Безплатна регистрация

Публикации

11 тактики за SEO, с които ще постигнете невероятни резултати

Знаете ли какъв е ключът към добро класиране в Google? Най-вероятно ще отговорите, че това са линковете, съдържанието и онпейдж оптимизацията.

 

Всички тези неща оказват влияние върху оптимизацията, но за последните 11 години Нийл Пател от Quick Sprout е успял да стигне до извода, че креативността е това, което носи успех в сферата на SEO. Той е изпробвал метода проба-греша и е видял кои са нещата, които помагат да се подобри класирането на всеки сайт.

И тъй като Пател се занимава с оптимизация в продължение на 11 години, той споделя 11 от своите стратегии. Някои от тях са лесни за изпълнение, а други изискват повече време, но ако използвате някои от тях, трафикът ви от търсачките ще се увеличи.

Ето ги и стратегиите:


1. Страниците с грешка 404 могат да доведат до повече индексирани страници

Страниците с грешка 404 показват на вас и на търсачките, че дадена страница не е открита. Това може да се получи, ако в течение на времето сте сменили своите URL или сте махнали няколко страници, за да изглежда по-добре дизайнът.

Колкото по-голям е сайтът ви, толкова повече подобни грешки ще се появяват. Но вместо стандартната страница за грешка 404, можете да помислите за по-забавен дизайн като този:

 



Проблемът в конкретния случай е, че горната страница е забавна, но не допринася много за по-добро класиране в търсачките.

За да реши проблема при големите сайтове, Нийл Пател създава страници с интересни изображения като показаното по-горе, като обаче включват и 25-50 произволни линка към вътрешните страници на сайта. Всеки път, когато се отвори страница с грешка 404, линковете автоматично се сменят.

По този начин можете да увеличите броя на индексираните страници. Тактиката се оказала толкова ефективна, че когато преди години Пател работил с TechCrunch, успял да увеличи трафика им от търсачките с 9% за около месец, използвайки единствено страници с грешка 404.

Колкото повече са индексираните ви страници в Google, толкова по-голяма е възможността да увеличите трафика от търсене.


2. Не се страхувайте да организирате "състезания" между свои продукти

Подобно на страниците с грешка 404, Zappos използват страници, в които потребителите сравняват два продукта и избират единия. Тези страници били създадени в опит да се увеличи броят на индексираните страници, което от своя страна да доведе до повече трафик от търсещи машини.

 



Бил нает програмист, който създал страници, в които се представят два продукта, а потребителите гласуват за своя фаворит.

Това, което може би не знаете, е, че всъщност победител няма. Продуктите се сменят всеки път, когато се зареди страницата, и това помага да се индексират повече вътрешни страници от сайта.

Крайният резултат е над 10% увеличение в трафика от търсене.


3. Движат ли се инфографиките?

Както знаете, инфографиките са ефективна форма на маркетинг на съдържанието, но вече не носят толкова успех, колкото са носели преди.

Сигурно ще попитате защо това е така. Ами защото модата им е отминала. Те вече са се изтъркали и темите се повтарят. Това обаче не означава, че с тяхна помощ няма да увеличите трафика или беклинковете си. Просто трябва да влагате повече креативност.

 



Тази инфоргафика с леопард е една от най-интересните, на които Пател е попадал. Ефектът й се дължи не на информацията, а на това, че изображенията се движат.

Въпросът е колко успешна е била идеята на създателя й. Оказва се, че 1,170 уебсайта са сложили линк към нея, което не е никак зле.

Ако не успеете да намерите човек, който да ви направи движеща се инфографика, винаги можете да платите на дизайнер за 3D инфографика:

 



Дизайнерът на тази е взел за нея 4,000 долара, което не е малко, но ако имате финансовата възможност, инвестицията си заслужава.


4. Техниката "небостъргач"

Случвало ли ви се е да минете покрай високо здание и да се запитате каква е височината на 8-та най-висока сграда в света? Естествено, че отговорът е "не". Навярно сте си задали въпроса колко метра е най-високата, а не 2-та или 3-та най-висока сграда в света? За хората е съвсем естествено да се интересуват от най-големите или най-хубавите неща.

Т. нар. техника "небостъргач" използва точно тази наша склонност. С други думи, техниката е свързана с маркетинг на съдържанието за хора, занимаващи се с линк билдинг.

Ето стъпките, които трябва да следвате, ако искате да я приложите:

•    1-ва стъпка: Намерете създадено от други хора съдържание, към което има много линкове. За тази цел се разровете в Google и използвайте Open Site Explorer.

•    2-ра стъпка: Използвайте идеята, която сте открили, но се погрижете вашето съдържание да е много по-добро. Например, ако някой е написал статия със заглавие "11 тактики за SEO, с които ще постигнете невероятни резултати", към която има стотици естествени линкове, вие напишете материал на тема "101 тактики за SEO, с които ще постигнете невероятни резултати".

•    3-та стъпка: Погрижете се съдържанието да достигне до правилните хора. Ако ръчно го споделите със сайтовете, които сте споменали в публикацията в блога си, и помолите хората да го споделят в Twitter, има по-голям шанс да увеличите трафика и беклинковете си.

Блог публикацията "55 SEO experts reveal their 3 favorite link building tools" ("55 SEO експерти разкриват 3-те си любими инструмента за линк билдинг") е отличен пример за използване на тази техника. Статията се оказала толкова сполучлива, че за 7 дни бил отчетен скок от 348% в органичния трафик към сайта.

 



Техниката "небостъргач" ще ви е от полза, стига да сте готови да вложите време и усилия и да създадете голямо количество съдържание. Тя ще ви донесе или огромен, или никакъв успех, защото, ако създадете посредствени текстове, резултатът няма да е добър.


5. Научете какъв тип потребители имате, за да генерирате уместен трафик

Повече потребители невинаги означава по-голям успех. Неуместният трафик е безполезен, защото посетителите няма да се превърнат в абонирани потребители, а още по-малко в реални клиенти.

Ето един пример. На долното изображението се вижда, че за ключови фрази, свързани с "how to get more Instagram followers" ("как да спечелите повече последователи в Instagram"), сайтът на Нийл Пател имал над 120,000 посетители от Google на месец.

 



Когато конкретната уебстраница загубила класирането си по тези ключови думи, броят на хората, които на ден се абонирали за имейли, не се променил. Приходите също не намалели.

Това означава, че трафикът от ключови думи, свързани с Instagram, не е водел до конверсии. Причината за това е, че мнозинството потребители не търсели по тези ключови думи, нито пък се интересували от подобни теми.

За да избегнете генериране на безполезен трафик, първо трябва да разберете към кой тип потребители спадат вашите. Ето няколко примера:

 



Ако вашият типичен потребител си пада по техника, със своето съдържание, ключови думи и цялостно послание трябва да се опитате да таргетирате хора като Mike. Например, ако Mike си търси нов телефон, едва ли ще пусне "мобилен телефон" за търсене в Google. Вместо това ще изпише нещо от сорта на "Nokia Lumia резолюция камера". Разликата е огромна, защото техничарите обикновено търсят конкретна информация, преди да закупят даден продукт.

От друга страна, ако типичният потребител е човек като Geoff, за когото водещ фактор е цената, следва да се опитате да таргетирате ключовите думи, по които той ще търси. Ако Geoff има нужда от мобилен телефон, едва ли ще изпише "Nokia Lumia резолюция камера", а по-скоро ще пусне за търсене "отстъпка смартфони".

Нийл Пател споделя, че трафикът на Quick Sprout започнал да се увеличава чак през януари 2013 г. Вярно, през 2013 г., за разлика от предишни години, Пател отделил доста повече време и средства за съдържание... но и през 2012 г. се опитал да направи същото. Всичките му предишни опити се проваляли, защото не бил наясно какъв тип хора четат Quick Sprout.

През предходните години статиите включвали по-общи съвети на тема маркетинг, защото Пател си мислел, че повечето читатели се занимават с онлайн маркетинг. Но след направено проучване установил, че 68,8% от читателите са хора със свой бизнес, които искат да научат повече по въпроса как да го рекламират.

След това Пател сменил подхода си към съдържанието. Той започнал да дава съветите стъпка по стъпка, така че всеки да ги разбере и да може да ги приложи. Освен това започнал да пише и повече текстове, свързани с различни тактики, а не с теория, тъй като подобно съдържание било по-полезно за хора, занимаващи се с бизнес.

Крайният резултат бил 152,42% увеличение на трафика и 259,62% увеличение на pageviews за последните 12 месеца.

 



Ако искате да извлечете полза от подобна информация, първо трябва да отделите време и да разберете към кой тип хора спадат вашите потребители. Не е достатъчно да знаете дали са счетоводители или се занимават с маркетинг. Вместо това трябва да се сдобиете с колкото се може по-подробна информация. Например, типичният посетител на KISSmetrics е:

•    вицепрезидент "Маркетинг", директор "Маркетинг" или маркетинг мениджър;
•    служител на компания, която предлага софтуерни услуги или се занимава с електронна търговия;
•    човек, чиято компания има годишни приходи, надхвърлящи 10 милиона долара.

Когато таргетираните хора отговарят на тези критерии, от KISSmetrics имат потенциални клиенти, за които съществува по-голяма вероятност да се превърнат и в клиенти.


6. Оптимизирайте честотата на кликване

Както знаете, по-доброто класиране означава повече трафик, така че най-вероятно вече работите в тази посока. Но дали някога сте обръщали повече внимание и на честотата на кликване (CTR)?  

Това, че хората виждат сайта ви сред резултатите в търсачките, не означава, че ще кликнат на него.

Чрез инструментите за уеб администратори можете да видите класирането си и честотата на кликване по конкретни ключови думи.

 



Ако анализирате ключовите думи, по които се класирате, нормалното позициониране и честота на кликване, ще видите в кои области има възможност за развитие. Като цяло, ако честотата на кликване за дадена ключова дума е 30%, значи се справяте добре, а ако е над 40%, се справяте изключително добре.

След като анализирал 63 регистрации в Google Webmaster Tools, Пател установил, че думите с най-висока честота на кликване са:

1. How to
2. [List-related numbers]
3. Free
4. You
5. Tips
6. Blog post
7. Why
8. Best
9. Tricks
10. Great

Като използвате тези думи в заглавните тагове и мета описанията, можете да направите няколко теста, с които да се опитате да увеличите максимално честотата на кликване.

Друг начин да постигнете същия резултат е като сложите своя снимка към публикуваните материали. Въпреки че преди са се постигали доста по-добри резултати с тази тактика, и сега снимката ще ви открои от останалите.

 



Дори сайтът ви да не е насочен към съдържанието, пак можете да използвате маркиране на структурирани данни. Ако използвате Schema.org, ще разполагате с безброй възможности: ревюта, рейтинги, rich snippets и т.н.


7. Поискайте, вземете назаем или откраднете

Кой казва, че трябва сами да сте създали съдържанието, за да извлечете полза от него? Пател е забелязал тенденцията Mashable да слагат на сайта си чужди инфографики.

Естествено, Mashable слагат линк към източника, но интересното е, че получават повече трафик и споделяния в социалните мрежи за инфографиката от него.

 



Екипът на KISSmetrics също е изпробвал подобен подход. За дизайна на целевата си страница взаимствал инфографика от компания, наречена Formstack. Естествено, от KISSmetrics включили линк към Formstack и, освен това, за да избегнат дублиране на съдържание, добавили уникален текст около нея.

В рамките на няколко седмици тази "взета назаем" инфографика вече била споделена 1,910 пъти в Twitter и била харесана 1,400 пъти във Facebook. А това никак не е зле за съдържание, което някой друг е създал.

Когато прилагате тази стратегия, в никакъв случай не трябва да взаимствате чужди текстове, защото съдържанието ще се дублира. Но ако вземете изображения или клипове и ги оградите с уникален текст, ще пожънете успех. Обезателно обаче трябва да включите линк към източника, защото в противен случай ще нарушите закона за авторско право.


8. Колкото по-бързо, толкова по-добре

Знаете ли, че скоростта, с която се зарежда сайтът ви, оказва влияние върху класирането в Google? От Google установили, че когато класират по-бавно зареждащи се сайтове на челни места в страниците с резултати, това оказва негативно влияние върху потребителския опит и хората започват по-рядко да използват търсачката.

По тази причина от Google пуснали инструмента Page Speed, с който хората със собствен бизнес могат безплатно да подобрят скоростта за зареждане на сайта си.

•    Когато Google отчитат забавяне от ½ секунда, трафикът им намалява с 20%.
•    Когато сайтът на Amazon се зарежда с 1/10 от секундата по-бавно, Amazon губят 1% от приходите си, което е доста за компания с годишни приходи в размер на милиарди долари.
•    Когато сайтът на Yahoo се зарежда с 2/5 от секундата по-бавно, трафикът им намалява с 9%.

Тази ситуация не касае само големите сайтове. От Judy’s Book отчели над 20% увеличение на трафика от търсещи машини, след като сменили сървърите си с такива с по-голяма CPU мощност и памет. С помощта на кеш-памет, уеб страниците на Judy’s Book започнали да се зареждат по-бързо, което довело до 20% увеличение в трафика от търсене в рамките на 30 дни.

 



Ако се чудите за колко време се зарежда сайтът ви и как тази скорост може да се подобри, просто въведете своя URL тук и ще ви излезе списък с препоръки как да направите сайта си по-бърз.


9. Дължината на съдържанието влияе на класирането

Можете ли да отгатнете какъв е средният брой думи на уебстраница, която излиза на 1-ва страница в Google? Около 500 или 1,000, или дори 1,500? Отговорът е над 2,000 думи, което не е никак малко.

 



На горното изображение се вижда, че колкото повече думи има на една уебстраница, на толкова по-предна позиция на 1-ва страница ще се класира.

Можете да си направите следните изводи:

1. Вместо да се фокусирате единствено върху създаване на огромно количество съдържание, трябва да се концентрирате върху писане на качествени текстове: такива, които са задълбочени, не съдържат думи само за пълнеж и няма да загубят своята актуалност след 5 или дори 10 години.

2. След като създадете задълбочено съдържание, трябва да започнете да използвате новата функция In-Depth Articles, която позволява съдържанието ви да се показва в онази част от страницата с резултати, където излиза задълбоченото съдържание.

Когато Нийл Пател започнал да използва тази функция, в рамките на 30 дни отчел 13,15% увеличение в трафика от търсачките.

 



Можете да използвате функцията, като следвате правилата на Schema.org или като използвате плъгин за WordPress. Заключението, до което ще достигнете, е, че обикновено Google класира уебстраниците по по-общи ключови думи. Например, KISSmetrics се класира в секцията за задълбочени статии по ключова дума "SEO".

 



Ако на сайта ви няма солидно количество съдържание, няма да отчетете сериозно увеличение в трафика. В идеалния случай ще ви трябва обемно и задълбочено съдържание над 2,000 думи, ако искате да постигнете успех.


10. Отзивчивият дизайн води до повече трафик от мобилни устройства

Въпреки че броят на мобилните потребители се увеличава по-бързо от броя на останалите потребители, преди Пател не осъзнавал колко важно е това, особено като се има предвид, че при повечето от сайтовете, трафикът от мобилни телефони и таблети е под 10% от общия трафик.

Чак след като бил направен тест с KimberlySnyder.net, Пател осъзнал колко важен е отзивчивият дизайн, пригоден за мобилни устройства. Несъмнено по-голямата част от трафика на този сайт идвал от настолни компютри, но докато се правел нов дизайн, от сайта решили, че би било добре той да е отзивчив, т.е. да е приспособен за таблети и мобилни телефони.

 



След създаването на такъв дизайн, трафикът от телефони и таблети, който преди съставлявал 18% от общия трафик, скочил на 56,7%. Но изумителното в случая е, че увеличението било отчетено в рамките на 45 дни след смяна на стария дизайн с отзивчив.

 


Ако и вие искате да постигнете подобни резултати, трябва да създадете отзивчив дизайн. Той трябва да представлява съкратена и по-бързо зареждаща се версия на сайта за компютри, тъй като повечето хора не разполагат с бърза мобилна връзка за данни.


11. Инструментите дават по-добри резултати от маркетинга на съдържанието

Кой е най-добрият начин сайтовете да се сдобиват с линкове? Маркетингът на съдържанието, нали? Оказва се, че маркетингът на съдържанието не е най-добрият начин за линк билдинг.

Пател стигнал до заключението, че пускайки свободни инструменти на пазара, човек генерира повече беклинкове и трафик с течение на времето. С други думи, безплатните инструменти са по-добра инвестиция от маркетинга на съдържанието.

 



Благодарение на безплатния инструмент на Quick Sprout, Нийл Пател успял да:

•    увеличи броя pageviews на посетител от 1,8 на 2,35;
•    намали bounce rate от 74% на 63%;
•    увеличи времето, което потребителят прекарва на сайта, от 2 мин. 10 сек. на 3 мин. 10 сек.;
•    увеличи броя на лоялните потребители.

Ако искате безплатният инструмент да генерира голям брой посетители и линкове, трябва да създадете инструмент, с който се работи лесно и от който хората имат нужда. Най-добрият начин да прецените какъв инструмент да пуснете, е като видите кои компании във вашия бранш жънат голям успех.

Например, идеята за инструмента на Пател е взаимствана от Woorank и Moz. Пател използвал доста от функционалностите на Woorank и Moz, носещи годишни приходи в размер на милиони долари, но ги пуснал безплатно.

Инструментите се оказали толкова ефективни, че Пател възнамерява да добави още два в Quick Sprout, и то напълно безплатни – един за анализ на социалните мрежи и един за анализ на конкурентни фирми.


Обобщение

Не всички 11 тактики, описани в статията, са лесно приложими, но пък носят невероятни резултати.

Ако наистина искате да подобрите класирането си в Google, можете да се поучите от грешките на Пател. Това да гледате от останалите и да ги копирате не е най-добрата идея, защото след като една тактика започне да се използва от много хора, става неефективна.

За да се класирате добре при търсене, трябва да използвате въображението си. Мислете нестандартно и ще постигнете успех.





Публикувано на 16.12.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация