Безплатна регистрация

Публикации

Добри практики при използване на услугата "кликни и вземи"

Кликни и събери (или резервирай и събери) става все по-популярна сред много мултиканални търговци.

 

Причината? Този метод на пазаруване перфектно се връзва с поведението на потребителите и позволява на търговците да докарат повече посетители в своите физически магазини.

Трябва да се подходи правилно, за да се увеличат продажбите, а проучване на ExperienceLab разглежда в детайли точно този процес при голяма част от търговците във Великобритания.

Техният доклад е доста обширен, но тук сме извадили някои ключови моменти...

Кликни и вземи: статистиките

Скорошна анкета покрай коледните покупки разкри, че 40% от клиентите са използвали някакъв вид услуга от типа "кликни и събери" по време на Коледа.

Въпрос: Резервирахте ли си някакви продукти онлайн за пазаруването им от физически магазин по Коледа? (1000 жители на Великобритания са дали своя отговор)



Доста от търговците, които са усвоили този метод, са привлекли повече клиенти благодарение на него.

- провери и резервирай е генерирало 29% от продажбите на Argos, които са били 819 милиона паунда през миналата година.
- Halfords внедрява "кликни и вземи" услугата си преди две години и сега 86% от онлайн поръчките и се осъществяват по този начин.

Въпреки очевидния успех на услугата, някои големи търговци все още не се възползват от нея. Скорошно проучване показва, че половината от топ 50 по големина търговци във Великобритания не я предлагат.

Добри практики за "кликни и вземи"

Рекламирайте я

"Кликни и вземи" може да промени много броя на продажби, така че представете ясно и точно, че предлагате такава опция.

Това включва ясни съобщения на началната страница, продуктовите страници, страниците на пазарската количка и по време на стъпките на пазаруване.

Въпреки че сайтовете на Argos и ASOS предлагат тази услуга, те не са я представили толкова добре, колкото сайта на BHS:



Оставете възможност за проверка на наличност

Това е добре идея, тъй като спестява доста объркване у клиента, когато добави продукт само за да се окаже, че той не е наличен.

Argos предлагат на посетителите си бързо да проверят наличността на продукта в даден магазин, като трябва да въведат само пощенски код:



Добавете възможност за бързо резервиране

Този пример отново е от сайта на Argis и това е едно нововъведение. То позволява на потребителя да запази дадена стока в местния им магазин само с един клик.



Обяснете как работи

Много сайтове имат обширни текстове, разясняващи същността на услугата, които са твърде трудни за четене и малко хора абсорбират предоставената информация.

Homebase предлага добър пример, показвайки скрийншотове на петте стъпки от процеса.



Покажете го ясно в количката

Клиентите може да не искат да използват "кликни и вземи", преди да са стигнали до количката, така че представете услугата ясно, както са направили в John Lewis:



Направете продуктите лесни за взимане

Ако продуктите са налични, позволете на потребителите да ги вземат възможно най-рано.

Купувачите могат да използват мобилните си устройства, докато са на път към магазина и тук скоростта може да е водещ фактор пред конкуренцията.

Halfords осигуряват продуктите час след резервацията, като при някои срокът е по-кратък.



Направете го лесно и за мобилни телефони

Мобилните устройства заемат все по-голям процент от пазаруването, така че услугата "кликни и вземи" също трябва да намери своето място там.

Процесът по изпращане на поръчка в сайта на Asda е лесен, а картата за избор на магазин, от който да вземете стоката се е получила много добре.

Лошото там е, че трябва да чакате 24 часа, за да бъде вашия продукт наличен, макар че със сигурност имат примерно филм с James Bond в магазина си.



Създайте алтернативи

Услугите като Amazon Lockers и Collect+ показват, че не е нужно купувачите да взимат необходимото от магазини.

При многоканални търговци изборът е между това да направят получаването на стоката лесно или привличането на повече хора в магазините им.



Добавете го и във физическия си магазин

Важно е търговците да отбележат предлагането на услугата и във физическите си магазини.

Това включва реклама на услугата в интериора, намаляване на времето за чакане, представяне на ясна реклама откъде могат да получат поръчките си:



"Кликни и вземи" трябва да бъде безплатно

Повечето търговци не таксуват допълнително услугата, но някои го правят и това е само в тяхна вреда.

Например при Amazon Locker удоволствието струва 1,99 паунда, New Look взима 2 паунда, а Boots 1,99 паунда за поръчки под 20 паунда. Освен това трябва да се изчака 5 дни до прибиране на поръчката.







Публикувано на 21.04.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация