Безплатна регистрация

Публикации

Класификация на методите, използвани за оптимизация на страниците за търсачките (SEO)

Съществуват три вида оптимизация на интернет страниците за търсачките – бяла, сива и черна. Делението на тези групи е доста условно, но в професионалните среди често се използват именно тези три термина. Разликата между тях е в известна степен размина, тъй като на този етап практически едни и същи действия, които минимално се различават едно от друго, могат да доведат до това сайтът да попадне в черния списък на търсачките, или точно обратното – да получи допълнителен трафик.

 

* Бялата оптимизация е най-надеждният, но в същото време много продължителен процес, изискващ усърдна работа. За да може сайтът да се развива успешно, трябва да се проведе подготовка, т.е. да се извършат определени действия, най-важните сред които са: грамотно компилиране на семантичното ядро на сайта, съставяне на списък със съответствията на страниците към запитванията и др. Без добра подготовка, покачването на рейтинга в търсачките няма как да се случи.

След това следва полагането на значителни усилия в следните направления – създаване на нови страници в сайта, обогатяването им със свежо съдържание, оптимизиране на вътрешната структура от линкове, оптимизиране на HTML кода, обмен на линкове с други, близки по тематика сайтове, както и разбира се формиране на външни линкове към Вашия сайт посредством публикации в специализирани каталози и др. Всичко това е бяла оптимизация. Съществуват специални фирми, които се занимават с тези дейности. Според статистиката, за да се оптимизира по подобен начин един сайт, са необходими около шест-седем месеца.

* Черна оптимизация – това не е нищо друго, освен спам, в един или друг вид. Той се характеризира с много висока ефективност при популяризирането на сайта, но  в същото време право пропорционално се увеличава опасността за забраната му от търсачките. Най-често черната оптимизация се извършва под формата на т.нар Доруей (англ. Doorway), но има и още доста други методи. Идеята е в това, потребителят, който сърфира в интернет, независимо от своята воля, да попадне на целевия сайт. Разбира се, той не получава това, което е търсил, а търсачката се оказва в положението на виновник, тъй като именно тя при запитване по конкретната ключова дума е изпратила потребителя към този ресурс.

Затова търсачките използват множество филтри и непрекъснато разработват нови такива, които идентифицират нарушителите и забраняват всички връзки, които те съдържат. В резултат на това черната оптимизация може не само бързо да популяризира сайта Ви, но и да се стигне до точно противоположния ефект, което значи да бъдете внесени в черния списък на търсачките и да се обезсмисли напълно работата Ви по сайта. В черната оптимизаия освен доруейс, които използват системи за пренасочване, влизат още използването на невидим текст, клоакинг и различни видове спам по електронната поща.

* Сивата оптимизация е балансиране на границата между разрешеното и забраненото. В зависимост от конкретния случай или минималните разлики при използването на оптимизационния прийом, оптимизацията може да бъде оценена от търсачките като напълно нормално явление или като преднамерена черна оптимизация. Най-често в определението „сива оптимизация“ попадат методите, включващи разполагането на линкове и работата с тях. Но има и други способи като изкуствено увеличаване броя на ключовите думи в страницата, както и някои хитрости и тънкости при използването на таговете.





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация