Безплатна регистрация

Публикации

Как да подобрите обслужването на клиентите

Ако някога сте получили лошо обслужване, докато сте пазарували в даден сайт, знаете как би се почувствал и потенциален Ваш клиент при подобни обстоятелства. Потребителите, които са недоволни от даден онлайн магазин, няма да се върнат повече на сайта или да го препоръчат на други потенциални клиенти.

 

Ето няколко съвета, които ще подобрят обслужването на Вашите клиенти:

 

1. Правете неочакваното

 

Накарайте Вашите клиенти да се чувстват специални. Дали ще изпратите благодарствен имейл, картичка или ще им направите отстъпка следващия път, когато закупят Ваш продукт – всички тези жестове показват специално отношение и едва ли биха останали незабелязани.

Дребните детайли не струват много, но биха могли да имат голям ефект върху клиентите, които ще оценят персоналното отношение.

 

2. Отговаряйте бързо на клиентски оплаквания

 

Ако получите оплакване от клиент, приемете го насериозно и действайте незабавно. Ако преди време хората са изпращали имейли до самата фирма, към която имат оплакване (или са се обаждали по телефона), то сега те директно влизат в Twitter или Facebook, за да изразят своето недоволство пред всички. Ако в оплакването има основание, бъдете щедри. Добър пример за това са Starbucks, които подаряват карти на стойност 50$ на своите недоволни клиенти. Една такава карта не струва много на компанията, а за сметка на това положителните отзиви от страна на клиентите са безценни.

 

3. Предложете на клиентите онлайн чат

 

В магазините, ако имате въпрос, можете да се обърнете към персонала, за да Ви помогне. Ако имате оплакване, можете да извикате управителя. Тъй като все повече клиенти пазаруват в интернет, очакват онлайн магазините да предлагат незабавна връзка с тях или поне имейл адрес, за да могат да изпращат своите запитвания. Притежателите на онлайн магазини могат да подобрят обслужването, като предложат на своите клиенти чат прозорец на сайта. Така те лесно ще могат да изпращат запитвания и да получават обратна връзка в реално време.

 

 4. Изпращайте анкети на клиентите

 

Анкетите са добър начин да покажете на своите клиенти, че цените тяхното мнение. Чрез тях лесно ще получавате обратна връзка и ще можете да проверявате отзивите за бъдещи продукти, които възнамерявате да пуснете в продажба.

 

 5. Рекламация и връщане на продукти

 

Някои хора се колебаят относно пазаруването онлайн, защото не са сигурни в условията при покупка или връщане на продукти. Ако нямате политика за връщане на продукти и рекламация, трябва сериозно да се замислите по въпроса и да промените това. Важно е клиентите да знаят, че всяка една покупка не е финална и да могат лесно да се осведомят относно Вашата политика (опишете всички условия на видимо място в сайта, кратко и ясно).





Публикувано на 15.05.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация