Безплатна регистрация

Публикации

14 причини зад 44%-то увеличение на продажбите на John Lewis

Тази година беше успешна Коледа за големия онлайн магазин John Lewis, който увеличи продажбите си с 13% за пет седмици преди 29-ти в сравнение със същия период на 2011 г.

 

Онлайн продажбите в сравнение с миналата година са се увеличили почти три пъти, като сега са 44,3%.

Магазинът с адрес johnlewis.com направи оборот от 800 милиона паунда за година.

Как обаче John Lewis успя да реализира толкова много онлайн продажби? Ето някои от причините, които стоят зад успеха.

1. PPC

Сред най-продаваните подаръци по Коледа бяха новите технологични джаджи като електронните четци и iPad-овете.

След като потърсим в Google ще видим,че John Lewis са дали доста пари за PPC реклама, като така са си подсигурили челни позиции за ключови думи като "ipad" и "e-reader", а също и за "ipod" и "smart tv".



2. Продуктови страници с добър дизайн

Продуктовите страници на John Lewis далеч не са перфектни, но имат някои характеристики, които са доказани добри практики.

Например има отлично продуктово описание (описанието на 64GB iPod Touch стига до 443 думи), препоръчани продукти, според разгледаните от други потребители, цена за доставка, информация за наличностите и допълнителни аксесоари към този продукт.

Всички тези инструменти помагат на потребителя да бъде информиран и уверен в поръчката си.

От друга страна обаче подканите към действие са незабележими, а много от продуктите имат само по една снимка.

Въпреки че има опция за оставяне на ревю на продукт от потребителите, малко от тях са писали нещо. John Lewis могат да подканят потребителите да са по-активни в тази насока.

3. Постоянна навигация в сайта

Не целият трафик в онлайн магазините идва през началната страница. Доста от него започва от категориите, така че навигацията трябва да присъства еднакво добре във всички страници от сайта.

За повечето сайтове това означава постоянна навигация в горната част и поле за търсене.



4. Отделна чекаут страница

Отделяйки формата за поръчка от цялостния дизайн, John Lewis премахват почти всички навигации и търсещи кутии, които могат да разсеят потребителя от завършване на поръчката.

Чекаут страницата е чиста, което позволява на потребителя да се фокусира само върху една задача - поръчката.



5. Лесен процес за поръчка

Има шест стъпки при поръчка от John Lewis, които могат да бъдат намалени, но дори и тук има малко полета, които трябва да се попълнят от нов или вече съществуващ потребител, както и някои инструменти за спестяване на времето, като този за бързо намиране на пощенски код.

Ако изберете да си направите акаунт, сайтът запазва адреса ви за получаване и плащане, така че не е нужно да го пишете всеки път, което означава, че самата поръчка става за няколко минути.

Това, което не се запазва, са данните за банковата карта, което може да се направи с цел по-бърза поръчка. Информацията може да е защитена с парола, както е на Amazon one-click payment.

6. Безплатна доставка за поръчки над 50 паунда

Скъпите или скритите условия за доставка са честа причина за напускане на процеса на пазаруване.

Joh Lewis детайлно описва различните цени за доставка на всяка продуктова страница и предлага безплатна доставка за пет работни дни, ако продуктите са за над 50 паунда. Ако са под тази сума, доставката е 3 паунда.



За доставка на следващия ден или в събота също има доставка, на цена 6,95 паунда, като по този начин от John Lewis задоволяват нуждите на голяма част от клиентите.

7. Регистрация за гости

Принудителната регистрация на акаунт преди пазаруването е друга причина за прекратяване на процеса, но John Lewis успешно избягва това, като споменава за регистрация чак в последната стъпка на чекаута.

8. Алтернативни начини на плащане

Не всички потребители биха си дали свободно детайлите на кредитните си карти, така че предлагането на алтернативни начини на плащане е добър начин за увеличаване на клиентите.

John Lewis позволява на потребителите си 9 различни начина на плащане, включително повечето кредитни карти, Waitrose Account Card или PayPal.



9. Click and collect

"Click and collect" услугата позволява на потребителите да закупят онлайн, но да вземат продукта от магазин.

80% от клиентите в Англия са използват тази услуга, а 20% от нея я ползват поне веднъж в месеца.

Услугата на Argos "Check and Reserve" им донесе 29% от 819 милионния им оборот през първата четвърт на 2012 г., а Halfods въведе услугата преди три години и сега 86% от нейните продажби са по този начин.

John Lewis не само предлага тази услуга, но и уверява потребителите си, че могат да вземат стоките си от над 100 магазина на Waitrose в цялата страна.



След като направи поръчката си, потребителят може да вземе стоката след 14:00 на следващия ден от всеки магазин на John Lewsi или Waitrose, ако поръчката е дадена до 19:00 предния ден.

10. Мобилно пазаруване

John Lewis стартираха мобилния си сайт през октомври 2010 г., което ги изведе пред конкурентите им.

Продажбите през мобилни устройства са малка част от общите продажби, но възможността за търсене на продукт по телефона е голямо удобство за потребителите, които така се чувстват по-сигурни в марката, която след това могат да поръчат през компютър.

Пазаруването през мобилния сайт позволява click and collect услугата, което е предпоставка за импулсивни поръчки.

11. Безплатен Wi-Fi в магазина

Плюсовете от безплатен безжичен интернет достъп в магазина са повече от минусите.

Jon Lewis предлага на клиентите си безплатен достъп от края на 2011 г. Експертът Sean O'Connor казва, че това е важна стъпка към по-голямото удобство на клиентите, които така ще могат да се информират повече преди да направят поръчка.

"Те могат бързо и лесно да влязат в оптимизирания за мобилни устройства сайт или използвайки нашето iPhone приложение. Потребителите са свободни да влизат навсякъде в интернет, включително и в конкурентни сайтове, за да сравнят цените ни."

12. Мултиканална стратегия

Много бизнеси все още се опитват да вкарат мултиканалната стратегия ефективно в работата си, а John Lewis работят по въпроса от 2010 г.

Управителят на онлайн продажбите Jonathon Brown оповести, че фирмата е отворила и строителен магазин, за който всеки поръчал от John Lewis получава ваучер за отстъпка. Така продажбите в строителния магазин са се увеличили.

Мултиканалната стратегия на John Lewis сега еволюира, включвайки и мобилните приложения, които имат възможност за четене на баркодове и намиране на магазини, както и безплатен Wi-Fi в магазините им, което е предпоставка за добро възприемане на марката им.

13. Започване на Коледната кампания отрано

Според данни на Experian потребителите тази година са започнали по-рано с търсенето на коледни оферти.

В навечерието на Коледа едно от всеки 125 търсения в Англия включва думата "sale" или "sales". Топ търсените фрази са "next sale", "debenhams sale", "marks and spencer sale" и "john lewis sale".

John Lewis пуснаха разпродажбите си в 17:00 ч. в навечерието на Коледа, с което изпревариха конкурентите си и са привлекли повече клиенти.

Andy Street, управителният директор на John Lewis, заяви, че този ден от годината им е бил най-заетият.

14. Проблемите в конкуренцията

John Lewis се възползва от проблемите в конкуренцията си, особено след банкрута на Comet.

Продажбата на технологии се е увеличила с 30%, пусната е и PPC кампания, която таргетира най-популярните джаджи, така че успехът на компанията може до голяма степен да се дължи и на разширяване на пазара.





Публикувано на 08.01.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация