Безплатна регистрация

Публикации

Да се възползваме максимално от информацията за търсене в нашия уебсайт - част 2

Термините, които клиентите изписват в полето за търсене на Вашия сайт, са истинско богатство от ценна информация, която може да Ви помогне да опознаете поведението им.

 

Разгледайте "лошите резултати"

Какво точно означава "лош резултат"? За някои това е когато човек въведе търсената от него дума и резултатът е страница тип  "no result found". Това е важно, но не е всичко.

Друга дефиниция за "лош резултат" е когато търсите дадена дума да получите в резултат стотици предложения, както би могло да Ви се случи в Amazon:



Това също може да бъде пагубно за сайта Ви, особено ако нямате добре направени навигационни опции, които да асистират потребителите при филтрирането на резултатите. Също така клиентът няма да остане доволен и ако получи прекалено малко резултати от своето търсене. Един доклад относно лошите резултати би трябвало да може да Ви осигури това ниво на информираност.


Навременност на ключовите думи

Да знаете кога хората търсят (какви са тенденциите и моделите) може да даде на Вашия бизнес предимство пред конкуренцията.

Анализът на термините представлява добър начин да предвидите своята PPC реклама и Adwords стратегии, и дори може да Ви спести пари, тъй като ще можете да заложите на ключови думи преди тяхната цена да се е повишила. Това не е същото като да искате информация за това колко пъти посетителите са търсили дадена ключова дума през месец юли. Тук по-скоро се има предвид това кои ключови думи се търсят и какви са трендовете.

Например, ако продавате цветя, е полезно да знаете, че търсенето на "макови семена" е започнало да се появява през март, пикът му е бил в средата на юли и започва да намалява през август.


"Дълбочина" на кликовете

Това е индикатор за това колко подробно сайтът Ви е разглеждан от посетителите. Дали юзърите стигат до страници 5 и 6? Можем ли да ги накараме да стигнат по-бързо до този продукт чрез линкове в резултатите с предложения за ключови думи и популярните търсени термини?


Ранг на кликовете

Къде върху резултатите от търсенето кликват юзърите? Има тенденция за това най-голям брой кликове да има върху страница 1 и върху първите 5 до 10 продукта. Ако това не е така, значи има нещо нередно в резултатите от търсене.


Страници, от които се извършва търсенето

Важно е да знаете от кои страници (освен началната) клиентите извършват търсенето, тъй като това може да бъде индикация за лош клиентски опит или, че не сте задоволили очакванията им.


Дали посетителите намират търсеното от тях?

Юзърите обикновено напускат сайта след като не открият това, което търсят. Дали го намират?

Разгледайте информацията относно това какъв е процентът хора, които напускат сайта след като видят резултатите от своето търсене. Това може да Ви каже дали хората са доволни от това, което получават.

Също така е добра идея да прегледате резултатите от търсенето и да намерите кои са най-популярните и доходоносни изречения, за да се убедите, че процесът работи добре. Разровете се и за други елементи и информация, които липсват във Вашия уебсайт.

Например, ако притежавате сайт за туризъм и забележите, че хората търсят "по държава", а Вие предлагате търсене само "по градове", трябва да прецените дали това е достатъчно като опция и да го промените, ако не е.
 
Когато виждате от коя страница хората търсят конкретни термини, това може да Ви насочи откъде липсва информация. И така, ако всички търсят думата "доставка" от страницата с продуктовия каталог, вероятно ще си струва да добавите информация относно доставката именно на тази страница.

 
Средна стойност на поръчките (average order value -  AOV)

Средната стойност на поръчките и как тя се отнася към хората, които използват опцията за търсене, ще Ви помогне с преценката на възвръщаемостта.  AOV трябва да има значително по-висока стойност от тази, която виждате при хората, които не използват полето за търсене в сайта.
Оглеждайте се за търсения, които не са дали резултат. Това може да е индикация, че хората търсят продукти, които не предлагате (което пък ще Ви ориентира какво да поръчвате в бъдеще) или използват различни термини при търсенето.


Наблюдавайте различните устройства

Това означава да следим какви термини, типове и употреба забелязваме по различните канали, и дали има някаква разлика в поведението на юзърите, които ползват различни устройства.
Тази информация ще Ви помогне при бъдещи ъпдейти на дизайна на сайта, или при оптимизирането му за  различни устройства.


Какви филтри ползват хората

Да знаете кои филтри избират Вашите посетители (и реда, по който го правят) е много важно от гледна точка на клиентския им опит и това каква част от съдържанието да се намира най-отгоре на страницата. Много търговци забравят да филтрират тази информация и се получава претрупване, което обърква потребителите.

Например филтрирането по определен размер (дрехи или обувки) може би ще доведе до повече продажби, отколкото филтрирането по други показатели, а и така можете да забележите пропуски в наличностите. А може би определени цветове са по-популярни от останалите.




Това може да бъде интересно и за сайтовете, които предлагат пътувания (ще получите информация за това в кой период се търси най-много, дали цените/звездите на хотелите правят някои от тях по-популярни за определени дестинации и т. н.).





Публикувано на 16.10.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация