табове, които позволяват лесно да се преглеждат 4 различни показателя:

 



•    Type – Тази опция е ясна – тя просто ви позволява да промените изгледа на завършения отчет. В този случай е избран "explorer", тъй като това позволява да се създадат полезни таблици с очертаващите се тенденции, както и таблица с данните.

•    Metric group – Тук избирате каква информация желаете да прегледате, например брой кликове на PPC реклама, pageviews, уникални посетители, конверсии и т.н. Можете да изберете повече от един вариант.

•    Dimension drilldown – Позволява ви да преглеждате по-конкретна информация. Например, след като в metrics group изберете pageviews, можете да зададете "country/territory" и да видите pageviews за всяка отделна държава.

•     Filters – Позволява ви да стесните отчета. Ако продължим с предишния пример, можете да добавите филтър, с който да ви излязат само pageviews от мобилни потребители в конкретна държава.

Съществуват най-различни филтри и освен това по всяко време можете да запаметите и прегледате отчета, преди да се върнете и да направите още промени по него, така че имате възможност да експериментирате.


Създаване на персонализиран отчет

Греъм Чарлтън споделя, че съществуват добри и същевременно доста сложни персонализирани отчети, създадени от професионалисти с опит. За начало обаче е добре да се започне с по-основен отчет, който постепенно да разширявате.

Главният редактор на Econsultancy предлага да създадете отчет, който да показва трафика и конверсиите при различните комуникационни канали, защото такъв отчет ще е от полза за сайтове за електронна търговия.

Първо измислете заглавие за отчета и таба/табовете, след което изберете metric groups, които искате да проверите. На снимката долу са вижда, че Чарлтън е избрал Visits, Bounce Rate, Avg. Time on Page, Revenue и Average Order Value.

 



За dimensions е добавил "source/medium", тъй като по този начин ще се покаже източникът на трафик към сайта и когато отчетът е готов, тази информация ще излиза при вариантите, които е избрал за metric groups.

 



В конкретния случай не е избран филтър, но можете да зададете да се показва информация от коя държава са посетителите, какво устройство използват, какъв браузър използват и т.н.

Точно това е целта на персонализираните отчети – потребителите да ги създадат според специфичните си нужди.

След това изберете "save" и отчетът трябва да изглежда горе-долу така:

 



Тъй като от Econsultancy са създали различни персонализирани променливи и кампании, можете да видите и различните източници на трафика, но като цяло отчетът трябва да изглежда горе-долу по този начин.

Следващото нещо, което трябва да направите, е да анализирате статистиките и евентуално да откриете необичайни тенденции.

Например, може да се окаже, че bounce rate е по-висок при имейл трафика, отколкото при другите комуникационни канали. Това може да е индикатор за проблем – вероятно целевите страници не са оптимизирани за мобилни устройства.

Това ви позволява да видите кои комуникационни канали носят най-много успех. Ако при имейлите се отчитат много добри резултати, навярно си заслужава да инвестирате повече в тях.

Хубавото на персонализираните отчети е, че след като сте създали основния отчет, можете да подредите информацията по различен начин в зависимост от бизнес целите ви.

Бихте могли например да филтрирате по държава, за да видите откъде идват конверсиите, или по устройство, за да сравните успеха при мобилните устройства и при компютрите.





Публикувано на 03.12.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация