Безплатна регистрация

Публикации

Избор на правилни ключови думи в линковете към уебсайтове за електронна търговия

Обемът на информацията, която има във Вашият сайт може да ви помогне да изберете различни ключови думи при изграждане на кампании, но не е важен само трафикът, който се генерира от тях, а е важно и той да се трансформира в конкретни цели.

 

Избирането на ключови думи и фрази с висока конверсионна стойност, е по-добрия вариант за възвращаемост на направените инвестиции. Използването на информация за конверсионните стойности ще ви помогне да избегнете разходите по линкове, които не Ви носят финансов резултат. Ето и процеса за намиране на ключови думи и фрази с висока стойност.

 

1. Свалете статистиката за трафика по най-посещаваните ключови думи към Вашия сайт от Google Analytics

 

Уверете се, че сте избрали за показване само неплатения трафик и добавете "&limit=50000" в края на адреса и натиснете ENTER, за да получите статистика за 50,000 ключови думи, вместо стандартните 500. Свалете статистиката като CSV файл (не CSV за Excel) за да се запишат всичките 50,000 резултата.

 

 

 

2. Премахнете ключовите думи, които не са от значение

 

Изтрийте информацията, която може да се сметне за незначителна - за да разберете минималния брой посещения, която една ключова дума генерира, разделете 1 на конверсионната стойност (за сайтове свързани с електронна търговия - .0125, т.е. 1/.0125). Като цяло това число е минимума посещения, която дадена ключова дума трябва да има. В този пример трябва да изтриете всички ключови думи с по-малко от 80 посещения.

 

3. Премахнете слабо конверсионните ключови думи

 

Изтрийте тези ключови думи, които са под средната конверсионна стойност за електронна търговия. Така фокуса ще бъде насочен само към значимите ключови думи.

 

4. Намерете съотношението между трудността да позиционираш дадена ключова дума или фраза и обемите на търсене

 

Сложете останалите ключови думи в SEOmoz Keword Difficulty Tool и копирайте данните срещу всяка ключова дума.

 

 

5. Намерете информация за позициите на ключовите думи

 

Пуснете ключовите думи през програми за проверка на ранга, като например SEObook rank checker, защото така е по-бързо, сравнително точно и има експортиране към CSV. Избягвайте да пускате твърде много запитвания, за да не бъде баннато IP-то ви.

 

Сравнете информацията за позициите с подходящите ключови думи.

 

Премахнете ключовите думи, с които имате вече добри резултати (позиция 1-3) и тези, по които ще трябва да отделите твърде много време за да подобрите класирането си (след  20-та позиция). Останалите ключови думи са тези, които ще имат най-добра възвращаемост на инвестицията в кампания за изграждане на линкове, тъй като те имат добра конверсионна стойност, а и вече ви класират на първите две страници резултати.

 

 

6. Изберете приоритети по изграждане на линкове

 

Сортирайте ключовите си думи по конверсионна стойност и намерете тези, които са най-добри по този показател, сложете ги в списъка за изграждане на линкове. Освен това е добре да приоритизирате изграждането на линкове и с ключови думи с нисък Keyword Difficulty резултат (ако такива има при вас), тъй като така може да очаквате добри резултати за кратко време.

 

Намиране на баланс

 

Конверсионните стойности са наистина важни, но също така и обема на търсене трябва да се вземе предвид. Ако имате 50% конверсионна стойност, това е добре, но ако има само 10 търсения на месец, определено трябва да поработите в тази насока. Това е лесно да се постигне, ако имате само три ключови думи, но в действителност са ви нужни много повече. Можете да откриете най-желаните от вас ключови думи с помощта на следната таблица.

 

 

 

Този метод за измерване няма да ви даде 100% от потенциалния обем на търсене, но пък дава ключови думи с високи стойности.

 

Ами ако моят сайт не е за електронна търговия?

 

Всичко написано до тук е приложимо за всеки сайт - просто поставете целите си, а след това придайте и стойност на целта (средна стойност за препращане). Ако имате сайт на благотворителна организация например, може да поставите за цел попълването на форма за контакти, а след това да направите стойност за цел, базирана на средните дарения от посетители, които целенасочено са се свързали с вас чрез контактната форма.

 

Източник: SEOmoz





Публикувано на 24.08.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация