Безплатна регистрация

Публикации

Как да преодолеете последиците от негативното SEO

Знаете ли, че конкуренцията може да навреди на класирането на сайта ви при търсене? Това се нарича негативно SEO.

 

Преди да се спрем върху това как да преодолеете последиците от него, нека кажем няколко думи за проявите му:

•    Злонамерени атаки срещу сайт – това са хакерски атаки срещу сайта ви, при които някой променя robots.txt файла и блокира Google или пък използва спам съдържание и спам линкове към вашите уеб страници.

 

•    Линк билдинг с лоши линкове – в този случай някой използва лоши линкове, които насочват към вашия сайт. Например, ако някой от конкурентите ви плати на хазартни сайтове и сайтове с порнографско съдържание да сложат линк към вашия сайт, накрая това ще окаже негативно влияние върху класирането ви.

 

•    Докладване за спам – ако хората сметнат, че присъствието на вашия сайт сред резултатите от търсене е неуместно, или че нарушавате правилата на Google за уебмастъри, могат да докладват на Google за това. Когато няколко човека го направят, от Google ще проверят дали не вършите нещо нередно, например дали не използвате неестествени линкове.

Ако се чудите дали сайтът ви е засегнат от негативно SEO, има два прости начина да си отговорите на този въпрос:

1. Ако в Google Webmaster Tools имате известия за злонамерен софтуер (malware) или за линк билдинг с неестествени линкове, но не сте правили такъв, има голяма вероятност сайтът ви наистина да е бил засегнат от негативно SEO.


2. Ако отчитате значителен спад в трафика при търсене и самите вие не сте направили нищо, с което да нарушите правилата на Google за уебмастъри, също има голяма вероятност да сте засегнати от негативно SEO.

След като вече сте сигурни, че нещо не е наред, трябва да разрешите проблема.


Как да се справите със злонамерените атаки срещу сайта

Веднъж имало хакерски атаки срещу NeilPatel.com, но тъй като Нийл Пател нямал навика редовно да проверява Google Webmaster Tools, минали месеци, преди да разбере за проблема.

 



Въпреки че атаките са направили някакви промени по сайта ви, първото нещо, което трябва да направите, е да подсигурите сървъра си.

Няма да решите проблема, ако се фокусирате само върху направените промени, но не елиминирате слабостите в защитата на сайта. В противен случай хакерите отново ще проникнат във вашата система.

Човек може да наеме фирма като Sitelock, която да премахне злонамерения софтуер от сървъра, чиято защита след това да засили. Можете също да смените доставчика на хостинг услуги с по-надежден, при който се осигурява защита срещу злонамерен софтуер.

За да предотвратите атаки срещу сайта си, избягвайте евтини доставчици на хостинг услуги и обновете целия софтуер на сървъра си, защото старите версии на WordPress например увеличават опасността от атаки.

Когато елиминирате слабостите в сигурността, следва да:
•    прегледате robots.txt файла, за да сте сигурни, че не сте блокирали Google;
•    проверите внимателно изходния код, за да сте напълно сигурни, че не сте сложили линкове към спам сайтове;
•    проверите внимателно съдържанието на сайта, за да сте сигурни, че не използвате спам думи и фрази, свързани с хазарт, порнография или с фармацевтичните индустрии.


Как да премахнете спам линкове към сайта си

Услуги като Ahrefs и Open Site Explorer позволяват на човек да види кой е сложил линк към сайта му. Трябва само да въведете своя URL и веднага ще излезе списък с резултати като показания на снимката:



Като цяло трябва да премахнете неуместните линкове и тези с прекалено много анкор текст.

Пишете на администратора с молба да махне линка/линковете. В доста от случаите обаче той ще игнорира писмото ви.

За да увеличите шансовете за премахване на линка, помолете адвокатската кантора, чиито услуги използвате, да ви даде за писмото своята бланка и дори лого. В тези случаи имате три пъти по-големи шансове за успех, защото повечето хора не искат да си имат работа с адвокати.

В случай че не сте успели да премахнете някои от линковете, трябва да се откажете от тях. Това става през Google Webmaster Tools, където ръчно посочвате на Google кои линкове да не взима предвид.



Навярно се чудите дали не може просто да се откажете от всички лоши линкове, без да изпращате писма на администраторите. Това не е възможно, защото Google изисква първо да предприемете тази стъпка и чак след това да използвате инструмента, с който да се откажете от линковете.

Имайте предвид, че малко от хората, които са пропуснали частта с писмата, са успели да си възвърнат доброто класиране.


Докладване за спам

Хубавото е, че търсачките обикновено не обръщат внимание на докладите за спам, ако сайтът не използва техники за „сива“ или „черна“ оптимизация. По-вероятно е да запазите класирането си, ако сте го постигнали по естествен начин.

Място за притеснение има само когато при оптимизация на сайта си сте нарушили някое от правилата на Google. Когато има прекалено много доклади за спам, от Google подробно проверяват сайта и ако използва неестествени връзки или cloaking например, се налагат наказания.

Хората, които се занимават само с „бяла“ оптимизация, няма нужда да се тревожат за докладите за спам, но ако използвате черни техники за SEO, ще трябва доста да се постараете, за да си спечелите отново благоволението на Google.

Хубавото е, че за разлика от другите два случая на негативно SEO, спам докладите рядко оказват влияние върху класирането, ако сайтът следва правилата на Google.


Обобщение

Негативно SEO наистина съществува и най-добрият начин да му противодействате, е като следвате правилата и създавате качествено съдържание. Като цяло сайтовете с наистина добро съдържание имат повече авторитетни линкове, а те са с по-голяма тежест от некачествените хипервръзки, насочващи към сайта.

Не можете да контролирате хората, решили да създадат лоши линкове към сайта ви, но имате влияние върху това колко авторитетен ще е той. Затова се концентрирайте върху качествените линкове, защото те ще ви помогнат да запазите класирането си, дори някой да сложи към сайта ви 100 линка от различни неавторитетни сайтове.

Алгоритъмът на Google става все по-добър и по-добър, като целта е неща като негативното SEO да станат неприложими. 





Публикувано на 22.04.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация