Безплатна регистрация

Публикации

Как да направим тест на конверсиите в електронен магазин

Управлението на онлайн магазин без тестване на различните елементи от навигацията и функционалностите на сайта е като да тичаш с вързани очи - не се получава обратна връзка и посоката, в която се движим е хаотична.

 

В тази статия ще Ви разкажем за това какво представлява тестването на конверсии, защо е важно за собствениците на онлайн магазини, и ще Ви предложим 9 популярни теста, които можете да извършите още днес.

Какво е тест на конверсиите?

Просто казано, това е процесът на тестване на различни елементи от Вашия уебсайт, с цел осигуряване на максимални стойности на конверсиите.


Защо тестването на конверсиите е важно за онлайн магазините?

Без тестване на конверсиите взимате важни решения на база Вашата интуиция, а не на фактите. Има безброй изследвания, които показват, че една малка промяна може да доведе до X% увеличение на продажбите. Тестването на конверсиите е пряко свързано с оптимизацията. Вие правите малки промени, измервате резултатите и след това повтаряте отначало. Ето и диаграмата на Monetate, която ще Ви запознае с най-популярните тестове:





Всички тези разнообразни елементи на уебсайта биха могли да подтикнат посетителите да станат клиенти. Така че е от изключителна важност да ги тествате отново и отново, за да си осигурите възможно най-високата стойност на конверсиите.

Ето и кои са 9-те компонента, които да включите в своя тест на конверсиите:

Едно от най-големите предизвикателства при тестовете на конверсиите е това да изберем какво точно да тестваме. Използвайте този списък като изходна точка, но не забравяйте, че има още много други елементи, които можете да тествате.

1. Начална страница

Започнете като разгледате началната страница на своя уебсайт. Повечето потенциални клиенти попадат първо там, така че е особено важно да извлечете максимална оптимизация от нея. Какво е първото нещо, което посетителят вижда? Кой продукт (или продукти) са показани там? Колко силни са Вашите призиви за действие? Трябва ли да заложите на сезонни разпродажби? Да предложите безплатна доставка? Тук няма правилен или грешен отговор – целта е да направите промени, да измерите резултатите и да оптимизирате.


2. Цветова схема

Този елемент може да не Ви се струва особено важен на пръв поглед, но ще бъдете изненадани от това колко много могат да повлияят цветовете върху едно действие онлайн. KISSmetrics извършват експеримент върху реакциите на хората спрямо бутони с изписани върху тях призиви за действие в различни цветове. Цветът имал огромно влияние.





В този конкретен експеримент печеливш бил оранжевият цвят, но според други – синьото е най-добрият вариант за призивите за действие. Макар цветът на бутона да Ви се струва маловажен, той играе роля в цялостната схема на нещата. Както и при другите елементи и тук няма правилен отговор, който да важи за всички. Подходящият избор варира според нишата и заради това е толкова важно да се правят тестове.


3. Навигация

Това, което трябва да стои на най-видно място във Вашия сайт, трябва естествено да насочва посетителите към основните действия, които те биха искали да извършат. Вие трябва да знаете какво търсят клиентите и според това да прецените на какво точно да наблегнете.




Поиграйте си с полето за навигация. В онлайн магазина Good As Gold очевиден и смислен избор е да сегментираме потребителите по пол, но Вашият магазин може да изисква различен тип сегментация.


4. Списък с желания


Едно от нещата, които липсват в повечето случаи е опцията клиентите да могат да си създават списък с харесвани продукти, които биха искали да закупят по-късно. Например, ако харесат даден продукт, но искат да го закупят за подарък няколко седмици по-късно, биха се зарадвали на подобна опция.

PIC

Търговците имат различни варианти, когато става дума за подобни списъци – апликации като Wishery и WANT Button.

 

5. Методи за заплащане

Не всеки онлайн магазин приема всички форми на заплащане, така че е добре да обявите с какъв метод работите. Повечето онлайн търговци знаят, че е добра идея да слагат иконки на кредитните карти, които приемат, в продуктовия каталог, но къде другаде би било добре да бъдат поставени те? Gatorade UK например са избрали да поставят 5 иконки за плащания на началната си страница, а не само в продуктовия каталог.




Опитайте различни варианти и вижте кой ще работи най-добре за Вас.


6. Телефонен номер

В блога на Shopify един от авторите предлага на търговците да спрат да предлагат съпорт по телефона. Той спрял да рекламира своя номер и редуцирал обема работа с 50%. Спестените средства в пари и време той вложил в подобряването на своя уебсайт.

Вижте как ще се отрази премахването на телефонния Ви номер на конверсиите. Също така пробвайте и да поразместите местоположението на номера из сайта. Вместо да се показва на началната страница, поставете го в страницата с контакти, или в страницата с пазарската количка, където ще го виждат само регистрирани потребители.


7. Сигурност

До не чак толкова отдавна онлайн пазаруването беше смятано за небезопасна дейност и много потребители го избягваха. Днес те имат по-голямо доверие относно сигурността му и то не се счита за рисковано. Това всъщност не е изцяло така - някои групи от населението все още определят онлайн поръчката като нещо, с което трябва да внимаваме и ще помислят два пъти преди да въведат лична информация в непознат уебсайт.

Облекчете тези тревоги на клиентите като се уверите, че политиката по отношение на сигурността и други детайли са показани на видно място в уебсайта.

 


8. Политиката за връщане на стоки

Разбира се, трябва да имате политика за връщане на стоки, но как точно тя да се прилага? И също така, къде и как да бъде показана тя във Вашия онлайн магазин? Опитайте да поставите условията за връщане и гаранция на различни места в сайта и преценете кое работи най-добре за Вас.


9. Социални медии

Много онлайн магазини позволяват на своите клиенти да споделят покупките си в социалните медии. Тествайте бутоните на социалните медии в сайта Ви и вижте как ще подейства това, накъде насочва потребителите и какво виждат потенциалните посетители. Дали върви добре, дали насочва посетителите там, където бихте искали те да бъдат насочени и дали това увеличава известността на продуктите и продажбите? Ето и един пример от онлайн магазина Violent Lips.



 

Заключение

 

Надяваме се след тази статия да сте добили представа какво означава тестване на конверсиите, както и да сте научили някои добри отправни точки за собствениците на електронен бизнес.





Публикувано на 26.11.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация