Безплатна регистрация

Публикации

Как да превърнем читателите на своя блог в клиенти

Създаването на популярен блог не е толкова трудно. Ако последвате нашите съвети, ще се справите по отношение на съдържанието, а останалото включва промоции в социалните мрежи.

 

Най-трудната част на блогването е това да получим приходи от своята инвестиция.

Ето и няколко съвета как да направите това:

 


Уеб семинар, или Webinar

Ако предлагате продукт или услуга, трябва да обмислите възможността за ежеседмичен уеб семинар. Уеб семинарът не трябва да бъде насочен само към Вашия продукт или услуга, но и към неща, които биха били от полза за Вашите потенциални клиенти.

Например KISSmetrics продават на своите клиенти решения относно маркетингов анализ. Те са заложили на уеб семинари на маркетинг тематика, тъй като техният идеален клиент е маркетьор. Като дават на своите клиенти полезна информация относно маркетинга те изграждат доверие спрямо бранда си, а това им носи регистрации. Когато преценят, че е подходящо, винаги могат да вмъкнат и своите решения относно маркетинговия анализ в уеб семинара.

По-трудната част е да накарате хората, които гледат тези уеб семинари, да се регистрират за Вашия продукт или услуга. Има два начина да постигнете това:

 Приканете ги да се регистрират – можете да кажете на хората, които гледат уеб семинара да се регистрират за Вашия продукт или услуга. Дори 10% от тях да се регистрират, това всъщност е доста добър показател, особено ако искате от тях да се регистрират за платен продукт. Реалистично по-малко от 5% от хората, които гледат Вашия уеб семинар, действително се регистрират за платения продукт, ако ги помолите да направят това по време на уеб семинара.

Предложете безплатен пробен период – когато хората се записват, за да гледат Вашия уеб семинар, включете поле с отметка, което им дава възможност да се запишат за безплатен пробен период. От KISSmetrics успяват по този начин да накарат 41% от хората, които се записват за уеб семинарите им, да изпробват и безплатния пробен период, който предлагат.
 

Ремаркетинг

Много по-лесно е да привлечете трафик към блог, отколкото към основния Ви уебсайт. Причината за това е, че маркетингът на съдържанието може да привлече милиони посетители чрез употребата на инфографики, гайдове за съдържание и добрите стари блог постове.

Когато вече сте се сдобили с голям брой читатели в своя блог, трябва да ги пренасочите. Чрез услуги като Retargeter и Perfect Audience можете да изберете всички свои читатели, така че когато разглеждат произволен уебсайт, ще виждат банери на Вашия бранд.


Когато ремаркетирате своите блог читатели, ще получите CTR (click through rate) от 2%. А от всички тези посетители, 3.58% ще се превърнат във Ваши клиенти.

Относно цената на ремаркетинга – не бива да плащате повече от 2$ на CPM за уеб базиран ремаркетинг и повече от 50 цента на CPM за Фейсбук базиран ремаркетинг.


Призиви за действие

Има хиляди начини да привлечете тарфик от своя блог към основния уебсайт. Най-лесният от тях е да използвате призиви за действие. Има 4 ефективни призива за действие, които лесно ще приложите:
 
 - Hellobar – чрез употребата на Hellobar можете да поставите простичко оранжево каре (или какъвто друг цвят пожелаете) в началото на своите блог постове. В това каре можете да напишете каквото си поискате и да поставите бутон с призив за действие.
 - Навигационен линк – в своя бар за навигация можете да включите и линк, който да води обратно към основния уебсайт.
 - Статична реклама – поставете тази реклама встрани от текста (sidebar). Когато от Quick Sprout поставят такава реклама, тя получава 94% кликове.
 - Движеща се реклама (scrolling ad) – докато скролвате надолу по страницата рекламата се движи с Вас. Quick Sprout са заложили и на такава реклама, като тя получава 2.58% кликове.

Макар че призивите за действие не получават много кликове, когато ги комбинирате, ще получите един добър процент отклонен трафик (по този начин Quick Sprout успяват да отклонят 8.26% трафик от блога към основния уебсайт).

 


Проучвания

Ако основната Ви таргет група са фирми, проучванията са още един чудесен начин да ги привлечете като клиенти. Ето и как можете да направите това:

Бъдете подробни – проучванията, които се конвертират най-добре, са подробните. Задълбочете се до такава степен, че хората да имат представа точно какво сте предприели. Включете и снимка на клиента, за който сте извършили проучването, както и неговите отзиви  за Вашето проучване. И най-важното, продавайте своя продукт в рамките на проучването.

Промотирайте своите проучвания – най-лесният начин да направите това е като превърнете всяко от тях в блог пост. Само се уверете, че то ще бъде полезно за Вашите читатели, като ги научи на нещо ново. В добавка можете да сложите линкове към проучванията отстрани на някой блогпост (в sidebar), или да ги публикувате на заглавната страница на блога. Опитът на Quick Sprout показва, че когато те прилагат тази стратегия спрямо проучванията си, те привличат до 3.73% от трафика. А 4.19% от всички хора, които четат проучванията впоследствие се превръщат в клиенти.


Специални промоции

Един от най-лесните начини да превърнете читателите си в клиенти е да им предложите специални промоции. Можете да публикувате блог пост, който да предлага на читателите специална отстъпка, или пакетна сделка – тук можете да проявите творчество.

Това, което се конвертира най-добре са пакетните сделки. Например, ако сте софтуерна компания, можете да направите екип с още 4 други компании и да предложите на хората общ продукт на супер намалени цени. Най-хубавата част от всичко е, че още 4 фирми ще пишат в своите блогове за тази пакетна сделка, така че Вие няма да рекламирате само на своята потребителска база – ще получите достъп и до читателите на другите компании.

Броят на конверсиите за подобни оферти варира доста и зависи основно от Вашата оферта и цена. За да добиете представа за грубите цифри, трябва да успеете да конвертирате поне 100 от своите читатели, ако Вашият блог получава над 100 000 уникални посещения месечно. Ако не можете да постигнете това, значи офертата Ви не е достатъчно добра.


Събирайте имейл адреси

Това е малко по-дълъг процес отколкото горе изброените, но стойността на конверсиите има тенденция да бъде по-висока.

Ето и какви са начините да събирате имейл адреси чрез Вашия блог:

Поп-ъп - ако използвате инструменти като PopUp Domination, от 1% до 3% от читателите би трябвало да Ви дават своя имейл адрес.

Sidebar – добавете встрани от блог постовете кутийка с опция за клиентите да се запишат за получаването на имейл от Вас. Така трябва да превърнете между 2% и 5% от читателите в абонати.

Блог постове – в края на всеки блог пост можете също да добавите кутийка с опция за абониране. Около 2% от читателите Ви ще се превърнат в абонати по този начин.

Горните проценти варират доста, но всичко зависи от това колко от методите използвате. Ако предложите нещо безплатно в замяна на нечий имейл адрес (например електронна книга), процентите потенциално ще се увеличават.

След като вече сте се сдобили с имейлите трябва да създадете система с автоматични имейли, които се изпращат по зададен график напред във времето на потребителите (email drip system). Обикновено тези имейли са 7 на брой. С услуги като MailChimp, Aweber и SendGrid, можете лесно да създадете подобна система от имейли. В тези имейли трябва да образовате клиентите си и да ги спечелите с времето.

Една добра система трябва да конвертира около 5% от хората. Така че, ако съберете 100 имейл адреса, 5 от тях трябва да се превърнат в клиенти. Ако не Ви се удава да пишете добри имейли, винаги можете да си наемете консултанти, които да ги пишат вместо Вас.

Ключът е на първо място да давате информация (да образовате), после да изградите доверие и чак след това да продавате. А не можете да направите всичко това само с няколко имейла. По правило трябва да се опитате да продавате в 7-мия имейл, който изпращате на клиента, тъй като е трудно да постигнете желания резултат с по-малко от 7 имейла.


В заключение

Блогът може да бъде доходоносно начинание, но трябва да се фокусирате върху това да превърнете читателите си в клиенти. Не бива да се фокусирате върху печалбата, докато не се сдобиете с поне 20 000 читатели.





Публикувано на 18.12.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация