Безплатна регистрация

Публикации

Как да запазите поне 95% от органичния трафик след редизайн на сайта

Цялостният редизайн на сайта носи определени рискове. В някакъв момент е необходимо да се промени дизайнът на сайта, но когато се направи, съществува опасност от спад в трафика.

 

Редизайнът е едно от най-големите предизвикателства по отношение на оптимизацията, пред които фирмите се изправят.

Човек започва да си задава въпроси. Какво ще стане, когато официално пуснете сайта? Какво ще стане със страниците с грешка 404? Къде ще се класира сайтът при търсене? Какво ще стане с линковете към вече несъществуващи страници?

Ако в момента обновявате дизайна на сайта си или в бъдеще планирате цялостни промени, е добре да обърнете внимание на някои неща.


Две основни идеи относно редизайна на сайта

Темата на тази статия е съществуващият трафик, така че в нея няма да откриете специални съвети за дизайна или за развитието на сайта. И все пак е добре да се обсъдят две основни идеи, които засягат редизайна:

1. SEO трябва да е част от процеса по редизайн – комуникацията между дизайнерите, дивелъпърите и SEO специалистите трябва да е постоянна, а не само тогава, когато се правят промени по сайта. SEO специалистите обикновено мислят за нещата от гледна точка на трафика, но дивелъпърите и дизайнерите може да не обърнат внимание на трафика.

2. Не прибързвайте с пускането на обновения сайт – понякога се случва някои от най-големите брандове и сайтове да пропуснат съществени стъпки от оптимизацията, защото гонят краен срок. Ако крайният срок е по-важен от запазване на трафика от търсене, значи има нещо сбъркано в него. Ето защо трябва да се внимава с неразумните срокове за пускане на обновения сайт.

След като изяснихме тези две неща, можем да преминем към процеса по редизайн на сайта.


Какво трябва да направите, докато се прави редизайн на сайта?

Има няколко неща, които трябва да взимате предвид, когато се прави редизайн на сайта ви. Може да ви се стори, че някои от тях не са важни, но ако ги пренебрегнете, това много лесно може да доведе до огромен спад в трафика.

Никога не правете сайта неактивен

В никакъв случай не трябва да правите стария сайт неактивен, освен в минутите, когато се качва новият дизайн. Когато посетителите отварят сайт и в продължение на няколко седмици им излиза надпис, че сайтът се ъпдейтва, трафикът ще намалее, преди новият сайт да стане активен.

Преосмислете стратегията си за ключови думи

Редизайнът на сайта е перфектният момент да направите оценка на сегашната си стратегия за ключови думи. Погледнете органичния трафик по ключови думи и вижте дали сайтът не може да привлече още трафик от ключови фрази. Ако това е възможно, използвайте проучването, което сте направили, при изграждането на новия дизайн. Възможно е да решите да създадете нови категории, базирани на тези ключови думи.

Оптимизирайте цялото съдържание

Трябва да прегледате какво е било съдържанието на всяка страница преди редизайна. Понякога някои неща претърпяват промяна в процеса: променят се заглавия, изпускат се мета описания и не се обръща достатъчно внимание на оптимизацията. Не позволявайте това да се случи и на вас. Вместо това обърнете специално внимание на оптимизацията на цялото съдържание на всички страници.

Една от причините сайтовете да губят голяма част от трафика си след редизайн е това, че съдържанието им е било деоптимизирано. Деоптимизацията е обратното на това, което трябва да се случи. Ето защо е необходимо да се фокусирате върху оптимизацията – да добавите съдържание, да подобрите заглавията на страниците и изобщо всичко останало, което може да се подобри.

Запазете доколкото е възможно структурата на URL адресите

Ако е възможно, запазете същата структура на URL адресите. Когато променяте структурата на URL адресите на един сайт, губите големи количества трафик от входящи линкове. За да се справите с това, трябва да проведете мащабна кампания за 301 пренасочване.

Една от най-големите грешки е промяна на URL структурата, без обаче да се използва 301 пренасочване.

В много случаи навярно ще искате да промените структурата на URL адресите. При наличие на някое от следните условия е добре да го направите.

•    Използвате нова платформа или система за управление на съдържанието, която изисква различна структура. Много често е добре да се премине към нова система за администрация на сайт и създаване на съдържание. Ако го направите, може да се наложи да смените структурата на URL адресите.


•    Коренно променяте цялостните продажби или подхода за търсене. Понякога редизайнът на един сайт става наложителен, защото бизнесът променя стратегията си. Навярно добавяте нова продуктова линия, придобивате нов бизнес или прибягвате до цялостен ребрандинг. Във всеки от тези случаи ви е необходима нова структура на URL адресите.


•    Съществуващата структура на URL адресите изобщо не е добра. Навярно това е най-честата причина за промяна в структурата на URL адресите. Един от най-добрите начини да преструктурирате URL адресите е, като го направите съгласно моделите за органично търсене. Ако настоящата структура на URL адресите не помага за класиране по дългите ключови фрази, може да се наложи да я смените с по-добре оптимизирана структура.

Създайте изчерпателна стратегия за URL пренасочване 301

Почти всеки път, когато се прави редизайн на един сайт, някои страници сменят местоположението си. Ето защо е важно да имате план за пренасочване на всяка подобна страница. За всеки URL адрес, който е бил пренаписан, трябва да има постоянно пренасочване 301 (по-долу са описани възможните изключения). Ето няколко съвета за това как да приложите стратегията си:

•    Не използвайте 302 – временното пренасочване 302 не е за препоръчване. То не допринася за оптимизацията и представлява краткотрайно решение, а не дългосрочна стратегия, от каквато имате нужда.


•    Не трийте страници – не е добра идея да триете страници. Ако една страница не ви харесва, можете да промените съдържанието й или да го пренасочите към различна страница.


•    Рядко използваните страници с грешка 404 – има редки случаи, в които не желаете да използвате страница за постоянно пренасочване 301, например, ако много некачествени линкове водят към тази страница. Ако случаят е точно такъв и не става въпрос за важна целева страница, оставете грешка 404 и не пренасочвайте страницата. Когато пренасочвате една страница, тя пренася ефекта и от качествените, и от некачествените линкове към основния домейн. Ако оставите грешка 404, ще ограничите влиянието на некачествените линкове върху останалата част на сайта.

Създайте ефективна персонализирана страница с грешка 404

Тъй като вероятно ще се наложи да използвате няколко страници с грешка 404 на новия сайт, трябва да разполагате с оптимизирана страница. Много дивелъпъри не осъзнават, че страница 404 е страхотен инструмент за маркетинг и/или запазване на потребителите на сайта.

Създайте нова карта на сайт (HTML и XML)

Винаги трябва да имате актуална карта на сайта, но това е особено важно, когато пускате сайт или обновявате дизайна му. Ако има съдържание, което е преместено на нови URL адреси, картата на сайта ще помогне на търсачката да намери новото им местоположение.

Поставяйте кодове за проследяване

Когато сте сигурни, че вече всичко е готово, сложете кода за проследяване от Google Analytics в пейдж сорса. Всички целеви страници също трябва да се проследяват със съответните кодове.

След като отново пуснете сайта, трябва да съберете информация. Ако забравите да сложите кодовете за проследяване, няма да имате възможност да анализирате представянето на новия сайт.


Време за пускане на новия сайт

Когато пускате новия си сайт, има две важни неща, които трябва да свършите, преди да отпразнувате събитието. Ето ги и тях:

1. Махнете всички рестрикции за индексиране (robots.txt) – променете robots.txt файла, за да позволите на уеб роботите да обходят новия сайт. Задължително конкретизирайте местоположението на картата на сайта в robots.txt файла.

2. Въведете новата карта на сайта в Google Инструменти за уеб администратори – отидете в Google Инструменти за уеб администратори > Crawl > Sitemaps. Добавете новата карта на сайта, за да позволите индексирането на новия сайт да започне.


След пускането на сайта – наблюдавайте трафика

След като сте пуснали сайта, навлизате в нова, много важна фаза: наблюдаване на трафика и класирането. През това време обръщайте голямо внимание на статистиките. Целта е да видите дали има необичаен спад в трафика, неочаквано увеличение на страници 404 или понижено класиране по ключови думи. Ето три много важни неща, за които можете да използвате Google Инструменти за уеб администратори.

Следете индексирането в Google

Обръщайте внимание как информацията се индексира в Google. Това е необходимо, за да сте сигурни, че търсачката индексира целия сайт.

 



Следете за грешки при обхождане от ботовете

След като пуснете сайта, ако видите, че се появяват страници 404, направете списък и оправете грешките.

 



Наблюдавайте трафика

Трафикът е ключов фактор, с който да оцените доколко успешна е оптимизацията на новия сайт. Следете отблизо всичко, което се случва с трафика.

Вижте графиките по-долу. Те показват два различни резултата от редизайн на сайта.

При един от сайтовете е бил отчетен спад в трафика, когато е пуснат редизайнът. Скоро след това обаче сайтът е успял да си възвърне по-голямата част от трафика.

 



При другия сайт се наблюдава абсолютна загуба на трафик, което се дължи на грешки в оптимизацията. Сайтът не си е възвърнал трафика.

 




Обобщение

Ако следвате инструкциите в тази публикация, няма да се случи това, което се е случило на сайта от втората графика. Разбира се, ще има някакви вариации в трафика, но това е неизбежно след редизайн.

Със сигурност обаче внимателният и целенасочен редизайн на един сайт ще позволи да запазите поне 95% от настоящия трафик. Не е задължително да се отчете голям спад. Освен това, ако редизайнът е успешен и новият дизайн се окаже по-добър, ще отчетете увеличение в трафика.





Публикувано на 18.06.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация