Безплатна регистрация

Публикации

7 важни компонента, от които се нуждае всяка кампания за оптимизация

Уморихте ли се да четете едни и същи SEO съвети за това как трябва да оптимизирате мета таговете?

 

Въпреки че мета таговете са важни, те няма да окажат чак толкова голямо влияние върху трафика от търсене, както някои от по-модерните методи за оптимизация.

Ако планирате оптимизация на сайта си за търсещи машини, значи е време да започнете да мислите по по-нестандартен начин, както и да прилагате няколко необикновени, но пък важни тактики.

Ето 7 от тях:

1. Линк билдинга на несериозните ви конкуренти

Един от начините да се сдобиете с беклинкове, е като използвате инструменти като Ahrefs, за да видите кои сайтове са сложили линкове към конкурентите ви, и след това ги помолите за беклинкове. Тази тактика обаче обикновено се оказва неефективна, защото сайтовете на основната ви конкуренция сигурно са доста добре оптимизирани.

Случвало ли се е обаче да изпробвате тази тактика със сайтове, които се класират на 10-та страница или дори по-назад в Google по ключовите думи, които таргетирате и вие?

 



Ще видите, че сайтовете, сложили линкове към ваши конкуренти, които се класират от 10-та страница нататък, ще бъдат по-склонни да сложат линк и към вашия сайт. Тези линкове са по-естествени, освен това не сте ги купили и обикновено идват от много стари сайтове, които трябва да обновяват информацията си по-често.

Така че, ако им изпратите имейл с предложение да сложат линк към по-ценна и актуална информация, има по-голяма вероятност да се съгласят. Също така, ако сайтът има Пейдж Ранк 4 или по-нисък, е по-вероятно да сложи линк към вас, тъй като сайтовете с по-висок пейдж ранк обикновено са собственост на фирми, а не на частни лица.


2. Анимирани инфографики

Инфографиките все още дават резултат. Вярно, не чак толкова добър, колкото преди, но все пак дават резултат. Допреди няколко години човек можеше да добави безинтересна инфографика към почти всяка тема и тази инфографика пак да бъде споделена от стотици потребители в социалните мрежи.

В днешно време човек първо трябва да се увери, че информацията в инфографиките наистина е добра и че самата графика е приятна за окото. Например следната инфографика на тема цветове на Ний Пател от Quick Sprout получила над 800 харесвания във Facebook, 600 споделяния в Twitter и 23,264 посещения в рамките на три дни. Все пак, добре е да се отбележи още веднъж, че информацията и дизайнът са страхотни.

Ако смятате резултатите за впечатляващи, имайте предвид, че Нийл Пател има над 500,000 посетители на месец в Quick Sprout, така че за него не е чак толкова трудно да привлече трафик към една инфографика и да накара хората да я споделят в социалните мрежи.

A можете ли да познаете колко трафик е привлякла за 30 дни тази инфографика, показваща как работи един двигател? Оказва се, че цели 350,000 посетители.

 



Това е доста, като се има предвид, че сайтът, на който била публикувана, няма почти никакви редовни читатели. Този факт показва, че анимираните инфографики са доста успешни.

Вижте следващия пример с леопарда. Той има над 1,170 естествени беклинка.

 




3. Оптимизация на мета таговете с AdWords

Има два основни елемента, които определят колко трафик ще получите от търсачките: първият е класирането, а вторият - честотата на кликване.

Знаете ли как да увеличите честотата на кликване? Навярно като изпробвате нови заглавни тагове и мета описания на уеб страниците си?

Да, оказва се, че е точно така, но изпробването на различни заглавни тагове и мета описания е много досадно. Щеше да е по-лесно просто да знаете какво дава резултат, за да използвате и вие подобен текст за мета таговете си.

За щастие има начин да разберете кой текст ще ви помогне най-много да увеличите честотата на кликване, без да изпробвате алтернативни варианти. Оказва се, че Google AdWords има алгоритъм, поставящ най-отгоре рекламите, за които се плаща най-много и които имат най-висока честота на кликване.

 



Рекламите, които редовно получават голям брой кликвания, обикновено стоят по-високо в карето за спонсорирани връзки, така че можете да видите техния текст, след което да използвате подобен и в своите мета тагове, за да се увеличи честотата ви на кликване.


4. Задълбочени статии

От Google пуснаха ъпдейт за задълбочени статии, след който в резултатите при търсене вече се появява задълбочено съдържание.

 



С помощта на тази тактика, Нийл Пател и колегите му увеличили трафика към блога си в KISSmetrics с 13,15% за 30 дни.

 



Въпросът е какво трябва да направите, за да започнете да се класирате в тази секция. Ето и отговора:

1. Опитайте се да създадете качествено съдържание с дължина най-малко 2000 думи.
2. Пишете по общи теми, характерни за вашия бранш.
3. Постарайте се кодът ви да следва правилата на Schema.org или използвайте този WordPress plugin.

След като последвате горните съвети, изчакайте около месец и ще започнете да отчитате поне малко повече трафик от Google. Ако това не се случи, значи съдържанието ви не е достатъчно изчерпателно. Нийл Пател установил, че материали с дължина от около 1,500 думи не получават кой знае какъв трафик от секцията за задълбочени статии. Но когато съдържанието се увеличи до над 2000 думи, се отчита и увеличение в трафика.


5. Уместните линкове са новият пейдж ранк

В свое интервю, един бивш служител на Google, работил в екипа за уеб спам на Мат Кътс, казал, че уместните линкове са новият пейдж ранк.

Google безпроблемно забелязва сайтовете, които създават неестествени линкове, така че вместо да ги санкционира поотделно, търсачката пуснала ъпдейта Пингвин, насочен срещу сайтове с неуместни беклинкове.

Повечето уебмастъри си мислели, че могат да надхитрят ъпдейта, като купуват линкове в статии в блогове или като създават гост публикации по теми, които имат връзка със сайта им. Линкът към сайт за маркетинг от блог за маркетинг се оказва много по-ефективен в сравнение с линк от статия на тема маркетинг, публикувана в някой бизнес блог.

Следователно, ако желаете да подобрите класирането си, не бива да се фокусирате върху пейдж ранка или броя линкове. Вместо това обърнете внимание на качеството. Уместните линкове ви дават по-големи възможности да подобрите класирането си и то да се запази в дългосрочен план.


6. Повече автори = по-голям трафик

Когато въпросът за авторството все още беше нов за Google, сайтовете с повече съдържание отчитаха до 150% увеличение в трафика от търсене. Днес, когато с резултатите при търсене се появяват и изображения, тези сайтове не отчитат чак толкова голямо увеличение, но трафикът им от търсачките все пак нараства.

 



Въпреки че Google обикновено показва по един автор за сайт, ако за сайта ви пишат повече хора, до вашия резултат при търсене все пак могат да се показват снимките на различни автори. Ето как от Geekwire го постигат:

 



Това помага не само за честотата на кликване, но и за представянето ви в социалните мрежи, защото повече хора ще споделят в Google Plus, което пък се отразява върху класирането.

Ако желаете да приложите тази тактика, се препоръчва следното:

1. Да се погрижите повече хора да пишат за блога или сайта ви.
2. Да насърчавате авторите да споделят съдържанието чрез личните си профили в социалните мрежи, защото по този начин материалите ще бъдат харесани от повече потребители.


7. Линк билдинг с неработещи линкове в Wikipedia

Най-трудната част е да намерите несъществуващи страници, към които много хора са слагали линкове. Wikipedia е един от най-лесните начини човек да открие т.нар. мъртви връзки (dead links), защото, ако в Wikipedia има линк към дадена страница, има голяма вероятност много други сайтове също да са сложили линк към нея.

И така, въпросът е как точно да намерите такива връзки? Първо трябва да пуснете за търсене в Google следното:

site:wikipedia.org insert keyword “dead link”

Трябва само на мястото на “insert keyword” да изпишете ключовата дума или фраза, свързана с вашия бизнес, след което ще излезе списък с резултати със страници в Wikipedia, които са подобни на сайта ви и съдържат мъртви връзки.

 



Оттам можете да кликнете на статията и да потърсите в нея фразата “dead link”.

 



От Wikipedia ще се радват да заменят тези линкове с валидни, така че от вас се очаква да проверите дали URL адресът на мъртвите връзки не е пренасочвал към страница, която има връзка със сайта ви.

За целта копирайте URL адреса в Archive.org. Ако приемем, че адресът е релевантен, следващата стъпка е да отидете в Ahrefs, за да видите дали има поне 100 други сайта с линк към този URL. Така, когато изпратите имейл на уебмастърите, около 10-20% от тях ще сложат линк към сайта ви. Ако изберете неактивен URL, който има само 10 беклинка, усилията не си заслужават.

 



След като създадете уместна страница на сайта си, вече можете да отворите статията в Wikipedia, да кликнете на бутона за редакция и да замените мъртвата връзка с URL адреса на страницата, която сте създали на сайта си.

 

 

След това можете да пишете на сайтовете, които сте намерили в Ahrefs, за да видите дали ще заменят неактивния линк с линка към вашия сайт.


Заключение


През последните няколко години оптимизацията за търсещи машини е претърпяла коренни промени. Доскоро човек можеше да си изчисти кода, да си направи линкбилдинг с няколко линка и в рамките на 6 месеца да започне да излиза по-напред при търсене. Но вече се налага човек да мисли по по-креативен начин и да прилага по-нестандартни тактики. Така че, ако дадете воля на въображението си и следвате препоръките на Google, класирането ви постоянно ще се подобрява, а постигнатите резултати ще са трайни.





Публикувано на 11.02.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация