Безплатна регистрация

Публикации

Как да направите оценка на оптимизацията на един сайт за максимум 30 минути

Едно от най-важните умения за един SEO специалист е да прави бърза оценка на оптимизацията на един сайт. Процесът отнема само 30 минути и не е необходимо да се използват скъпи инструменти.

 

Можете да следвате изброените по-долу стъпки, за да определите доколко успешен е сайтът ви, да видите как се справят конкурентните сайтове, както и да разберете по какъв начин можете да подобрите SEO оптимизацията.

Целта на настоящата статия е да се представи един бърз и най-общ преглед на процеса по оценяване на един сайт. Текстът не навлиза в същината на пълния SEO анализ. Идеята е да се направи един съвсем бърз преглед, без да се задълбава в детайли. Ето и отделните стъпки от процеса:

•    Стъпка 1: Проверете авторитета на домейна.
•    Стъпка 2: Определете времето за зареждане на сайта.
•    Стъпка 3: Проверете дали има карта на сайта.
•    Стъпка 4: Прегледайте robots.txt файла.
•    Стъпка 5: Проверете мета съдържанието.
•    Стъпка 6: Проверете заглавните тагове.
•    Стъпка 7: Проверете съдържанието на сайта.
•    Стъпка 8: Тествайте ключовите думи.


Стъпка 1:  Проверете авторитета на домейна                     

Авторитетът на домейн представлява цифра или резултат, който сайтът получава, като максимумът е 100 точки. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-авторитетен е сайтът. Сайтовете с по-висок авторитет се класират по-добре при търсене. Авторитетът се увеличава с течение на времето, с оптимизацията и с авторитетните беклинкове. Това е най-важното нещо, което трябва да оцените за един сайт.

Човек трябва просто да отвори Open Site Explorer, да изпише URL адреса на сайта си и да натисне бутона „search“.

 



Авторитетът на домейна е цифрата, която излиза в горния ляв ъгъл на екрана.

 




Ето и какво точно означават резултатите:

 

Авторитет  Оценка
 1-10  Лоша – Сайтът е нов и неавторитетен. Предстои ви много работа.
 11-20 Прилична – Сайтът ви не е перфектен, но се справяте добре. Хубаво би било да го доразвиете.
 21-30 Задоволителна – Вижда се, че на сайта е правена оптимизация, но има много неща, които трябва да подобрите.
 31-40 Конкурентна – Авторитетът на доста стартиращи сайтове попада в този диапазон. Подобен резултат не е лош, защото започвате да се доближавате до желания авторитет.
 41-50 Добра – Това вече е постижение. Подобен авторитет е добър и на такъв резултат се радват много сайтове за електронна търговия. 
 51-60 Много добра – Изкачването към горната част на скалата показва, че авторитетът ви става все по-висок. Подобно класиране може да се окачестви като успех.  
 61-70 Отлична – Авторитет на домейн в този диапазон имат популярни сайтове, които са си спечелили сериозно признание, имат много беклинкове и значителен авторитет в своята ниша. Тук попадат много сайтове с домейн, завършващ на .edu. 
 71-80 Забележителна – Спечелили сте си добро място на страницата с резултати и се класирате доста добре в своята ниша. Quick Sprout например има авторитет на домейн 73. 
 81-90 Повече от забележителна – вие сте сред най-авторитетните сайтове. Може да се каже, че сте постигнали целта си.
 91-100 Невероятна (това е рядкост) – Сайтовете, които имат такъв авторитет на домейн, са брандове като Wikipedia, Facebook, New York Times и т.н. Навярно сайтът ви никога няма да постигне подобен резултат, защото само съвсем малък процент от сайтовете в интернет имат толкова висок авторитет на домейн.



Важен съвет: Ако един сайт има нисък авторитет на домейн, трябва да му се направи оптимизация.


Стъпка 2: Определете времето за зареждане на сайта

Google класира добре един сайт само ако той се зарежда бързо. Ако сайтът ви е бавен, няма да можете да го оптимизирате добре. Ето как да определите времето за зареждане:

Отидете на Pingdom, изпишете своя URL адрес и кликнете на „test now“.

Pingdom ще анализира времето за зареждане на сайта и веднага ще получите отчет, който изглежда по следния начин:

 



Възможно е цифрите да не ви говорят нищо, но изречението отдолу – „Your website is faster than 95% of all tested websites“, е добър индикатор за конкурентността на сайта ви. Таблицата по-долу ще ви помогне да прецените кога сайтът ви има нужда от промени.

Скорост на сайта Оценка Какво трябва да направите?
0-1 секунди Добра Нищо.
2-3 секунди Средна Не е задължително скоростта на сайта да е основният ви приоритет, но през следващите месеци трябва да работите за подобряването й.
4 секунди или повече Лоша Помислете за по-бърз хостинг, за елиминиране на елементите, които се зареждат бавно, за оптимизиране размера на снимките, за използване на мрежа за доставка на съдържание (CDN), например Cloudflare, или за други подобрения, които ще се отразят положително на скоростта.

       
Важен съвет: Ниската скорост на един сайт е индикация, че могат да се направят подобрения чрез оптимизация.


Стъпка 3: Проверете дали има карта на сайта

Имате ли карта на сайта? Картите на сайта са признак за добре организиран сайт, който лесно се индексира, а това е хубаво от гледна точка на оптимизацията.

Тъй като целта е да се оцени само оптимизацията на сайта, на този етап не е необходимо да се тревожите за протокола за картата на сайта.

•    Ако сайтът е ваш, навярно знаете дали вече има карта.
•    Ако проверявате чужд сайт, изпишете неговия URL адрес, последван от „sitemap.xml“ (понякога може да се наложи да изпишете „fullsitemap.xml“).
•    Ако все още не сте успели да намерите картата на сайта, изпишете в Google URL адреса на сайта, последван от интервал и „sitemap.xml“: www.example.com sitemap.xml.
•    Ако и този път не сте открили карта на сайта, навярно такава не съществува. А ако има карта, това е добре за оптимизацията.

 



Ето как изглежда картата на CNN.com:

 



Ако нямате карта, лесно можете да създадете такава за сайт на WordPress с помощта на безплатния плъгин.


Важен съвет: Дори един сайт да има карта, това не означава, че оптимизацията му е направена както трябва.


Стъпка 4: Прегледайте robots.txt файла

Добре оптимизираните сайтове имат robots.txt файл, в който командата Disallow не сe използва често. Важно е да имате такъв файл и той да не забранява на ботовете да индексират важни части от сайта ви.

В браузъра си изпишете [име на домейна]/robots.txt.

Ето един пример:

 



Повечето сайтове имат robots.txt файл, така че и вие трябва да последвате примера им. Някои уебмастъри са по-многословни.

 



Повечето файлове обаче съдържат само списъци с онези части от сайта, които се забранява на ботовете да индексират.

Ето файла на Quick Sprout:

 



Важен съвет: Ако един сайт няма robots.txt файл или се забранява индексирането на основни части от този сайт, това е индикатор за проблем при оптимизацията.


Стъпка 5: Проверете мета съдържанието

За да сте сигурни, че основните мета компоненти са както трябва:

•    Отидете на началната си страница.
•    Прегледайте изходния код. В Chrome за Mac използвайте клавишната комбинация Command + Option + U. В зависимост от браузъра, трябва да е възможно да видите изходния код от меню „tools“ или „view“.



В изходния код потърсете заглавния таг, като използвате функцията за търсене CTRL+F и изпишете . Така ще ви излезе заглавието на страницата, ако има такова:



В изходния код потърсете и мета описанието (meta name=”description” content=). За да го откриете по-лесно, използвайте CTRL + F.



Това са двата основни мета тага, които трябва да имате на сайта си. Вече не е необходимо да включвате мета таг за ключовите думи, защото те не се взимат предвид от Google при класирането.

Важен съвет: Мета таговете са важни за оптимизацията, затова трябва да присъстват на сайта.


Стъпка 6: Проверете заглавните тагове

Освен коректно мета съдържание, един сайт трябва да има и заглавни тагове (H тагове). Ако сайтът е добре оптимизиран, това означава, че ще има поне един H1 таг, а в идеалния случай и H2, H3 и H4.

Използвайте преглед на изходния код и потърсете всеки от елементите.

Препоръчително е да използвате CTRL+F, за да откриете по-лесно H1, H2, H3 и H4.



Важен съвет: Коректните заглавни тагове са важен елемент от добрата оптимизация.


Стъпка 7: Проверете съдържанието на сайта

За да се класира добре един сайт, на него трябва непрекъснато да се добавя актуално съдържание. Много е трудно да се постигнат трайни резултати чрез оптимизация, без редовно да се публикува съдържание.

•    Ако става въпрос за вашия сайт, би следвало да знаете дали имате активен блог или не.
•    Ако преглеждате конкурентен сайт или сайт на клиент, няма да е никак трудно да видите дали има блог или източник на съдържание. Отидете на началната страница и вижте дали има линк към „Блогове“ или „Статии“. Маркетингът на съдържанието е важен за Quick Sprout, затова Нийл Пател се е постарал хората лесно да откриват блога му:

 



Ако не успявате да намерите блог, в Google можете да изпишете следното:
inurl:example.com blog



Тъй като CrazyEgg.com е целева страница, създадена с цел увеличаване на конверсиите, не е толкова важно на нея да има линк към блог. Но все пак човек може да иска да разбере дали CrazyEgg.com имат стратегия за маркетинг на съдържанието.

На базата на гореспоменатия начин за търсене става ясно, че Crazy Egg имат блог:



Наскоро публикуваните и последователни статии са признак за актуален и успешен блог.

Както се вижда, в блога на Crazy Egg има статия, която е публикувана неотдавна.



Един по-внимателен поглед показва последователност на новото съдържание спрямо старото.

Важен съвет: Качественият маркетинг на съдържанието е важен елемент от успешната оптимизация на сайта.


Стъпка 8: Тествайте ключовите думи

Последният начин да оцените оптимизацията на един сайт е като видите къде се класира той при търсене.

•    Първо, излезте от профила си в Google, за да сте сигурни, че резултатите са точни.
•    Потърсете в Google таргетираните дълги ключови фрази. Има услуги, които осигуряват резултати в реално време за класирането на един сайт в Google. Но ако искате да направите проверката безплатно, трябва да изпишете фразата в търсачката и да преброите на кое място излиза резултатът.

На снимката се виждат резултатите за „hashtags online presence“ – специфична ключова фраза, по която Нийл Пател иска да класира Quick Sprout:

 





Можете да направите списък с ключови думи, таргетирани от вас или от конкурентните сайтове, и да ги проверите една по една.

 

Заемана позиция на страницата с резултати Оценка за SEO
1 Отлична
2 Много добра
3-4 Добра
5-10 Средна
Страница 2 Слаба
Страница 3 Много слаба


Важен съвет: За да не си създавате излишни усложнения, използвайте горната таблица, която ще ви помогне да прецените доколко успешна е оптимизацията на сайта ви на базата на заеманата позиция сред резултатите от търсене.


Обобщение

Статията представя един бърз и лесен начин да добиете представа за оптимизацията на един сайт. Няма да получите отговор на всичките си въпроси, но ще успеете да си съставите точна преценка за това доколко успешен е сайтът.

Най-хубавото е, че описаният метод е бърз и безплатен. Не е необходимо да разучавате специални инструменти или да плащате за абонаменти. Трябва само да направите проучване. След първите няколко пъти ще извършвате целия процес почти механично.






Публикувано на 23.04.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация