Безплатна регистрация

Публикации

Съвети относно политиката за връщане на стоки и услуги в електронните магазини

Ако притежавате онлайн магазин, но нямате политика за връщане на стоки и услуги, е време да промените това. Подобна политика дава увереност на клиентите и показва, че за Вас е важно те да бъдат добре обслужени. Дори когато клиентът не е доволен от закупената стока и иска да я върне, ако Вие подходите професионално към това, ще си осигурите доверието му. Една сполучлива политика за връщане на стоки и услуги ще Ви спести времето и парите, които губите при връщания, и ще накара клиентите да идват отново при Вас.

 

Ето няколко начина за създаване на ефективна  политика, от която клиентите Ви ще бъдат доволни:

 

1. Оставяйте възможност за рекламация и връщане на продукт

 

Търговците, които не приемат връщания на продукт, не са особено успешни – това важи и за онлайн магазините. Когато клиент реши, че не харесва дадена покупка, не трябва да му създавате трудности относно връщането. Видът на продукта (типът продукт, дали е в разпродажба, дали е развален) може да определи това дали ще възстановите цялата стойност на клиента, дали ще му изплатите част от сумата,  ще замените продукта или пък няма да позволите връщане. Трябва да има ясна и описана политика по този въпрос.

 

2. Намалете връщанията на продукти

 

Хората връщат продукти, когато има разминаване между първоначалните очаквания и вида на стоката. Намалете разочарованието, като създадете точни продуктови описания и адекватен снимков материал към продуктите. Ако продуктите, които продавате, са добре описани, към тях има подходящи снимки (и дори видеоклипове), Вие значително ще намалите броя на връщанията.

 

                       

3. Използвайте разбираем език

 

Използвайте термини, които всички могат да разберат - така за хората ще бъде по-лесно да разбират и следват политиката на връщане. Ако има допълнителни указания за ползването на продукта, уверете се, че те също са написани на рабираем за потребителя език.

 

4. Сложете условията на видимо място в сайта

 

Уверете се, че условията за връщанията на стоки и услуги са поставени на видно място във Вашия уебсайт. Освен на сайта,  включвайте ги в клиентската кореспонденция, на касовите бележки и дори на опаковката на продуктите, така че клиентите да бъдат максимално улеснени.

 

5. Никакви скрити такси при връщане

 

Няма по-неприятно нещо от това, да Ви се налага да заплащате такси, за които разбирате впоследствие. Не крийте нищо. Ако клиентът трябва да покрие разходите по връщане на продукта, то направете така, че това да бъде пределно ясно за него.

 

6. Срок за връщане

 

Нормално е да уточните краен срок за връщанията. Със сигурност не бихте искали да Ви върнат продукт година по-късно, затова е добре да наложите краен срок. Можете да изберете период от 30, 60 или 90 дни, в които клиентът да реши, че иска да върне закупената стока.

 

7. Уточнете какво ще получи клиентът при връщане

 

Уточнете какво може да очаква клиент, когато връща стоката Ви – дали това ще бъде размяна, дали ще получи кредит, или ще му бъде възстановена пълната стойност на продукта. Всеки търговец преценява сам за себе си и не трябва да се чувствате притиснати да възстановявате пълната сума безусловно. Когато клиентът връща повреден продукт, не бива да очаквате от него да плаща допълнително. Заменете продукта или възстановете парите без да изисквате доплащане.

 

8. Обучен персонал

 

Уверете се, че персоналът Ви е добре запознат с политиката при връщания на продукти и услуги. Само така те ще могат да предложат ефективно обслужване на клиентите.

 

9. Проверявайте и най-малките подробности

 

Уверете се, че клиентът е сглобил правилно поръчания продукт преди да го обявите за повреден. Например, ако сте купили радиоуправляема играчка, проверете дали батериите са поставени правилно, и дали има синхронизация на дистанционното с играчката. Неправилната употреба на продукта може да доведе до разочарование у клиента и оттам до рекламация и връщане на продукт, който е напълно годен за употреба.





Публикувано на 15.05.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация