Безплатна регистрация

Публикации

Емоционалната интелигентност и оптимизирането на стойността на конверсиите

В резултат на всяко търсене в Google получавате страници и страници с резултати, които ви препращат към няколко милиона уебсайта в зависимост от нуждите ви – от изследване, през пазаруване или просто разглеждане из мрежата.

 

Дори за онлайн търговците в по-малки пазарни ниши става все по-трудно да задържат и заинтересоват таргетираните от тях потребители на сайта си в условията на сериозна пазарна конкуренция.

Практиката да направите своя уебсайт едно приятно място и да се опитате да дадете на потребителите онова, което искат за секунди, е позната като оптимизация на конверсиите (да извлечете максималното от посетителите на уебсайта и да ги превърнете в свои клиенти).

И така, какви са изпитаните начини да се отличим сред тълпата? На какво трябва да обърнете внимание, когато изграждате и избирате дизайн за своя уебсайт?

Ето и нашите пет съвета за вас:

1. Мислете емоционално

Много хора си мислят, че действат съзнателно, когато пазаруват. Въпреки това проучванията разкриват, че 95% от всички решения за покупка (и онлайн, и в магазина) се базират на емоцинални импулси.

Това по-специално се отнася за жените. Те прекарват повече време онлайн и рядко имат конкретна цел, когато пазаруват. Те са емоционални, визуални и имат високи очаквания.

Заради това златното правило при рекламната психология е: информацията и емоциите трябва да бъдат предавани по ясен и кратък начин.

2. Направете продажбата лесна

Apple store е лесен за употреба и представлява добър пример в изкуството да приканиш клиентите към една почти завършена продажба за минимално време, прекарано в магазина. Чрез запомняне детайлите на потребителя, автоматично попълване на адреса му и информацията за кредитната карта, Apple store печели като клиенти хората, които искат да пазаруват бързо и лесно.



Заради това хората, които се занимават с реклама, трябва да се запознаят с това как да създадат лесен за употреба сайт и как да оптимизират доброто клиентско изживяване. Както и при всеки друг тип търговия, и при онлайн търговията нуждите на клиента трябва да бъдат основен приоритет.

Това се отнася както за обслужването на клиентите, така и за самия уебсайт, който трябва да прави нещата по-лесни за тях – да намират бързо онова, което търсят, да им се предлагат продукти, които биха харесали. Предвиждането на онова, което даден човек би искал да закупи в бъдеще (или в добавка към сегашната покупка) се е превърнало в златна мина за фирми като Amazon.

Инструменти, които са доказали своята ефективност са:

- Харесванията, ревютата и предложенията от други потребители добавят към пазаруването социален компонент.
- Информацията за намаления и доброто клиентско изживяване дават на потребителите усещането, че си купуват нещо, което е създадено специално според техния вкус и стил.
- Прозрачните условия за покупката изграждат доверие и създават усещане за сигурност.

3. Познавайте своя клиент

 

Това да опознаете добре типа човек, който искате да привлечете, всъщност не е толкова очевидна първа стъпка за маркетьорите, отколкото бихте си помислили.

Отделете време и направете усилие да проучите клиентите, да опознаете хората, които посещават и са позитивно настроени към вашия сайт.

Понякога такъв бланкетен подход работи за много различни модели. Например модните уебсайтове и сайтовете за колективно пазаруване използват едни и същи инструменти спрямо клиентите си, за да предизвикат у тях чувство за нужда или спешност.

Даването на краен срок за покупка често намалява наличността на дадена оферта за конкретен клиент, което предизвиква у него неприятно чувство за загуба. Клиентите искат да избегнат това чувство и в крайна сметка извършват импулсивна покупка.



И последно, показването на мненията на други клиенти за даден продукт създава у останалите впечатлението, че те са доволни от продукта.

4. Подобрявайте, подобрявайте, подобрявайте!

Развиването на продължителна програма за подобрение чрез оптимизация на конверсиите ще ви позволи да откриете коя версия на уебсайт дизайна работи най-добре за вас. Без те да знаят за това, на клиентите често се показват различни версии и реакциите спрямо тях се измерват.

Това е познато още и като многомерно тестване. Ако имате обща култура в сферата на психологията, можете да създадете интересни нови версии за своя уебсайт. Сравнете тези версии чрез сплит тест на трафика и в най-добрия случай това бързо ще ви покаже кое се харесва най-много на посетителите.

5. Видът като фактор

Обърнете внимание на това как окото възприема визуалните аспекти на вашия уебсайт – това е ключ към успеха на бранда, привличането на клиенти, а в някои случаи и към по-малкия брой изоставени пазарски кошници онлайн.

За да постигнете желания брой посетители и да постигнете продажба, на първо място клиентът трябва да забележи предлаганата от вас оферта. Тъй като повечето от нас преработват информацията чрез визуални образи, „активирането“ или приканването на клиента да обърне внимание се постига най-добре чрез изображения.

В тази ситуация работят добре различни стимули:

- Физически стимул: плътни, разпростряни нашироко цветове.
- Когнитивен стимул: образи, които предизвикват човек да се замисли и такива, които предизвикват дискусия.
- Емоционален стимул: показване на човешки емоции като свобода, любов и щастие.


Ако искате да провокирате потребителите със стимули в своя уебсайт, ви препоръчваме да се запознаете с психологията в рекламата. Ще ви дадем няколко насоки относно емоционалните образи:

- Снимките на хора се забелязват по-бързо от тези на предмети.
- Цветните образи работят по-добре от черно-белите.
- Кръглите форми са по-приятни за окото от ръбестите.
- Топлите цветове създават по-комфортна атмосфера от студените.

Все пак тези обобщения невинаги могат да бъдат директно приложени в онлайн вариант и трябва обезателно да бъдат тествани, за да докажат своята ефективност за всяка таргет група.





Публикувано на 04.03.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация