Безплатна регистрация

Публикации

Как да направите одит на съдържанието на сайта си

Одит на съдържанието звучи малко плашещо и на хората им се струва, че подобно нещо изисква страшно много време и безкрайни таблици. В много случаи се оказва, че сайтът ви има нужда точно от този процес, за да премине на следващото ниво.

 

Но какво точно представлява одитът на съдържанието? Всъщност той включват внимателен преглед на съществуващото на сайта ви съдържание, като целта е да проверите дали то постига целите, а именно – привличане на подходящ трафик, използване на уместни ключови думи и подобряване на конверсиите.

Съдържанието е най-значимият фактор за съществуването на един сайт. С други думи, съдържанието – това е вашият сайт. Ето защо одитът е толкова важен.

Ако съдържанието е с ниско качество, същото ще важи и за сайта. Точно затова е добре от време на време да проверявате съдържанието, за да видите кои части от него са качествени, какво не е наред, какво може да се промени.

Но преди да се спрем на това как се прави одит, нека видим какво е необходимо, преди да започнете.

Какво ви е необходимо, за да направите одит?

•    Време: около час-два.
•    Инструменти: Google Диск и Google Analytics.
•    Персонал: само вие. Ако работата е много, можете да вземете няколко човека със средно ниво на умения и езикова култура да ви помогнат.
•    Технически умения – ниво: средно към ниско. Не се притеснявайте, ако нямате кой знае какви технически способности. След като направите първите няколко страници, работата ще започне да върви доста по-бързо.
•    Умения за писане – ниво: средно за целевия език.
•    Количество скучна работа: средно.

Създайте електронна таблица

След като вече разполагате с необходимите инструменти, можете да отидете в Google Диск и да създадете електронна таблица.

 




В нея създайте следните колони: URL, Дата на одита, Заглавие, Описание, Съдържание, Ключови думи, Alt тагове, Последни промени и Вътрешни линкове.



Всеки ред ще съдържа данни за отделна страница на сайта ви.

Целта на тази таблица е:

1. Да ви позволи да се връщате и да работите по одита по всяко време.
2. Да ви осигури леснодостъпно място за навигация към страниците, на които искате да направите проверка.
3. Да следите кога какво правите.
4. Да ви позволи да работите съвместно с други потребители. Можете да споделите таблицата с  хора от екипа, които ще ви помагат с одита. Тъй като таблицата е базирана на облак и се обновява в реално време, няма да се получи дублиране в свършената работа.

 


Отидете в Google Analytics и направете списък с всички страници на сайта си

В Google Analytics отидете на "All Pages":

Behavior > Site Content > All Pages

 



На този етап се прави списък с най-посещаваните страници на сайта. Така ще можете да направите одит първо на най-важните страници и да постигнете резултати възможно най-скоро.



В колонка "Page" кликнете на изскачащия линк до заглавието на страницата.



Копирайте URL адреса от страницата, която се отваря, и го поставете в първата колонка на таблицата си.

Същото направете за всички останали страници на сайта си.

Внимание: Ако сайтът ви е голям и има стотици страници, това може да отнеме време.

За да се покажат всички страници на сайта на един екран (или на по-малко екрани, ако сайтът е по-голям), изберете подходяща опция от меню "show rows".



Ако пък използвате WordPress, навярно ще искате да направите списъка, като поставяте редактирания, а не реалния URL адрес за всяка страница. В този случай трябва да кликнете на линка и да започнете да редактирате страниците.

За целта влезте с регистрацията си в WordPress, отидете на "Posts" > "All Posts".



Кликнете на "Published" най-отгоре.



Сложете мишката върху първия резултат, а после и върху опцията за редакция.



Натиснете десен бутон, за да ви се покаже менюто, после кликнете на "Copy Link Address".



Поставете копирания линк в електронната таблица.

Отидете на "Pages" > "Published" и повторете процеса.



В така създадения списък страниците не са подредени по посещаемост, но ще получите леснодостъпен списък с всички страници, на които трябва да направите проверка.

Документът, върху който ще се базира одитът, вече е готов.

 


Прегледайте следните елементи

Идва моментът за същинската част от одита. Запретнете ръкави и се пригответе за работа.

Процесът варира за различните системи за управление на съдържанието, но тъй като WordPress е най-популярната от тях, следващите съвети се отнасят до потребителите, които използват нея.

Ако не попадате сред тях, няма проблем, защото във всички системи, които дават достъп до кода, и дори в повечето, при които такъв достъп не е разрешен, можете да редактирате всеки от тези елементи.

Добре е да работите систематизирано, защото след като повторите процеса за първите няколко страници, работата ще започне да върви по-бързо. След като нагласите екраните и започнете да използвате клавишни комбинации – с други думи, след като си създадете метод на робота, ще видите колко бързо ще напредвате.

В електронната таблица вече можете да отбелязвате всяка категория, на която правите одит на съдържанието. Отмятайте свършената работа с тикче или като оцветявате клетките с различен цвят.



Прегледайте следните елементи:

Заглавие на страницата и URL

Това е водещият елемент за всяка публикация или страница в WordPress.



Проверете дали той отговаря на следните параметри:

•    Да е до 65 символа;
•    Да е уникален;
•    Да съдържа ключови думи;
•    URL адресът да е текст, а не цифри или символи. Забележка: Ако страницата е активна, не променяйте URL адреса, преди да сложите 301 Redirect за пренасочване на страницата. Трябва да прецените дали си заслужава да използвате 301 Redirect на страниците, чиито URL адреси искате да оптимизирате.

Описание

Препоръчително е да инсталирате плъгина за SEO на Yoast, за да улесните редакцията на описанието.

С този плъгин одитът ще върви много по-бързо. Всъщност можете да махнете няколко колони от таблицата и да ги заместите с една колона – "Yoast". Така, когато решите да редактирате страницата, можете да въведете всички необходими промени в секция "Yoast", след което да отметнете свършената работа в таблицата.



При одит на описанието проверете дали то:

•    се вмества в 160 символа;
•    е написано за хората, а не за търсачките.

Съдържание

Прегледайте съдържанието на всяка страница. Използвайте таба "visual" за визуален изглед.

 



Проверете дали съдържанието е:

•    лесно четимо, интересно и полезно;
•    без граматически грешки;
•    с дължина от поне 300 думи на страница.

Ключови думи

Задължително си направете списък с ключовите думи – той ще ви е от полза при проверката на ключовите думи на всяка страница. Вижте дали:

•    Има достатъчно на брой таргетирани ключови фрази;
•    Не са използвани прекалено много ключови думи. Ключовите фрази не трябва да се повтарят повече от пет пъти на страница. Общите ключови думи могат да се повтарят неограничен брой пъти, стига текстът да звучи естествено.

Alt тагове

Проверете дали алтернативният текст към изображенията е задоволителен. В WordPress кликнете на иконата за редакция на изображения.



Ако полето "Alternative Text" е празно, го попълнете.



Задължително трябва:
•    за всяко изображение да има алтернативен текст и заглавие;
•    алтернативният текст да е описателен и да съдържа уместни ключови фрази.

Последни промени

Отдясно в WordPress можете да видите кога страницата е променяна за последен път. Кликнете на "Browse", точно до "Revisions".



Информацията за последните промени излиза най-отгоре.



Всяка страница трябва да се проверява и/или редактира поне веднъж на 24 месеца. Колкото по-често го правите, толкова по-добре.

Вътрешни линкове

В съдържанието на всяка страница трябва да има вътрешни линкове. Това не включва навигационни менюта, хедъри и футъри, а линкове с анкор текст в самото съдържание на страницата. Имайте предвид, че:

•    Трябва да има най-малко 2-3 вътрешни линка.
•    Вътрешните линкове трябва да препращат към други страници в дълбоката структура на сайта, в идеалния случай към богати на съдържание статии в блог. Слагайте линкове към началната страница, страница "За нас" и "Контакти" само в краен случай.

 


Обобщение

След като изпълните описаните по-горе стъпки, трябва редовно да повтаряте цялата процедура, например веднъж на шест месеца.

Важно е да се правят одити на съдържанието, защото те наистина помагат да обновите сайта, да подобрите класирането му и да привлечете допълнителен трафик.

След като се направи одит на съдържанието, дори само на десетте най-посещавани страници, някои сайтове постигат доста по-добро класиране и по-висок трафик. Ще се учудите колко много грешки и стари техники за оптимизация ще откриете на старите страници. Ако не правите одити, ще се лишите от голяма част от потенциалния трафик към сайта си само заради остаряло съдържание. Одитът изисква време и усилия, но резултатите определено си заслужават.





Публикувано на 28.05.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация