Безплатна регистрация

Публикации

Ъпдейтът на Google за класиране на рекламите води до по-висока ефективност на разширенията към PPC рекламите

Ъпдейтът на алгоритъма на Google за платено търсене е довел до по-висока ефективност на PPC рекламите, които имат разширения.

 

Но новият ъпдейт в алгоритъма на AdWords за класирането на рекламите е довел до лек спад в ефективността на рекламите като цяло.

Ъпдейтът, пуснат през месец октомври, променя начина, по който Google определя подредбата на платените реклами, като към цената на клик и качеството е добавен и трети параметър.

Той е свързан с разширенията и формата на рекламите и безспорно е оказал значително влияние върху PPC рекламите при търсене. Оказва се, че разширенията и форматите вече оказват влияние върху позиционирането на рекламите в страниците с резултатите от търсенето (SERP).

Елементите, които се взимат предвид при определяне на потенциалното въздействие на разширенията и форматите, включват уместност, честота на кликване, видимост на разширенията, както и резултатите в SERP.

Резултатите от проучването са обобщени по-надолу в статията, като първо е включена малко информация за разширенията към рекламите, които Google взима предвид.


Разширения към рекламите

Те позволяват на хората, занимаващи се с маркетинг, да включат в PPC рекламите допълнителна информация, която може да доведе до по-добра ангажираност на потребителите.

Така в една реклама могат да бъдат включени до 6 различни хипервръзки към сайта, които препращат към важни и уместни страници.

 



Другите формати включват разширения за местоположение (адрес на фирмата), разширения за обаждания, социални пояснения, оценки за продавача, разширения за приложения, разширения за рецензии и автоматични разширения за оферти.

Това видео от Google накратко обобщава какво се случва на практика:

 




Резултатите

Проучването, проведено от "The Search Agency", анализира резултатите при платено търсене две седмици преди и след въвеждане на новия ъпдейт, като се обръща внимание на влиянието, което ъпдейтът е оказал върху импресиите, кликванията и CTC, CPC и позиционирането.

Проучването се фокусира по-специално върху реклами, включващи едно от следните разширения:

•    Разширение за местоположение
•    Разширение за обаждания
•    Разширение за рецензии
•    Разширение за оферти
•    Разширение за приложения
•    Линкове към сайта

След това тези разширения са сравнени с цялостната ефективност на рекламите на същите рекламодатели.

Резултатите показват, че рекламите с разширения към тях като цяло имат полза от ъпдейта, а при цялостната ефективност се отчита спад.

И по-конкретно, импресиите и кликванията са се подобрили съответно с 6% и 5% при рекламите с разширения, а за стандартните рекламни групи са намалели съответно с 6% и 1%.

 



И докато се наблюдава лек спад в CTR за рекламите с разширения, относителното увеличение на импресиите и кликванията са от значителна полза за рекламодателите.

И накрая, CPC е намаляла с 5% при рекламите с разширения, а средното позициониране на страниците с резултатите от търсенето (SERP) се подобрило с 4%, като това увеличение е два пъти по-голямо, отколкото средното увеличение при рекламните групи.


Влиянието върху различните разширения към рекламите

Оказва се, че след като ъпдейтът влязъл в сила, с изключение на разширенията за приложения, при всички останали формати се отбелязва увеличение в броя на кликванията.

При разширенията за местоположение и разширенията за рецензии се отбелязва най-сериозно увеличение на импресиите – съответно с 40% и 58%. Това може да се дължи на повишеното търсене по местоположение, което напоследък набира скорост заради увеличението в мобилното търсене.

При рекламите с разширения, при които се наблюдава повишение в честотата на кликване, се отчита и понижение в средната цена на клик.


Обобщение

И докато маркетолозите сами трябва да преценят кои разширения ще бъдат най-ефективни и уместни за кампаниите им, все пак по всичко изглежда, че след ъпдейта, ефективността на PPC рекламите с разширения се е повишила.

Ъпдейтът показва, че от Google правят сериозна връзка между разширенията и честотата на кликване. Разширенията помагат не само потребителите по-често да кликват на рекламата, но и да предприемат желаните действия на сайта.





Публикувано на 16.12.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация