Безплатна регистрация

Публикации

Кога трябва да се спре с промяната на бизнес модела при развитието на онлайн бизнес?

За повечето предприемачи първите опити в бизнеса никога не са били много успешни. Успехът се достига след многобройни неуспехи и лутания, идвайки като награда за най-упоритите и отдадените на своята бизнес идея. Затова и не е изненада, че много неща стават чрез импровизация в началото. Много често посоката на бизнеса се сменя, като се започне от бизнес модела и се продължи към продукта, маркетинга и продажбите.

 

Но къде точно е баланса? Кога прекалената промяна по-скоро тласка фирмата надолу, а не води до добри резултати?

Ето пет критерия че промените са прекалено чести.

1. Местите се в други пазари.

Не всички промени са еднакви. Някои предполагат донастройка на определен бизнес модел, докато други налагат преместване на съвсем друг пазар. Последното не винаги води до неуспех, но трябва да се прави с изключително внимание. Например може да сте открили онлайн магазин, насочен към крайните потребители, но решавате че там нещата не вървят и се насочвате към бизнес потребители. Тук обаче се появяват различни опасности, например това че не познавате този тип потребители и техните мотиви при пазаруване.

2. Променяте се за да оцелеете, а не за да печелите.

Когато променяте нещо в бизнеса си, винаги трябва да го правите с цел да спечелите. Ако се "нагаждате" само, защото не искате фирмата ви да загине или влагате парите си само за да видите какво ще стане, не си правете дългосрочни планове, защото сте на път, който може да ви попречи на успеха и ще ви заведе към провала.

3. Не премисляте стойността на другите възможности.

Като предприемач знаете, че успехът често зависи от това колко добре сте преценили стойността на различните алтернативни решения. Ако се вкопчите във фирма, която не отива на никъде и очаквате обрат на пук на всички прогнози, това може да ви струва скъпо.

 

Добрите предприемачи обикновено са целенасочени и отдадени на работата си, така понякога пропускат да видят че „копаят” в погрешна посока. Преценявайте алтернативите и ако сегашният Ви бизнес не си заслужава, го прекратете и се насочете в друга посока.

4. Поддавате се на натиска на партньори и приятели.

Ако сте започнали фирма в съдружие с друг партньор, може да ви се наложи да останете в бизнеса, само и само да не си развалите отношенията с него. Приятелите, пред които не искате да се изложите, може би за пореден път, също Ви оказват психологически натиск за оставане в бизнеса. Осъзнайте че тези очаквания на другите са най-вече в ума Ви и често не са реални, преценете трезво ситуацията и решете какво всъщност искате да правите с бизнеса си.

 

5. Спирате да се наслаждавате на това, което правите.

Не винаги може да правите това, което ви харесва, но като предприемач трябва винаги да харесвате това, което правите. Ако с нежелание тръгвате на работа, каквито и промени да предприемате, за да подобрите Вашия бизнес, просто не си заслужава.

Горните критерии са приложими и за онлайн и за офлайн бизнеса, все пак в интернет нещата се развиват прекалено динамично, промените могат да заменят една технология с друга буквално в рамките на година. Няма начин да не се променяте и Вие, но трябва да знаете къде е баланса и кога ако се наложи да излезете от бизнеса.





Публикувано на 28.09.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация