Безплатна регистрация

Публикации

SEO оптимизация за локално търсене – какво да (не) правите

Все по-широката употреба на смартфоните прави оптимизацията за локално търсене по-важна от всякога, като някои от техниките за по-добро класиране са лесно приложими и безплатни.

 

В статията ще разгледаме някои добри практики при оптимизация за локално търсене и подробни съвети как да се постигне по-добро класиране.

Ето някои от нещата, които е добре да взимате предвид.


Фактори за класиране при локално търсене

Редица фактори оказват влияние върху класирането при локално търсене, но тези, които играят най-важна роля, могат да бъдат групирани по следния начин:

•    Фактори, свързани със страниците в Google Места;
•    Онпейдж фактори;
•    Име, адрес и телефон; линкове;
•    Потребителски отзиви.

Проучването на Moz от 2013 г. относно факторите за класиране при локално търсене е отличен източник на информация за оптимизацията за локално търсене. От Moz са събрали мнения от водещи имена в бранша, на базата на които са създали доклада си.

На снимката по-долу се вижда съотношението между отделните фактори:

 




Какво е добре да правите

Да оптимизирате страниците за локално търсене по таргетирани ключови думи

Заглавният таг на страница от сайта трябва да включва името на бранда, таргетираната ключова дума и локацията. Същите фактори трябва да взимате предвид и когато се пише мета описание на страницата.

Не е трудно да създадете заглавни тагове и мета описание, които да звучат естествено, като целта е да оптимизирате страницата както за потребителите, така и за търсещите машини.

Ако имате само един адрес, можете да го включите във футъра за допълнителна справка.

Ето един пример от Feng Sushi:

 




Оградените в червено участъци показват къде в съдържанието на страницата са използвани таргетирани ключови фрази като "sushi delivery Kensington".

Като цяло на страницата е направена оптимизация, без обаче да се прави компромис с потребителския опит или съдържанието да изглежда неестествено.


Да използвате Google Места/ Google+ локални страници за всяка локация на местен бизнес

Това позволява на фирмите (безплатно) да създават обяви, които ще се появят до уместните резултати при търсене.

Google поставя тези резултати на видно място при търсене през компютър и най-вече през телефон.

 



Както се вижда от скрийншотовете, Latium и Black and Blue са позиционирани на доста видни места при търсене през компютър или мобилен телефон.

 



Да използвате актуално име, адрес и телефон, както и онпейдж адреси

Името, адресът и телефонът са ключови фактори при оптимизацията за локално търсене и Google ги третира подобно на линковете. Също както при линковете, името, адресът и телефонът от уместни и авторитетни сайтове имат по-голяма тежест.

Google отчита и частична информация като име + адрес или адрес + телефонен номер.

Ето един пример от скрийншота с Feng Sushi:

Feng Sushi
13 Stoney Street London
SE1 9AD
020 7407 8744

 



Да отбележите адреса си по подходящ начин

Schema.org предлага набор от html тагове, които сайтовете могат да използват, за да отбележат страниците си, така че търсачките да ги разпознаят.

Това позволява на човек да използва адрес и допълнителна информация за местоположението във формат, който се приема добре от търсещите машини. Ето и малко повече информация по темата от Search Engine Watch.

Да насърчите потребителите да оставят отзиви за фирмата ви в Google или на сайтовете на трети лица

По-големият брой потребителски отзиви помага за по-добро класиране и за по-висока честота на кликване при локално търсене.

Ето защо е добре да включите дискретен текст в менютата, визитките и касовите бележки, и т.н., с който учтиво молите потребителите да напишат отзив за фирмата ви.

Да използвате базата данни с имейл адреси на потребители, за да генерирате отзиви от лоялни клиенти

Просто използвайте максимално добре своята база данни с имейл адреси.

Да включите Google+ в своята стратегия за локално търсене, за да направите оптимизация за персонализирано търсене

Не трябва само да създадете обява в Google+ и да спрете дотук. Вместо това имате възможност да добавяте изображения, допълнителна информация за местоположение, линкове към сайта си и т.н., благодарение на което вашите резултати при търсене ще привлекат вниманието на повече потребители.

По отношение на персонализираното търсене е важно да се отбележи, че обявите в Google+ се отразяват върху резултатите при локално търсене, следователно колкото по-атрактивни са вашите страници и продукти, толкова по-добре.


Какво е добре да НЕ правите

Да създавате информация и рекламен текст, които изглеждат неестествено и приличат на спам (в Google Места/ Google+ локални страници)

По този начин само ще отблъснете голям брой потенциални клиенти, като също така това няма да се приеме добре от търсачките.

Да се опитвате да създавате страници в Google Места, които не са свързани с физическия ви адрес

По този начин целта напълно се обезсмисля.

Да плащате за фалшиви потребителски отзиви

Фалшивите отзиви може и да ви се струват доста примамливи, но няма как да не си проличи, че са изкуствено създадени, и хората съвсем скоро ще се усетят.

Сами да пишете фалшиви потребителски отзиви

Ако няколко човека са изказали негативно мнение за вас или пък положителните отзиви се трупат бавно, може да се изкушите сами да напишете един-два. Също както при купените фалшиви отзиви, така и тук съществува опасност да загубите доверието на потребителите, а това е много по-лошо от единичните негативни мнения срещу вас.
 
Да забравите за репутацията си в интернет пространството

Можете да помолите хората да напишат отзив за фирмата ви и да създадете обяви в Google+, Yelp и др., но това, което наистина искате, е да получите голям брой положителни потребителски мнения.

А това може да се постигне само като осигурявате отличен потребителски опит и правите всичко възможно да си изградите безупречна репутация.

Вземайки под внимание електронната комуникация и ролята на социалните мрежи в днешно време, човек трябва да има предвид, че редица фактори оказват влияние върху репутацията на една фирма в интернет пространството и се отразяват на резултатите при търсене.

Да вземем за пример Lysses House Hotel в Хемпшир. Един спор, в който било замесено името на хотела, получил широк отзвук в социалните медии и напълно разрушил репутацията на хотела.

Независимо кой е бил прав и кой – крив, дълго след като хората забравят за случая, той все още ще има негативно отражение върху честотата на кликване, а оттам и върху направените през локално търсене резервации.





Публикувано на 28.01.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация