Безплатна регистрация

Публикации

Как новото обновяване на алгоритъма на Google - Panda, променя SEO практиката?

Много хора се питат коя част от утвърдената им SEO методика за по-добра оптимизация на сайт за търсещите машини, може да се подобри или да се да се модифицира по подходящ начин. Това не е толкова просто. Ранд Фишкин споделя мнението си относно това как работи ъпдейтът Panda и как той променя фундаментално най-добрите практики за SEO. Ето какво споделя той в направен видео запис:

 

''Panda, известна също като Farmer, е тази актуализация,  която  Google изработи  през март тази година. Същата, която промени изцяло много  резултати от търсенето и постави наистина много сайтове на долна позиция в класацията, други дори ги премахна от нея. Поради тази причина е голям и броят на хората, които се интерсуват от  Panda. Това обновяване има няколко нови версии и специфичен алгоритъм  на действие.

Wistia


Малка част от историята на  Panda

 


Google наема  инженер на име Navneet Panda. Този човек е направил някои страхотни неща, дори  е част от патента на приложението, което Бил Славски е изследвал, стигайки до  установяването на  определен начин за  йерархично подреждане на някои алгоритми, които използват търсачките. Може би Ви е известно, но тези алгоритми са много скъпи и изчислението им отнема много време, особено ако имате изключително голям набор от данни.

Това е  проблем, който предизвиква интерес у програмистите и учените, които се опитват да намерят адекватно решение.  Преди Panda, машинното обучение на Google е било на ниво X, а след изготвянето на ъпдейта е на по-високо ниво Y, което е чудесно.


Как работи  Panda?


Замисълът на ъпдейта е да индексира  в Google качествено съдържание, което се харесва. Тези сайтове, които хората харесват повече, се селектират в определена група, а тези, които не се харесват – в друга. След това се разглеждат множество показатели, всички от които са различни цифри, кодове и сигнали, които  произлизат от използваните данни  и от потребителите, на които Google не е обръщал внимание преди. Ъпдейтът  Panda обновява тези данни от сайтовете, които са повече харесвани.

Потребителски опит


Добрата SEO оптимизация създава възможности за генериране на повече връзки -  хората могат да публикуват повече съдържание, увеличава повече социалното споделяне, но всичко това е вторичен ефект. А първичният – основен ефект е, че можете да направите дизайна си красив, вместо съдържанието Ви да е ''наблъскано'' някъде измежду рекламите и постоянно да Ви се налага на натискате бутона ''Напред''.

Съдържанието не е всичко, което една страница трябва да има


Съдържанието на блоковете само по себе си не е интересно за четене. Необходимо е да се добавят около него реклами, независимо дали ще са под формата  на вътрешни съобщения или някаква графика, които дори не изглеждат добре. Така дизайнът на сайта Ви ще изглежда сякаш датира от  1990 година. А всичко това ще рефлектира върху възможностите на Вашата страница и като цяло на сайта Ви. Не бива да забравяте и една малка подробност – според критериите и политиката на Google дори и да имате страхотен сайт, ако дори някои от страниците му са с ниско качество, това ще повлияе негативно върху индексирането на целия сайт.

Качеството на съдържанието е от голямо значение



От много време насам  в светът на  SEO хората твърдят, че е необходимо съдържанието на текстовете да е добро, уникално и полезно. Това не е достатъчно. По света има твърде много хора, които пишат за изключително интересни и вълнуващи неща , свързани с интернет и с това как съдържанието трябва да е хубаво и уникално, да е граматически правилно, да е изчерпателно и описателно. Ако си помислите, че щом имате съдържание, което включва  50,000 страници с  50,000 различни мотоциклетни части и описание към тях от 1000 думи, то е уникално. Но при последният  Panda ъпдейт, алгоритъмът на Google успява да разпознава съдържанието, което е писано специално с цел SEO. Новият алгоритъм цени съдържание, което привлича хората да го четат, публикуват и споделят.

Основните фактори, на  които се обръща внимание



Трябва да обърнете внимание на времето, което посетителите прекарват във Вашия сайт – дали той задържа интереса им или те го напускат скоро. От значение са и броят разгледани страници на посетител и степента на отпадане. Следят се средните резултати за дадена област.

Важни са  разнообразието и количеството на трафика, който идва към Вашия сайт.  Значим показател е дали  много хора посещават директно сайта.

 

Все пак това са първоначални предположения, Panda обновяването все още не е влязло с пълна сила в България, но този процес няма да ни подмине. Пълният текст на статията може да видите на сайта на SEOMOZ.



Източник: seomoz.org





Публикувано на 28.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация